5 onwaarheden bij je zoektocht naar een job
Alexa Shoen geeft graag tips om elke (jonge) werkzoekende wegwijs te maken in de jungle van de 21e-eeuwse arbeidsmarkt...
De grote vraag op de Vlaamse arbeidsmarkt geldt zeker niet enkel voor de klassieke knelpuntberoepen, maar eigenlijk voor heel diverse profielen én sectoren. Er zijn wel twee trends vast te stellen bij die aanzwellende jobmarkt. Ten eerste worden er opvallend veel vaste jobs aangeboden. Op een jaar tijd stijgen die zelfs meer dan de klassieke tijdelijke contracten.
“Sinds maart van dit jaar is er een opvallende sprong bij de vacatures voor onbepaalde duur”, merkt Joke Van Bommel, woordvoerster bij VDAB, als ze de cijfers erop na slaat.
Zijn contracten van bepaalde duur dan op retour? Dat niet. Er is ook wel een stijging in het aantal vacatures voor tijdelijke tewerkstelling. Maar die stijging lijkt, volgens Van Bommel, minder sterk. Het vast contract beleeft alvast een opgang.
“Door de krapte proberen werkgevers nieuwe werknemers aan zich te binden. Contracten van onbepaalde duur zijn natuurlijk interessant om kandidaten aan te trekken én om ze te houden.”
Extra: Welke soorten arbeidsovereenkomsten bestaan er?
Tweede vaststelling, naast de opmars van het vaste contract, is dat de snelst groeiende VDAB-vacatures zich situeren in de categorie van de vacatures voor hooggeschoolden: graduaat HBO5, professionele bachelor, academische bachelor of master. “Een diploma blijft dus ontzettend belangrijk op de arbeidsmarkt, en dan bedoel ik gewoon 'een' diploma.”
(William Visterin)
28 oktober 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Alexa Shoen geeft graag tips om elke (jonge) werkzoekende wegwijs te maken in de jungle van de 21e-eeuwse arbeidsmarkt...
Hoewel de wetgever geen exacte definitie geeft van zo’n test of proef, voorziet de rechtspraak toch een aantal rechtsgeldige spelregels.
Met Freddy Van Malderen van VDAB Oost-Vlaanderen overlopen we enkele uitdagingen op het vlak van werk. “HR-afdelingen moeten meer door het venster kijken.”
Als je een bepaalde job wil moet je die vaak eerst op interimbasis doen. Toch zijn er enkele stappen die je kans op een vast contrast vergroten.
“Geen diploma, getuigschrift of studiebewijs? Sorry, geen job.” Maar wat als je er wel de kennis en vaardigheden voor hebt?
Voor je je handtekening zet moet je goed op de hoogte zijn van wat er allemaal in deze overeenkomst staat...
Van zij die een jaar geleden aan het werk waren, heeft bijna iedereen nu nog een job. Maar bij tijdelijke jobs is dit één jaar later 7 op de 10.
Met een hoog diploma ben je gegarandeerd beter af op de arbeidsmarkt dan met een lager diploma … of toch niet?
Arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden durven nogal vaak eens wijzigen. Wanneer mag of moet daarvoor de arbeidsovereenkomst worden aangepast ?