Verbeter de wereld, begin met je bedrijf
Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
Cecilia Coppye studeerde voor bio-ingenieur. In haar tweede jaar leerde ze over de genetica van de kip. Uit interesse deed ze er extra onderzoek naar. “Een van de artikels die ik las, ging over de verschillende kleuren van kippeneieren. Bij mij thuis had ik al enkele kippen rondlopen en zo is het hele experiment begonnen.”
Cecilia verduidelijkt dat kippen van nature witte of blauwe eieren leggen. Veel mensen denken dat het witte of bruine eieren zijn, maar dat bruin wordt eigenlijk bepaald door een gen in de kip. Dat gen zorgt ervoor dat er meer bruin pigment wordt toegevoegd aan de eierschaal. Als je een kippenras dat blauwe eieren legt, combineert met een ras dat bruine eieren legt, krijg je groene eieren. Ook paarse eieren zijn mogelijk als je kippen hebt met genen die een extra kalklaagje op het ei leggen.
Met passie spreekt ze over haar project: “Nu heb ik zo’n vijftig kippen lopen. Voor al mijn kippen ging ik wekelijks naar de Aveve. Vroeger zei ik tegen mijn ouders dat ik daar ging werken omdat ik er zo vaak kwam (lacht).” Ondertussen werkt ze al sinds oktober voor … Arvesta, de land- en tuinbouwgroep waarvan Aveve een van de sterke merken is.
Cecilia startte in het Young Grads Program van sales bij Arvesta en deelt haar ervaring. “Verschillende mensen zorgen voor ondersteuning, maar het is niet zo dat ze mijn handje vasthouden en mij geen vrijheid en zelfstandigheid geven. Het is echt een mooie balans tussen begeleiding en je eigen ding mogen doen.”
Het liefst van al gaat ze mee naar het veld. Zo is ze samen met een Arvesta-expert naar een landbouwer geweest. “Ik heb zelfs mee op de tractor mogen zitten terwijl de aardappels gerooid werden. Daar zaten we dan met ons drie: de boer, de expert en ik. Samen hebben we gebabbeld over zijn problemen”, vertelt ze enthousiast. “Toen merkte ik ook echt dat hij veel vertrouwen had in ons. De specialist was daar niet als verkoper, hij was echt een vriend van de familie geworden. Van sales verwacht je dat niet, maar dat gaat om relaties opbouwen. Ik ben echt heel blij dat ik hier ben terechtgekomen.”
Haar toekomst in het bedrijf ziet ze ook helemaal zitten. “Om de zoveel weken is er een loopbaangesprek om te overlopen of je misschien naar ergens anders wilt schuiven binnen Arvesta of extra opleidingen wilt. Dat geeft mij een gevoel van zekerheid dat ik binnen hetzelfde bedrijf kan doorgroeien. Ik heb geen schrik om vast te zitten na het Young Grads Program, ik kan nog alle kanten op!”
E-GIDS: Klaar voor je eerste job!
(Lise Verdegem) - Bron: Go for happy Magazine
28 december 2021Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
Landbouwgroep Arvesta zet flink in op digitale meetings. “Wij doen gemiddeld al 130 videocalls per dag.”
Afgestudeerde ingenieurs liggen goed in de markt. Maar een goede start van je carrière is ook voor een ingenieur een absolute aanrader!
Corona of niet, jonge ingenieurs liggen nog vrij goed in de (arbeids)markt. Maar hoeveel verdienen ze? En wat motiveert hen?
Quinten is sinds een paar maanden sustainability & innovation manager bij Arvesta. “Ik wil een job waarmee ik impact kan creëren.”
Arvesta ontwikkelde een specifiek programma om young graduates een vlotte start te geven. Annelien Van Gorp volgt het programma als eerste.
Dankzij de creativiteit en passie van Evy, Koen en Christophe van Arvesta wordt de landbouw elke dag een stukje groener.
Wanneer iemand een organisatie verlaat of wordt ontslagen, wat te doen met e-mail die (nog) op zijn of haar professionele e-mailadres terechtkomt?
Door samen de waarden van de FOD op punt te stellen, versterken de medewerkers hun verbinding met de organisatie, hun team, hun functie en zichzelf.