De 6 meest originele cv's
Een cv moet opvallen en persoonlijkheid uitstralen. Werkgevers nemen per cv immers slechts enkele minuten de tijd om zich te laten overtuigen.
Veel mensen solliciteren heel breed, zonder echt duidelijk te maken wat hun specifieke kwaliteiten zijn. Eigenlijk is dat gokken: ik zet breed in, dan komt er vanzelf wel wat. Ze vergeten de stap: wat wil ik en welke organisaties passen bij mij? Juist van die algemene brieven zien HR-functionarissen er honderden per dag. Zorg dat je gericht solliciteert, dan zal je ook de tijd en energie hebben om je sollicitatiebrief en cv op maat te maken van elke specifieke sollicitatie.
Als het bedrijf beloofd heeft om jou binnen een bepaalde termijn te contacteren en ze doen dit niet, neem dan zelf initiatief. Informeer vriendelijk en beleefd naar de uitkomst van het sollicitatiegesprek. Ben je geselecteerd of niet? Als je niet werd weerhouden, vraag dan gerust meer uitleg. Dit kan je helpen bij je volgende sollicitatie. Wees niet bang om door te vragen, maar blijf beleefd en vriendelijk.
Ook als het bedrijf niet specifiek had gezegd je iets te laten weten of je kreeg geen antwoord op je sollicitatiebrief, kan je uiteraard je contactpersoon opbellen. Het vraagt een portie moed, maar het is nuttig. Ze hebben jou niet gekozen, maar waarom? Misschien heb jij de functievereisten anders opgevat dan wat de organisatie daaronder verstaat? Vraag zulke dingen na en vraag door. Een telefoontje kan confronterend zijn, maar het geeft je wel nieuwe informatie over jezelf en een gelegenheid om op een andere manier naar je sollicitatiestrategie te kijken.
Probeer op gesprek te mogen gaan bij bedrijven die je interessant vindt. Leg uit dat je je aan het oriënteren bent en een duidelijk beeld wil van hoe de branche, de jobs en het bedrijf eruitzien.
Het lijkt misschien evident, maar zorg wel dat je de juiste persoon vindt. Als je op zoek bent naar een salesfunctie en je gaat met een HR-functionaris aan tafel zitten, schiet je je doel voorbij. Zoek binnen je netwerk, de bedrijfswebsite of op LinkedIn naar voor jou interessante professionals.
Zit je eenmaal met de juiste persoon aan tafel, zorg dan dat je een elevator pitch klaar hebt. Schrijf voor jezelf eens uit wie je bent, wat je zoekt en wat je te bieden hebt. Daardoor voel je je extra zelfverzekerd. En hoe duidelijker jij dat voor ogen hebt, des te beter deze persoon je kan helpen. Ga er niet van uit dat je er direct een job door vindt, maar jezelf in de kijker zetten kan geen kwaad. Bovendien kan de persoon je inside information geven: waar zijn er vacatures, wie zijn de belangrijke spelers ... ?
Op uitzichtloze momenten heb je altijd je vrienden en familie nog. Maar het goed bedoelde ‘Lieve schat, binnenkort lukt het wel, je hebt zoveel kwaliteiten’ levert weinig op. Wel nuttig is deze mensen naar je sterke kanten te vragen. Er zijn zoveel verschillende kwaliteiten mogelijk. Ben je commercieel ingesteld? Kan je goed luisteren? Je moet een job zoeken die aansluit bij die kwaliteiten. Wie is er beter geplaatst om te weten hoe je in elkaar zit, dan enkele dichte vrienden of familieleden.
Het meest interessant zijn de kwaliteiten waarbij je zegt: “Oh, zie je dat zo?” Van sommige weet je niet eens dat je ze hebt, maar ze geven je wel weer nieuwe invalshoeken. Zet ze op je cv, zo kan je weer beter beargumenteren waarom een bepaalde job bij je past.
Solliciteren is een fulltimejob. Maar dat betekent niet dat je jezelf veertig uur per week mentaal op slot moet computeren. Besteed maximaal drie uur per dag aan brieven schrijven en vacatures zoeken en keer je computer dan de rug toe. Maak de rest van de dag koffieafspraken met mensen die jouw droomfunctie vervullen, laat de hond uit, ga joggen of spreek af met vrienden.
Want je hebt ook tijd nodig om na te denken over jezelf en wat bij je past. Daarom is afleiding zo belangrijk: daarna – of zelfs tijdens de ontspanning - komt je creativiteit weer los. De meest fantastische ideeën verzin je niet achter je pc.
Ook al is het even uitvissen wat je zet bij ‘functie’, een visitekaartje maken kan je helpen om jezelf sterk te presenteren naar potentiële werkgevers. Gehoord van een starter: ‘Ook al had ik geen job, het voelde professioneel om een kaartje te overhandigen als ik me aan iemand voorstelde.’ Hiermee laat je bedrijven zien dat je je zoektocht naar werk serieus neemt.
Maar naam en e-mailadres alleen zijn niet genoeg. Zorg dat er een verwijzing op staat naar je LinkedIn-profiel en probeer er kort op te zetten waarnaar je zoekt, een "pocket-cv" als het ware. Zorg dan natuurlijk ook dat dit profiel er scherp uitziet.
Vergeet niet dat je lang niet de enige bent die op zoek is naar werk. Zoek deze gelijkgestemden op via netwerkevenementen, je oude studentenvereniging of alumnibijeenkomsten. De grotere universiteiten organiseren vaak eigen sollicitatietrainingen. Wissel met je lotgenoten tips en informatie uit. In je eentje blijf je vaak hangen in je denkproces, waar andere werkzoekenden je juist aan onverwachte nieuwe invalshoeken kunnen helpen.
Het is niet omdat je sollicitatiegesprek achter de rug is, dat daarmee de kous af is. Stelde de werkgever vragen waar je moeilijk kon op antwoorden? Noteer ze en neem de tijd om een antwoord te bedenken. Sta ook stil bij antwoorden waar je minder tevreden over was.
Blijf niet wachten tot de werkgever je contacteert om aan een volgende sollicitatie te beginnen. Zorg dat je een aantal sollicitaties tegelijk hebt lopen. Dit zal sneller tot resultaat leiden.
(mr) – Bronnen: Intermediair.nl en VDAB
29 augustus 2014Een cv moet opvallen en persoonlijkheid uitstralen. Werkgevers nemen per cv immers slechts enkele minuten de tijd om zich te laten overtuigen.
Wil je echt je droomjob binnenhalen, dan moet je het creatief aanpakken. Deze 10 strategieën helpen je om potentiële werkgevers te verrassen.
Onderzoek van Randstad toont aan dat bijna één op de vijf kandidaten vooraf geen enkele informatie opzoekt over de functie waarvoor ze gaan solliciteren.
Je kan het zo gek niet bedenken of een HR-manager met wat jaartjes ervaring heeft het al meegemaakt tijdens een sollicitatiegesprek.
Hoewel je onmogelijk alle sollicitatievragen kan voorspellen, biedt deze lijst toch een mooi overzicht van vaak voorkomende vragen tijdens sollicitaties.
Hoewel veel werkgevers nog altijd de klassieke sollicitatiebrief en cv in een omslag met postzegel verkiezen, rukt online solliciteren steeds verderop.
Je grondig voorbereiden is de beste manier om een sollicitatiegesprek tot een goed einde te brengen, maar ook wat je eet of drinkt, heeft invloed.
In ons land verdienen vrouwen zowat 15% minder dan mannen. Hoe langer de loopbaan, hoe groter het loonverschil. Al is er ook goed nieuws.
Faalangst doet veel werknemers verlammen. Coach Els Vandervaeren tipt een lijstje concrete do’s om jouw faalangst te beteugelen.