Zo herken je een LGTBQ-vriendelijke werkplek
Ontdek hoe je een inclusieve werkplek creëert waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Wij geven je de essentials mee.
Het verschil tussen diversiteit en inclusie is niet altijd duidelijk. Bram Bonamie, coördinator van het inclusiebeleid bij VDAB, illustreert het met een voorbeeld.
“Wij hebben een focusgroep inclusie waarin we onder collega’s nadenken over het thema. Vanuit een van onze vestigingen kwam de vraag naar een gebedsruimte. Binnen de focusgroep ontstond het idee om die vraag te verbreden tot een stille ruimte. Die kan dienen om te bidden, maar ook om te mediteren of te ontprikkelen. Of als plek waar moeders kunnen afkolven. Zo wordt het een inclusieve ruimte voor iedereen.”
Lees ook: Inclusie komt niet vanzelf
Een diversiteitsbeleid geeft mensen gelijke kansen. Maar, zo benadrukt Bram, niet iedereen is ook effectief gelijk. Mensen verschillen van elkaar.
“Bij VDAB is iedereen wel gelijkwaardig. Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie kunnen niet zonder elkaar. Die visie wordt wetenschappelijk ondersteund door onder meer het adviesbureau McKinsey. Zij definiëren zes cruciale indicatoren waaraan een organisatie haar inclusiebeleid kan afmeten. Het gaat om zichtbare representatie op alle niveaus, eigenaarschap bij leidinggevenden, gelijkwaardigheid, openheid, veiligheid en een groepsgevoel creëren. Spiegelen wij ons beleid en onze projecten hieraan, dan kan dat een succesvol inclusieverhaal opleveren.”
Meer aandacht voor diversiteit: dit zijn de drijfveren
“Dat het eigenaarschap bij de leidinggevenden moet liggen, zette me aan het denken. Vroeger luidde mijn functietitel ‘verantwoordelijke diversiteit’. Vandaag ben ik coördinator van het inclusiebeleid. Daaruit blijkt dat we van onze leidinggevenden initiatieven verwachten voor diversiteit en inclusie. Het mag niet allemaal van mij of de collega’s uit mijn team komen. We nemen uiteraard nog wel zelf initiatieven. Denk maar aan de integratie van een luik rond inclusie in onze Start to lead-opleidingen. En we denken na over nog meer leermomenten. Maar binnen VDAB nemen steeds vaker ook anderen het heft in handen.”
Extra: België scoort slecht in diversiteit op de werkvloer
Diversiteit en inclusie zijn overduidelijk geen holle begrippen bij VDAB. De organisatie streeft dan ook een duidelijke missie na, vertelt Bram. “We willen een organisatie zijn waar iedereen gewaardeerd wordt voor de persoon die ze zijn. Iedere collega moet op diens waarde beoordeeld worden. Gender, leeftijd, culturele achtergrond: die factoren mogen geen enkele impact hebben op iemands loopbaan binnen VDAB."
"Je spreekt dan over een inclusieve basishouding die stilstaat bij taalgebruik, praktische maatregelen, aanwervingen, promoties en noem maar op. Het gaat eigenlijk best ver. Daarbij zullen we de belangen van het individu altijd in balans houden met de belangen van VDAB als organisatie. Dat is volgens mij een sleutel tot succes.”
Ontdek: Dé 3 voordelen van diversiteit op de werkvloer
(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine
29 oktober 2024Ontdek hoe je een inclusieve werkplek creëert waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Wij geven je de essentials mee.
Gelijke kansen vormen de kern van het diversiteitsbeleid bij de Vlaamse overheid. Hoe diverser haar medewerkers, hoe beter zij onze samenleving weerspiegelt.
Adel Mouchalleh is communicatieverantwoordelijke bij VDAB. “Iedereen die tot een minderheidsgroep behoort, is per definitie een bruggenbouwer.”
Er bestaan zeker nog taboes op je werk en onder collega’s. Weet jij wat het grootste taboe is?
Bij de federale overheid zijn diversiteit en inclusie geen holle woorden. Het thema leeft op de werkvloer! Twee medewerkers geven hun kijk...
Diversiteit en inclusie zijn cruciaal. Maar wat is het verschil?
Gelijke kansen zijn voor BNP Paribas Fortis van cruciaal belang. De bank wil de daad bij het woord voegen met een reeks concrete actiepunten.
Op de werkvloer zijn diversiteit en inclusie belangrijke thema’s. Maar hoe zie jij dat zelf?
Diversiteit en inclusie staan bij veel bedrijven hoog op de agenda, ook bij voedingsproducent PepsiCo.