Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Het werk en loon van een Plant Manager in een Industrie 4.0

"Dankzij hun inlevingsvermogen en oog voor detail zijn vrouwen bijzonder goed in dit soort werk." (Julide Tunali, senior manager bij Robert Walters)
Een Plant Manager heeft een rol met grote verantwoordelijkheden en combineert technische expertise en leiderschap om een industriële strategie te definiëren die de kwaliteitsregels, de deadlines en de verwachte kosten respecteert. Hoe transformeert deze positie en de inzet ervan in Industry 4.0? Julide Tunali, senior manager bij Robert Walters, geeft tekst en uitleg…

Hoe ziet het werk van een Plant Manager eruit in de industrie van de toekomst?

In een wereld waar veranderingen in hoog tempo plaatsvinden, vernieuwt de industriële sector zich voortdurend. Naast essentiële technische vaardigheden moet de Plant Manager nu in staat zijn om expertise te combineren met het management.

"Nu het productieschema evolueert naar een 4.0-industrie, moet de operationeel directeur zich flexibel kunnen aanpassen aan de technologische veranderingen dankzij zijn rijke en gevarieerde technische vaardigheden”, weet Julide. “Alle afdelingen van een bedrijf staan in contact met de plant manager: van engineering tot supply chain, productie en kwaliteitscontrole. Hij moet dus een expert zijn in elk van deze afdelingen, maar ook beschikken over soft skills zoals agile management, betrouwbaarheid en autonomie".

Wat staat er op het spel voor de industrie?

"In België besteden industriële organisaties veel aandacht aan de talenkennis van hun medewerkers. Door het tekort aan ingenieurs op de Belgische arbeidsmarkt is het voor deze bedrijven moeilijk om tweetalige profielen met de nodige vaardigheden te vinden”, vertelt Julide.

“De uitdaging voor hiring managers is dan ook om hun deuren te openen voor internationale kandidaten met een dergelijk expertiseprofiel en een goede beheersing van de Engelse taal.”

Welk salaris kan een Plant Manager verwachten?

Volgens de recent uitgebrachte salarisenquête van Robert Walters ontvangt een professional met 3 tot 6 jaar ervaring een gemiddeld brutosalaris tussen 80.000 en 125.000 euro per jaar.

Een werknemer met minstens 6 jaar ervaring kan tot 150.000 euro bruto per jaar verdienen. Tot slot kan een Plant Manager met meer dan 10 jaar ervaring rekenen op een salaris tussen 150.000 en 170.000 euro bruto per jaar.

Daarnaast zijn ook extralegale voordelen zoals een mobiele telefoon, laptop en bedrijfswagen meestal inbegrepen.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

In welke sectoren is de vraag naar Plant Managers het hoogst?

Volgens LinkedIn Talent Insights vinden we het merendeel van de Plant Managers in België in de bouwsector. "Daarnaast zien we ook een zeer grote vraag naar Plant Managers voor de voedingssector, de industriële automatisering en de medische sector," zegt Julide.

Vooral in Vlaanderen is de vraag hoog: 60% van de banen bevindt zich in Vlaanderen, tegenover 14% in Waals-Brabant en amper 3% in Brussel. Julide: "Dit is te verklaren door de sterke aanwezigheid van productiebedrijven in Vlaanderen.”

Go for happy! Bekijk alle actuele vacatures voor een (m/v) Plant Manager

In welke verhouding zijn vrouwen vertegenwoordigd in de functie van Plant Manager?

Volgens LinkedIn Talent Insights is slechts 10% van de Plant Managers wereldwijd een vrouw. België ligt echter boven het wereldwijde gemiddelde, met 15% vrouwelijke Plant Managers. Volgens Julide is dit echter nog steeds een heel laag cijfer: "In realiteit is de ingenieurswereld nog altijd voornamelijk mannelijk, maar er is geen verschil tussen 'vrouwelijke' en 'mannelijke' taken.”

“Integendeel, dankzij hun inlevingsvermogen en oog voor detail zijn vrouwen net bijzonder goed in dit soort werk”, getuigt Julide. “Organisaties die bereid zijn de diversiteit in hun management team te vergroten, zijn dus op goede weg wanneer ze een vrouwelijke Plant Manager aanstellen. Omdat er meer treden op de ladder zijn voor een vrouwelijke ingenieur dan voor een man, zijn degenen die de top bereiken des te meer betrokken bij hun werk.”

(ss/ab) - Bron: Robert Walters

26 februari 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook