Is een ingenieur ook een manager?
Een afgestudeerde ingenieur die een managementopleiding volgt: het komt vaak voor. “Uiteindelijk komen ingenieurs vaak in leidinggevende functies terecht.”
De doorsnee ingenieur verdient in ons land 4.242 euro bruto per maand. Dat blijkt uit de recente editie van het Salariskompas van Jobat. Dat bedrag is natuurlijk een gemiddelde en varieert onder meer naargelang het soort job, de anciënniteit en de werkgever. Met dit gemiddeld loon nestelt de ingenieur zich in de top drie van functies met het hoogste gemiddelde loon en dit op een totaal van 23 hoofdfuncties.
Enkel directieleden (6.152 euro) en R&D-profielen (4.344 euro) doen het beter qua brutoloon. Ter vergelijking: de gemiddelde werkende Belg strijkt in ons land 3.748 euro bruto op per maand. De ingenieur zit daar dus bijna 500 euro bruto boven.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
Best wel. Slechtst drie profielen zijn dus nog meer tevreden met hun loonpakket dan de ingenieur: directieleden, overheidsambtenaren en ICT’ers. Doorgaans zijn diegenen die het meest verdienen in verhouding ook meer tevreden over hun loonpakket. Daarom kijken we naar het geluksgevoel in het professionele leven in het algemeen, ook een vraag in het Jobat Salariskompas.
Als het gaat om dat algemene geluksgevoel dan staat de ingenieur op plaats vijf. De top vier zijn voor directie, onderwijs, toerisme en overheid.
Lees ook: Alles wat je moet weten over je loonpakket (E-gids)
Om daar een idee van te krijgen, kijken we even naar het recente ‘Mijn startbaan’-onderzoek van ingenieursfederatie ie-net. Zij doen jaarlijks een rondvraag bij hun leden; jonge ingenieurs die tot drie jaar geleden zijn afgestudeerd. Op basis van hun laatste rondvraag krijgen we ook een idee van de startlonen per type ingenieur. Het gaat hier wel om mediaanlonen, wat betekent dat de helft van de ondervraagden minder verdient dan dit bedrag en de andere helft meer verdient dan dat bedrag.
Voor industrieel en bio-ingenieurs bedraagt dat mediaanbedrag 2.850 euro bruto per maand. Voor burgerlijk ingenieurs is dat 3.020 euro bruto per maand. In het onderzoek van ie-net werden ook ingenieurs meegerekend die een doctoraat deden. Zij verdienen, volgens de rondvraag, 2.200 euro per maand als mediaan, maar dit brutobedrag is tegelijk ook netto.
Terug naar het Jobat Salariskompas hiervoor, en voor alle ingenieursprofielen dus. De gemiddelde ingenieur kan terugvallen op 7,64 extralegale voordelen, wat meer is dan het algemene gemiddelde van 6,38 extra’s voor alle werknemers in ons land.
Als het om ingenieurs gaat, krijgen ze als extralegale voordelen vooral maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en een dertiende maand (telkens 78% van de ingenieurs kan hier op terugvallen). Driekwart krijgt een groepsverzekering. 65% kan rekenen op een bedrijfswagen, terwijl in het algemeen 43% van de werkende Belgen zo’n bedrijfswagen krijgt.
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
Gemiddeld kan een ingenieur rekenen op 29 vakantiedagen per jaar. Daarmee staat hij van alle profielen op plaats vijf. Al zijn de verschillen in dat opzicht niet zo groot tussen de functiegroepen.
Het gemiddeld aantal vakantiedagen is 27. Enkel functies in de sectoren onderwijs en vorming springen hier uit met een gemiddeld aantal van 46 vakantiedagen.
Van 22 tot 46 dagen: hoeveel vakantie krijg jij?
(William Visterin)
29 juni 2022Een afgestudeerde ingenieur die een managementopleiding volgt: het komt vaak voor. “Uiteindelijk komen ingenieurs vaak in leidinggevende functies terecht.”
Op zoek naar een job waar je écht een adrenalinekick van krijgt? Word dan ingenieur in een Formule 1-team!
Paradijsvogels zijn de ingenieurs en ICT-experts die in een organisatie het verschil maken. Zij verdienen een speciale aanpak van hun leidinggevende.
Corona of niet, jonge ingenieurs liggen nog vrij goed in de (arbeids)markt. Maar hoeveel verdienen ze? En wat motiveert hen?
Grote Amerikaanse techbedrijven als Apple doen heel wat financiële inspanningen om te verhinderen dat hun ingenieurs overstappen naar concurrenten.
Wie zijn de meest populaire engineering specialisten in 2022? Wat doen ze precies? En hoe zit het met de vraag op de arbeidsmarkt? Een overzicht.
Belgen blijken minder tevreden over hun loon en werkgeluk. Dat blijkt uit het recente Salariskompas van Jobat, een onderzoek bij 114.000 werkende Belgen.
Bedrijfscultuur en opleidingskansen, dat vinden ingenieurs het meest van tel bij hun keuze voor een werkgever. Een bedrijfswagen speelt minder mee.
Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!