Loonkloof
Vorige

1 van 126

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet jouw loon stijgen tijdens je loopbaan?

Hier verdienen vrouwen wél evenveel als mannen

Wat wel nog grondig verschilt zijn sector, bedrijfscultuur en beroep, maar ook: onderhandeling en inschaling. Mannen hebben vaak meer vrijmoedigheid om te onderhandelen over hun positie en salaris. Vrouwen daarentegen doen dat minder.
In België ligt het uurloon voor een vrouw gemiddeld 6% lager liggen dan dat voor een man. Op Europees niveau is dat zelfs 16%. Maar niet in dit bedrijf…

Het begint al bij de eerste job

Loonverschillen beginnen vaak al in de eerste job. Voor een deel komt het door keuzes. Bijvoorbeeld: opleidingen die resulteren in minder betaalde jobs, de keuze voor jobs die met een gezin te combineren zijn, parttime werken of een baan dichtbij huis. Het grootste loonverschil wordt namelijk veroorzaakt door opleiding, sector en beroepskeuze.

Ondertussen hebben de meeste vrouwen wel een gelijkwaardig diploma als mannen, dus dat is (wanneer je voor eenzelfde job solliciteert) alvast niet meer echt het probleem. Wat wel nog grondig verschilt zijn sector, bedrijfscultuur en beroep, maar ook: onderhandeling en inschaling. Mannen hebben vaak meer vrijmoedigheid om te onderhandelen over hun positie en salaris. Vrouwen daarentegen doen dat minder.

Wat kan je zelf doen?

Om te bepalen of het bezoldigingsbeleid genderneutraal is, moeten bedrijven in België met minstens 50 werknemers elke twee jaar een gedetailleerde analyse opstellen over de bezoldigingsstructuur van de werknemers.

Wil je dus zelf evenveel verdienen als je mannelijke collega’s? Dan moet je eerst en vooral op zoek gaan naar een bedrijf met de juiste bedrijfscultuur, een waar de analyseverslagen positieve resultaten tonen. Maar het hangt dus ook een beetje van jezelf af. Wees je bewust van de keuzes die je maakt en de manier waarop je je job benadert en wees zelf de schakel die de loonkloof verkleint.

Orange geeft het goede voorbeeld

De multinationale telecomgroep Orange verbindt zich er formeel toe de verloning tussen mannen en vrouwen gelijk te trekken. In juni 2019 heeft Orange met de internationale vakbondsfederatie UNI Global Union een wereldwijde overeenkomst over gendergelijkheid op de werkplek ondertekend. Alle 149.000 Orange-medewerkers, verspreid over alle landen waar ze actief zijn, vallen onder deze overeenkomst. De timing kan verschillen per land, maar tegen 2025 willen ze de loonkloof weggewerkt hebben.

(mr)

24 september 2019
Anderen bekeken ook