Burn-out vermijden? Kies de juiste baas
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
Engagement op de werkvloer zit in de lift. “Om te beginnen bij de werknemers zelf, zeker de hoger geschoolden. Bij hen groeit het besef dat werk veel meer is dan een middel om een inkomen mee te vergaren. We zijn op zoek naar zinvol werk en naar een job die ons een identiteit geeft”, verklaart Peggy De Prins, professor HR bij Antwerp Management School (AMS).
Engagement heeft jobtevedenheid ingehaald als streefdoel. “Jobtevedenheid is eerder passief, zoals van: ik ben heel tevreden met mijn job, maar laat me alstublieft met rust. Engagement is veel actiever”, vergelijkt ze.
Ook werkgevers zien brood in het concept engagement en investeren daar ook in. “Zij gaan ervan uit dat geëngageerde werknemers productiever en rendabeler zijn. En dat hun ziekteverzuim lager is”, stelt ze.
Wat ook zeker meespeelt: als je als organisatie je geëngageerde medewerkers toont, zoals een foto van een teambuilding op sociale media, dan is dat ook goed voor de zogenaamde employer branding. “Kortom, de zogenaamde businesscase voor engagement lijkt erg attractief.”
Lees ook: Jongeren kiezen bewust voor job met zingeving
“Engagement brengt zeker ook valkuilen met zich mee”, oppert De Prins. “Je mag jobs niet over-romantiseren. Zeker bij de jonge generatie zijn de verwachtingen rond hun (al dan niet toekomstige) job torenhoog. Soms wordt hun hoofd echt op hol gebracht”, stelt ze.
“Dat leidt weleens tot teleurstellingen, met bijvoorbeeld jobhoppen tot gevolg”, stelt ze. Maar er zijn nog andere neveneffecten. “Als engagement te veel doorslaat, kun je ook het effect van werkverslaving krijgen. We zien dan de grens met ons privéleven niet meer. We zitten zo dwangmatig in onze job, dat we altijd het gevoel hebben dat we moeten werken.” Een verschijnsel dat met het toenemende thuiswerk zeker ook van tel is.
Een ander gevaar is dan weer eerder het omgekeerde: uitgeblust geraken. “Het zijn doorgaans de mensen die sterk geëngageerd zijn, die soms tegen hun grenzen aanlopen en een hoog risico op een burn-out vertonen.”
Daarom pleit De Prins voor realisme. “In elke job zitten er grijze routinedagen. Die heb je vaak ook nodig om op andere dagen te kunnen schijnen. We kunnen niet het hele jaar door voor de volle 100 procent werkgeluk, passie en engagement voelen.”
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Om het positief te bekijken: streef een realistische en gezonde vorm van engagement na, raadt De Prins aan. Dat krijg je eigenlijk vooral vanuit je job zelf en alles wat je er zelf in kwijt kunt. “In Belgisch en internationaal onderzoek zien we één constante: hoe kwaliteitsvoller je je job aanvoelt, hoe groter de kans op engagement”, aldus De Prins.
“Spreekt de jobinhoud je aan, kun je resultaten bereiken, kun je in je job je ei of passie kwijt, krijg je voldoende autonomie en vrijheid en is de werkdruk oké?”, somt ze op. “Al die zaken spelen mee.”
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Zeker. Leiderschap is de tweede grote drijfveer voor engagement. Dat wordt volgens De Prins breed ingevuld: het gaat om de cultuur, het DNA, de waarden en de verbinding, ook al zijn dat allemaal zaken waar een (rechtstreekse) leidinggevende mee impact op heeft. “Vaak is het van groot belang dat een leidinggevende coacht. Dat hij of zij erkenning en aandacht geeft, doelen stelt en groei stimuleert. Een coachende leider werkt erg engagerend.”
Toch lijkt die coachende aanpak niet voldoende. “Je moet als leidinggevende ook richting geven, in lijn met waar de organisatie naartoe wil. Een goede leidinggevende heeft het verhaal, de missie en de identiteit van een organisatie in zijn binnenzak zitten”, stelt ze.
“Jonge mensen zijn hier zeker ook vragende partij. Ze hebben richting nodig. In de trend naar zelfsturing en autonomie op de werkvloer is het gevaar dat jonge mensen onvoldoende voeling of navelstreng hebben met hun werkgever.”
Burn-out vermijden? Kies de juiste baas
Loon is eerder een hefboom om mensen te houden. “Ook bij de instroom, dus de keuze van een of andere job, speelt dat zeker mee. En cours de route en tijdens je job speelt loon veel minder een rol, blijkt uit onderzoek. Het normaliseert.” Waardering naar mensen toe heeft, zo benadrukt ze, een veel groter effect op engagement dan loon. Terwijl waardering geven aan mensen op zich helemaal gratis is.
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
29 maart 2023De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...
Wat kun jij voor jouw job en werkgever leren van straatkinderen? Bij StreetwiZe en Mobile School weten ze er alles van...
Natuurlijk vult iedereen zijn of haar geluk zelf in. Maar als het om werkgeluk gaat, zijn er eigenlijk maar twee zaken van tel.
Ruim één op drie werknemers zegt onvoldoende motivatie en engagement te kunnen opbrengen. Toch zetten ze de stap niet naar een andere job.
In plaats van een nieuwe job te zoeken blijft de Belg eerder bij dezelfde werkgever. Maar als we blijven zitten, hoe maken we dan het beste van onze loopbaan?
Millennials zijn bewust op zoek naar een job die hen zingeving kan bieden, en dus ook het milieu en de maatschappij ten goede komt.
‘Werkgeluk’ definiëren, dat is net zo persoonlijk als je favoriete muzieksmaak. Bij Meat&More vonden we drie werknemers die het elk op hun manier invullen.
Om als bedrijf te weten hoe groot het werkgeluk is en hier snel te kunnen op inspelen, heeft hr-dienstverlener Motmans & Partners de app ‘Hoewist?’ ontwikkeld.