Hoe hoog ligt jouw geluksscore?
Geld verdienen is één ding, maar ben je ook tevreden over je loon? En waarschijnlijk nog belangrijker: met je professionele leven in het algemeen?
“Ik ontwierp de reminstallaties van vrachtwagens. Ook oefende ik tekeningcontrole uit en was ik ISO-norm-coördinator. Ik begeleidde de verschillende teams qua coaching en deed aan procesoptimalisatie (TQM, Total Quality Management, nvdr.).”
“Een groot deel van mijn taken bestond ook uit personeelsbeleid. Ik zette de enquêtes op voor het personeel van de fabriek, en van daaruit werden verbeteringsvoorstellen gegenereerd onder mijn begeleiding.”
“Op zich is dit een grappig verhaal, en een toevalligheid geweest… Na mijn legerdienst had ik een aantal opties. Ik koos toen om onderhoudselektricien te worden bij Sidmar. Dit was echter een job in een volcontinu systeem en op privévlak zagen we dit niet meer combineerbaar met ons gezin.”
“Het grappige stuk komt nu: ik vond een portefeuille op straat, die ik terug bezorgde aan de eigenaar. Deze gaf me zijn visitekaartje, hij was immers manager van de fabriek waar ik dan uiteindelijk terecht gekomen ben.”
“Oorspronkelijk ben ik daar begonnen als administratief medewerker van het magazijnbeheer. Na 3 jaar werd er ‘afgeslankt’ binnen het bedrijf. Juist op dat moment hadden ze iemand nodig om schema’s te tekenen van remleidingen. Dit is vergelijkbaar met elektriciteitsschema’s, dus mocht ik die functie bekleden. Zo ben ik in het systeem van ontwerpen gerold, en heb ik me opgewerkt tot senior-designer.”
Zelf als designer aan de slag? Deze bedrijven zijn op zoek… naar jou!
“De eerste 15 jaar eigenlijk niet. Dit had op zich niet echt iets te maken met het werk zelf, maar wel met mijn persoonlijke maatschappelijke visie op het leven. Ik vond er weinig bevrediging en had het gevoel dat ik me niet kon ontplooien.”
“Uiteindelijk heb ik dan met de HR-afdeling van het bedrijf een gesprek gehad en kreeg ik een andere invulling van mijn job. Ik mocht toen meer werken rond verbinding, het verbeteren van processen en personeelstevredenheid. Vanaf dat moment is er een ommekeer geweest, en deed ik mijn job wél graag.”
“Ik was daar heel tevreden over. Het kwam tegemoet aan de zorg voor mijn gezin. Ik vond het fijn om te kunnen bijdragen aan hun basisbehoeften.”
“Ik weet nog goed dat ik op een gegeven moment wilde veranderen van werk (eerder in de sociale sector), maar om financiële redenen heb dat toen niet gedaan. Misschien heb ik daar achteraf wel spijt van, maar de dingen zijn gelopen zoals ze zijn, en nu kan ik die keuze wel aanvaarden.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas
“Ik werkte fulltime, met veel overuren. Een gemiddelde werkweek bestond uit 45 uren, maar er waren ook weken dat ik 60 uren presteerde.”
“Aan basisbehoeften, zoals eten en het betalen van nutsvoorzieningen en de kosten van mijn wagen.”
CHECK: Hoeveel pensioen zal jij krijgen?
“Aan echte luxeproducten, zoals juwelen of hele dure auto’s. Ook sterrenrestaurants zeggen me niets.”
“Ik zou investeren in een lokaal groepsgebeuren, zoals een voedselbos of iets dergelijks. Het zou zeker een duurzaam project moeten zijn waar ikzelf nauw bij betrokken ben.”
“Aan mijn kinderen zou ik de vraag stellen wat hun dromen en verlangens zijn in het leven, en daar aan bijdragen. En als kers op de taart zou ik een privé pianoleerkracht in dienst nemen, die me exclusief zou begeleiden. Nu probeer ik via zelfstudie piano te leren spelen, maar dat gaat heel moeizaam…”
(Marieke Van Hoestenberghe)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon of pensioen? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
1 april 2022Geld verdienen is één ding, maar ben je ook tevreden over je loon? En waarschijnlijk nog belangrijker: met je professionele leven in het algemeen?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Tom (29) verhuisde naar New York nadat hij was afgestudeerd aan de Media & Design Academie in Genk (nu Luca School of Arts). Hoeveel hij verdient?
Hoeveel loon je maandelijks op je bankrekening gestort krijgt, hangt af van heel wat factoren...
Het pensioen: voor de ene het begin van het einde, voor de ander het einde van het begin. De ideale pensioenleeftijd is dan ook voor iedereen anders.
We vroegen een 28-jarige Grafisch Vormgever & UX Designer uit Landen naar zijn job en hoeveel hij daar maandelijks mee verdient...
Vroeg of laat staat het iedereen te wachten: het pensioen. En dat voel je in je portemonnee. Gelukkig bestaat het wettelijk pensioen. Maar is het ook genoeg?
Met een IQ van minstens 130 is een hoogbegaafde uitzonderlijk intelligent. Maar is hun hoge intelligentie een garantie op een succesvolle carrière?
Hoe tevreden ben je met je huidige functie? Twijfel je soms of dit wel de job is die je wil blijven doen? Doe de test.