Hoeveel verdienen onze royals?
De tijd dat de adel het geld door de ramen kon smijten, is al lang voorbij. Want ook in de uitkeringen die de koningshuizen krijgen, heeft de economische crisis lelijk huis gehouden.
Een tiental jaar geleden heb ik voor het eerst Sinterklaas gespeeld op een familiefeest. Iedereen was dolenthousiast en al snel ging de bal aan het rollen. Ik werd gevraagd op scholen, personeelsfeesten etc. Via mond-tot-mondreclame is het allemaal heel snel gegaan. Elk jaar heb ik meer werk. Mijn agenda zit propvol!
Ik steek er heel wat tijd in. De week vóór 6 december neem ik zelfs speciaal een week verlof om zoveel mogelijk kindjes een bezoekje te kunnen brengen.
Het begint met een vraag van de ouders om langs te komen, dat kan zelfs online via mijn site www.sintenpiet.ws. Dan stuur ik de ouders een brief die ze moeten invullen met opmerkingen over hun kind(eren). Bijvoorbeeld dat Jantje zijn speelgoed moet opruimen, dat hij minder op de Nintendo moet spelen … maar ook dat hij het goed doet op de voetbal en dat hij goede punten haalt op school. Vooral de positieve dingen komen in het boek van Sinterklaas. De Sint is een kindervriend, geen boeman.
Naast de paperassen komt er ook heel wat praktisch werk bij kijken. Het aankleden, de verplaatsingen, elke dag de kostuums wassen, noem maar op. Gelukkig krijg ik veel hulp van mijn vrouw.
Hij moet heel graag kinderen zien. Ik steek heel veel tijd en moeite in de kostuums van mij en mijn Pieten. Maar als ik soms op tv zie hoe bepaalde sinterklazen er bij lopen heb ik zin om mijn pantoffel naar het scherm te gooien. Ik vind: als je het doet, doe het dan goed. Of je doet het niet.
Je moet als Sint ook gedisciplineerd zijn. Ik krijg vaak iets aangeboden om te drinken of te eten, maar ik weiger resoluut. Ik ken genoeg verhalen van dronken sinterklazen die bijna letterlijk met de deur in huis zijn gevallen (lacht).
Oh ja, heel graag. Ik ben vanuit het niets Sint geworden maar ik zou het echt niet meer kunnen missen. Ik ben heel graag onder de mensen en de reacties van de kindjes zijn onbetaalbaar.
Ik vraag zo’n 15 à 20 euro. Soms meer als het ver rijden is. Maar geloof me, je wordt er niet rijk van hoor. Mocht ik Sint, Kerstman én paashaas spelen misschien wel maar daar heb ik geen zin in (lacht).
Sinterklaas spelen is een dure hobby. Mijn kostuum, met alles op en aan kost zo’n 2.500 euro. Ik heb ook alle kostuums van mijn Pieten gekocht en ik heb alles in veelvoud. Als een kleine mijn baard kapot trekt moet ik toch een reserve hebben? Alles wat ik overhoud gebruik ik om het volgende jaar te bekostigen. Je doet zoiets niet voor het geld, het is een passie.
3 stuks! Mijn zoon, mijn schoondochter en de man van mijn nicht. Mijn zoon heeft zelfs een diploma als Piet behaald op de Pietenschool in Sint-Niklaas.
Hij moet ten dienste staan van de Sint. Een Piet moet uitblinken in soberheid en op het juiste moment kunnen zwijgen. Ik heb Pieten gehad die zelf pakjes begonnen uitdelen, maar dat kan dus niet.
Neen, zeker niet. Als Sint kan ik me veel langer uitleven. Ik ben op 21 november al een eerste keer Sint gaan spelen. De Kerstman zie je enkel op kerstavond of kerstdag. Ik geef wel toe: op 6 december kan ik geen ‘Sinterklaas kapoentje’ meer horen (lacht).
Dat ik het nog jaren mag blijven doen want ik doe het doodgraag!
(mr)
2 januari 2012De tijd dat de adel het geld door de ramen kon smijten, is al lang voorbij. Want ook in de uitkeringen die de koningshuizen krijgen, heeft de economische crisis lelijk huis gehouden.
Jana is bemiddelaar onderwijs bij VDAB en is de brug tussen scholen en leerkrachten
Te lang te veel te doen hebben, veroorzaakt sleurstress. Gelukkig hoeven we dat niet machteloos te ondergaan: we kunnen er zelf heel wat aan doen.
Dat de klassieke ‘nine-to five’-werkdag zijn beste tijd heeft gehad, wisten we al. Maar blijkbaar start onze werkdag ook steeds vroeger.
De Belg gebruikt steeds meer de fiets om naar het werk te gaan.
Een stapje hogerop is altijd goed nieuws, toch? Het is inderdaad een hele eer. Maar misschien is het niet voor iedereen weggelegd. En ook niet op elk moment.
Als Baanbrekende Werkgever zet ING in op twee speerpunten: duurzame mobiliteit en welzijn. Vandaag is welzijn – in al zijn facetten – meer dan ooit een prioriteit. Met het Vitality Boost-programma mikt ING op een positieve impact.
Welke steden vragen voor expats het meeste van de portemonnee en welke het minst? Mercer stelde ook dit jaar een Cost of Living City Ranking op.
Federico Bernardinelli is een 31-jarige Italiaan, een vrije vogel en echte avonturier. Hij woont nu in Zottegem. VDAB ondersteunde Federico.