Zo bereken je hoeveel pensioen je zal krijgen
De pensioenberekening in België is vrij complex. We zetten de belangrijkste parameters voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren op een rij...
“Ik gaf les in het 4de, 5de en 6de middelbaar. Het lesgeven bestond uit het vak Biologie en Wetenschappelijke Literatuur, waarvan ik niet zeker ben of dit nog bestaat. Dit laatste vak gaf ik 1 uur per week, gedurende 8 jaar in totaal.”
“Reeds heel lang was ik gepassioneerd door alles wat met biologie en wetenschappen te maken heeft. Ik was op zoek naar een halftijdse functie in het onderwijs, ik wilde écht lesgeven. Via een persoonlijk contact die zelf stopte met lesgeven, kreeg ik deze opdracht aangeboden.”
Op zoek naar een job in het onderwijs? Bekijk het actuele vacatureaanbod en … go for happy!
“Ik deed mijn job heel graag. Vooral het werken met jonge mensen en mijn passie doorgeven vond ik een meerwaarde. In het 6de jaar gaf ik vooral les over de evolutie (voortplanting, DNA, enzovoort) en dat vind ik zelf heel boeiend. Als ik nu oud-leerlingen tegenkom, dan herinneren zij nog goed mijn enthousiasme, en dat doet deugd.”
“Wat ik wel stresserend vond aan deze job, was dat ik na een weekend of vakantie terug moest starten. Goed wetende dat je het gezag moest behouden over de leerlingen en de contacten blijvend diende te onderhouden. Ook de vele voorbereidingen en verbeteringen van toetsten en examens vond ik best wel stresserend.”
“Over mijn loon was ik best tevreden, ik verdiende zo’n 1.500 euro netto per maand. Ik vind wel dat leerkrachten meer zouden mogen verdienen omdat er véél meer werk bij komt kijken dan enkel het lesgeven op zich.”
In de kijker: Hoeveel uur werkt een leerkracht per week?
“Dit varieerde van 9 tot 13 uren per week. Toentertijd was een voltijdse opdracht in het onderwijs gebaseerd op 19 uren per week. Zoals ik reeds vermeldde kwam daar nog veel werk bij, zoals lesvoorbereidingen en verbeteringen. Ook klassenraden behoorden tot mijn taken. Halftijds werken in het onderwijs houdt toch wel meer in dan enkel die uren die je effectief lesgeeft.”
“Mijn pensioen is niet veel, ondermeer omdat ik gestopt ben met lesgeven bij de geboorte van mijn jongste, na slechts 8 jaar in het onderwijs. Het meeste van mijn pensioen geef ik vooral uit aan huishoudelijke zaken en kleren.”
Ontdek: Zo bereken je hoeveel pensioen jij zal krijgen
“Ik geef niet graag geld uit aan dure kledij of sterrenrestaurants. Ook voor extravagante juwelen of beauty-gerelateerde zaken zal ik passen.”
“Waar ik dan wél graag geld aan uitgeef, is gezonde voeding en plantjes voor in mijn tuin.”
“Ik zou een luxueuze reis maken met mijn man en kinderen. Ook zou ik een deel schenken aan mijn kinderen, op voorwaarde dat ik weet wat ze met dat geld zouden doen. Zéker zou ik investeren in duurzame ontwikkelingsdoelen, de zogenaamde SDG’s (Sustainable Development Goals, nvdr.), omdat ik milieu en ecologie en de sociale doelstellingen ervan hoog in het vaandel draag.”
(mvh)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
4 maart 2022De pensioenberekening in België is vrij complex. We zetten de belangrijkste parameters voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren op een rij...
Wie zich optimaal wil voorbereiden op z’n pensioen, zorgt nu al best voor een financieel actieplan. Hoe bouw je een mooi pensioen op?
We vroegen Kerlijne Foets (41) uit Zonhoven naar haar job en hoeveel zij daar maandelijks mee verdient ...
De Belg verdient gemiddeld 4.243 euro bruto per maand. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol ...
Een leerkracht moet uiteraard meer kunnen dan kinderen leren dat één plus één gelijk is aan twee. Maar wat moet er nog in je DNA zitten om leerkracht te worden?
Een job in het onderwijs spreekt nog steeds vele jonge mensen aan. Maar hoeveel verdien je in het onderwijs? En heb je recht op extralegale voordelen?
Het pensioen: voor de ene het begin van het einde, voor de ander het einde van het begin. De ideale pensioenleeftijd is dan ook voor iedereen anders.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
We vroegen aan Mieke (39) uit Gavere hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...