Wat nachtwerk met je lichaam en sociaal leven doet
Wanneer andere mensen naar bed gaan, vertrekken sommigen naar het werk. Ze krijgen daarvoor vaak een hoger loon, maar er kleven best wat nadelen aan.
Ik werk als nachtverpleegkundige voor een woonzorgcentrum van het OCMW Aalst. Samen met mijn collega zorgkundige doe ik de nachtdienst in WZC De Hopperank in Erembodegem. Hierbij neem ik de verpleegkundige taken op, zoals het klaarzetten van de karren met medicatie. Soms gebeurt het dat we dringende medische hulpverlening nodig hebben voor een bewoner van ons woonzorgcentrum. Dan is het mijn taak om de parameters van de bewoner te controleren en deze correct door te geven aan mijn collega zorgverleners. Na het verlenen van de eerste zorgen, neem ik onmiddellijk contact op met de familie. Mijn collega neemt intussen de zorgende kant op zich. Het is erg belangrijk om goed op elkaar afgestemd te zijn. Dit zorgt voor de nodige rust, geeft minder stress en verhoogt de kwaliteit van de zorg.
Multidisciplinair samenwerken is belangrijk. Het komt al eens voor dat een bewoner in palliatieve of terminale fase is en dan is het fijn om het aanspreekpunt te zijn voor de familie. Empathie en comfortzorg voor de bewoner vind ik hierbij heel belangrijk. Ook bij een overlijden appreciëren families het ten zeerste dat je met hen meeleeft. Een luisterend oor is vaak al voldoende, zowel voor hen maar in eerste instantie ook voor de bewoner. Zoiets schept een band, waardoor de familie automatisch rustiger is in het geval dat er iets gebeurt.
De nachtdienst brengt trouwens veel verantwoordelijkheid met zich mee. Elke nacht doen we twee controlerondes, die al of niet gepaard gaan met verzorging van de bewoners: de bewoner laten drinken, verschonen of hulp bieden met naar het toilet te gaan, enzovoort. Via een oproepsysteem vanuit de kamer, dat verbonden is met onze werk-gsm en de verpleegpost, kunnen de bewoners met ons communiceren. Als verpleegkundige sta je er ’s nachts echter alleen voor, dus een goede dosis gezond verstand om situaties correct te beoordelen is een absolute must. Dat kan gaan van een dwaalalarm, tot een bewoner die niet in bed ligt, iemand die valt of ziek wordt...
Als nachtverpleegkundige heb je veel zelfstandigheid in de organisatie van jouw shift en taken. Mijn collega en ik kennen elkaar ondertussen goed en vullen elkaar perfect aan in onze taken tijdens de nacht. Een goede verstandhouding tussen collega’s is echt belangrijk als je in de zorg werkt. We kunnen steeds op elkaar rekenen en alles op elkaar afstemmen: tijdsdruk, de werkverdeling en communicatie naar elkaar. Als nachtverpleegkundige heb je een ander bioritme. Voldoende rust en een gezonde levensstijl zijn dan ook zeer belangrijk voor deze job.
Ik wilde niet verder studeren, dus ben ik gestart als verkoopster. Na enkele jaren wilde ik meer doen dan kleding opvouwen en een verkooppraatje slaan. Ik heb een oudere broer met een fysische en mentale beperking, dus zorg dragen heb ik als kind reeds geleerd. Ik ben zo’n 7 jaar geleden gestart met een 3-jarige opleiding tot gegradueerd verpleegkundige. Dankzij die opleiding heb ik veel ervaring kunnen opdoen, zoals een buitenlandse stage in India en meerdere stages in ziekenhuizen, psychiatrische instellingen en woonzorgcentra.
Aanvankelijk wilde ik graag op een spoeddienst aan de slag omwille van de adrenaline, het hoge werktempo en de verscheidenheid aan patiënten. Via een collega ben ik in het woonzorgcentrum terecht gekomen, iets wat ik eerst niet zag zitten omwille van vooroordelen, maar nu wil ik nergens anders meer werken. Als verpleegkundige in een woonzorgcentrum kan je echt iets betekenen voor bewoners en hun familie, net dat maakt het zo boeiend en interessant!
Ik doe mijn job heel graag omdat de band die je met de bewoners opbouwt primeert boven de actie en het kortstondig aan iemand hulp verlenen, en net dat is zo belangrijk voor mij. Je spendeert uiteindelijk toch meer tijd op je werk dan thuis. Ook de goede band met de collega’s speelt een grote rol. Bij woonzorgcentrum De Hopperank werken we in een moderne setting met jonge en ervaren collega’s. Dat maakt het leuk en aangenaam werken: enerzijds met een frisse en jonge kijk op de dingen, anderzijds met kennis van zaken.
Het is een zware job maar daar heb je zelf ook impact op. Zelfzorg is erg belangrijk. Ik heb een sociale job, met veel verantwoordelijkheid, multidisciplinair maar met minder verpleegtechnische handelingen dan in een ziekenhuissetting. Dat maakt het echter niet minder boeiend. Wij worden gemotiveerd om bijscholingen te volgen. Indien gewenst kan je je aansluiten bij werkgroepen om bij te leren over diabetes, wondzorg, dementie, palliatieve zorgen enzovoort. Het moet niet altijd op een schaaltje gepresenteerd worden, je kan je werk ook zelf boeiend maken. Zo ben ik momenteel gestart met de opleiding vertrouwenspersoon en ben ik ook referentieverpleegkundige wondzorg.
Ik ben zeker blij met mijn salaris. Ik kan goed leven en alle rekeningen betalen. Maar kom, ik zou liegen moest ik niet met een knipoog zeggen dat ik best ook wel wat meer zou willen verdienen. (lacht) Wie wil dat immers niet?
Ik zou als nachtverpleegkundige nergens anders aan de slag willen. Ik werk heel graag in woonzorgcentrum de Hopperank, mede door de goede begeleiding en ruimte voor overleg tussen collega’s.
Als nachtverpleegkundige werk ik 7 nachten van vrijdag tot vrijdagochtend en dit 8u30 per dag. Dit komt neer op een werkweek van 59u30. Daarna zijn we 7 dagen thuis en dit kan verlengd worden door betaald verlof bij te nemen, of de mogelijkheid om onbetaald verlof of compensatie-uren te nemen.
Voordien werkte ik als verpleegkundige in verschillende shiften (ochtend-, avond- en nachtwerk) en had ik een werkweek van 38u. Standaard heb je recht op 26 dagen wettelijk verlof en 11 feestdagen. Daarnaast geeft het OCMW ook de mogelijkheid tot het opnemen van thematische verloven, zorgkrediet en onbetaald verlof. Als je net afgestudeerd bent, heb je nog een ander bijkomend voordeel. Als je na je studies start bij het OCMW, heb je namelijk al onmiddellijk recht op wettelijk verlof in het jaar dat je aan de slag gaat.
Ik probeer dit zeker te doen. Wat reserve opbouwen is fijn en zeker niet onbelangrijk.
In mijn ogen is dit nog een ver-van-mijn-bed-show, het doet er mij aan herinneren dat ik hier toch eens werk van moet maken.
Mijn hypotheek.
Aan dure materialistische dingen zoals kledij, verzorgingsproducten, voeding enzovoort. Ik geniet wel van al die dingen, maar het hoeft niet altijd duur te zijn.
Aan de hobby van mijn zoon, een fervent outdoor karter. Een erg dure sport die nog niet erkend is als officiële sport. Als mama ben ik heel fier dat mijn zoon met een snelheid van 120 km/u op een verantwoorde en professionele manier op het circuit racet in Genk of Venray. Doorzettingsvermogen, een positieve ingesteldheid, fysische pijn en het omgaan met een sporadische tegenslag... hoort erbij, net zoals in het echte leven én op de werkvloer. Het is volgens mij een goede basis om zijn eerste stappen alleen in de wijde wereld te zetten.
Ik zou niet stoppen met werken. Ik zou als verpleegkundige blijven werken, maar niet meer voltijds. Misschien maak ik dan wel van mijn hobby een bijberoep: binnenhuisinrichting. Anderzijds wil ik toch wat meer reizen naar bestemmingen die al lang op mijn verlanglijstje staan zoal Canada, Australië, Catalonië en de Côte d’Azur. En heel belangrijk: ik zou mijn zoon de mogelijkheid geven om in een professioneel karting team aan de slag te gaan.
Natuurlijk moet je om te winnen wel eerst met de lotto spelen, dus helaas... (lacht) Gezond en gelukkig zijn, zijn voor mij echter zoals het grote lot winnen.
(dm/kv)
Heb je een hart voor senioren en wil je hen net zoals Daisy bijdragen aan een warme thuis voor de bewoners? OCMW Aalst is op zoek naar enthousiaste verpleegkundigen die aan de slag willen in één van de 4 woonzorgcentra.
Iets voor jou? Solliciteer dan via www.aalst.be/vacatures-bij-de-stad.
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
16 oktober 2018Wanneer andere mensen naar bed gaan, vertrekken sommigen naar het werk. Ze krijgen daarvoor vaak een hoger loon, maar er kleven best wat nadelen aan.
Van een ambacht overstappen naar een rendabele economische activiteit is geen evidentie.
Het zijn uitdagende tijden voor de zorgsector, zeker voor de ouderenzorg. Monique werkt 27 jaar als zorgkundige en maakt de evolutie van dichtbij mee.
Ze werken allebei als zelfstandig thuisverpleegkundige in Oostende. Een job met minder zekerheden dan verpleegkundige in loondienst.
Door de toenemende vergrijzing is de vraag naar aangepaste zorgen gestegen. Dat zorgt voor zware uitdagingen in het aanwervingsbeleid van de zorgsector.
Wie het doet, weet het maar al te goed: nacht- en shiftwerk vormen een extra belasting voor lichaam en geest. Houdt jouw baas rekening met deze zaken?
Wij vroegen Esengul Bingolo hoeveel zij verdient ...
Kriebelt het bij jou om een andere job te zoeken? Stel jezelf een paar belangrijke vragen vooraleer je zomaar in het wilde weg begint te solliciteren...
Wie iedere dag vroeg uit de veren moet om naar het werk te vertrekken, kan zich maar beter in genoeg positieve energie onderdompelen. Daarom deze tips!