Bijverdienen na je pensioen: wat zijn de opties?
Bijklussen na je 65ste? Sommige gepensioneerden zeggen resoluut ‘nee, bedankt’. Maar er zijn ook genoeg mensen die aan de slag blijven. Mag dat wel?
“Vanaf de leeftijd van 14 jaar al ging ik enkele jaartjes werken als winkeljuffrouw bij een bakkerij. De leerplicht gold destijds (1962) maar tot die leeftijd. Daarna had ik diverse jobs als arbeider, o.a. bij een telecommaatschappij en bij een bekende fabrikant van sigarettenblaadjes, die destijds ook sigaretten en kauwgom produceerde. Ik maakte ook een uitstapje naar de kinderopvang voordat ik ging poetsen bij een privébedrijf.”
Op zoek naar een job als poetsvrouw/-man? Deze werkgevers zijn op zoek... naar jou?!
“Het langste werkte ik als poetsvrouw in een rusthuis. Ik werkte een hele tijd alleen ’s avonds, wanneer mijn man thuis was, om overdag voor mijn dochter te kunnen zorgen. Ik eindigde bij de Stad Antwerpen, waar ik aan de slag was als kokkin voor de kinderopvang.“
Liever als kok(kin) aan de slag? Bekijk het actuele vacatureaanbod in jouw regio...
“Bij de telefoonmaatschappij kreeg ik een zetje via mijn vader, die er ook werkte. Ik pakte deze job met twee handen aan omdat mijn man langdurig ziek was en ik brood op de plank moest krijgen. Ik kreeg er veel respect, naast mooie eindejaarsgeschenken en een premie, die goed van pas kwam.”
“Ja, eigenlijk wel. Zowel toen ik poetste als in mijn tijd als kokkin bij de Stad Antwerpen ben ik nooit tegen mijn zin gaan werken. Ik had wel graag liever langer gestudeerd, zoals mijn ouders, die een diploma van landbouwer en vroedvrouw hadden. Maar om persoonlijke redenen kon dat niet. Als ik opnieuw zou beginnen, zou ik kiezen voor kapster of pedicure... In ieder geval iets waarbij het zorgen voor mensen centraal zou staan.”
“Ik kwam rond omdat ik getrouwd was en mijn man werkte tot hij ziek werd, hoewel het geen vetpot was. Als alleenstaande zou dit veel moeilijker zijn geweest.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Naar voeding en normale onkosten zoals telefonie, internet, gas en elektriciteit. Dit is intussen een flink bedrag geworden, nu de prijzen zo sterk gestegen zijn!”
“Aan dure spullen zoals de nieuwste smartphone, verre reizen, een auto… Ik heb trouwens geen rijbewijs.” (lacht)
“Ik ga graag eens uit eten en vind terrasjes doen in de zomer heel leuk. De gewone dingen, eigenlijk. Maar mijn dochter vindt dat ik nogal veel uitgeef aan kruiswoordraadsel- en denksportboekjes.” (lacht)
EXTRA: De 7 beste tips om te sparen voor je pensioen
“Ik zou een flink deel aan mijn dochter en kleinkinderen schenken, een ecologisch project steunen en mezelf verwennen door wat vaker uit eten te gaan.”
(Belinda Bruzzese)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon of pensioen? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
12 september 2022Bijklussen na je 65ste? Sommige gepensioneerden zeggen resoluut ‘nee, bedankt’. Maar er zijn ook genoeg mensen die aan de slag blijven. Mag dat wel?
We vroegen een 52-jarige poetsvrouw uit de provincie Antwerpen naar haar job en hoeveel zij daarmee maandelijks verdient...
We vroegen aan een gepensioneerde designer en vrachtwagenontwerper naar zijn vroegere job en de grootte van zijn pensioen…
We vroegen aan een gepensioneerde ‘inspecteur van de beweging bij de spoorwegen’ naar zijn vroegere job en zijn pensioen…
Heel wat werkgevers voorzien voor hun personeel een pensioenplan. Zo’n bedrijfspensioen kan jou als werknemer een financieel appeltje voor de dorst opleveren.
Welke landen bieden mensen op hun oude dag de mogelijkheid om te genieten van een comfortabele levensstijl aan een relatief lage kost voor levensonderhoud?
De pensioenberekening in België is vrij complex. We zetten de belangrijkste parameters voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren op een rij...
Hoeveel Belgen bouwen via hun werkgever aanvullend pensioen op? Bij dat extra pensioen blijken er alvast grote verschillen te zitten tussen werknemers.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!