Hoeveel kan en mag een student verdienen?
Je wil een centje bijverdienen terwijl je aan het studeren bent. Hoeveel mag je verdienen zonder dat je belastingen of sociale bijdragen moet betalen?
Wanneer jij de voorbije zomer als jobstudent heeft gewerkt, moet je in principe met je werkgever een arbeidsovereenkomst voor tewerkstelling van studenten hebben gesloten. Ter bescherming van studenten moet deze overeenkomst naast andere wettelijk verplichte vermeldingen uitdrukkelijk het overeengekomen loon en het betalingstijdstip van het loon vermelden.
De arbeidsovereenkomst moet ook uitdrukkelijk vermelden dat de zogenaamde 'Loonbeschermingswet' van toepassing is.
Je werkgever moet dus ook je loon op het overeengekomen tijdstip betalen, zelfs indien je werkgever, in strijd met de wet, geen geschreven afspraken hierover heeft gemaakt. Jouw loon moet uiterlijk betaald worden op het tijdstip vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of in het arbeidsreglement. Zegt de cao of het arbeidsreglement niets over het betalingstijdstip van het loon, dan moet het loon uiterlijk worden betaald op de vierde werkdag na de maand waarin je gewerkt hebt.
Vanaf dat ogenblijk kan jij de betaling van het loon eisen. Bovendien is bij laattijdige betaling automatisch interest verschuldigd op het bruto bedrag van het loon vóór enigerlei inhouding. De interestvoet bedraagt zo'n 1,50% op jaarbasis (in 2022, wordt jaarlijks herzien).
CHECK: Hoeveel kan en mag een student verdienen?
Aangezien mondelinge aanmaningen niet helpen, stellen we voor dat je een duidelijke aangetekende ingebrekestelling verstuurt naar de werkgever waarin je de betaling van het loon vordert voor de verrichte studentenarbeid. Haalt een schriftelijke ingebrekestelling ook niets uit, dan kunnen wij je alleen maar aanraden een advocaat onder de arm te nemen.
Je kan volledig kosteloos rechtsbijstand genieten indien je netto maandinkomen als alleenstaande lager is dan 1.326 euro. Voor de aanwijzing van een pro deo advocaat kan je eventueel aankloppen bij het Bureau voor Juridische Bijstand dat wordt samengesteld door de Orde van Advocaten in elk gerechtelijk arrondissement. Je advocaat kan dan nogmaals een laatste ingebrekestelling sturen en bij afwezigheid van betaling overgaan tot dagvaarding.
FAQ: Alles wat je moet weten over je studentenjob!
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Laga).
15 augustus 2021Je wil een centje bijverdienen terwijl je aan het studeren bent. Hoeveel mag je verdienen zonder dat je belastingen of sociale bijdragen moet betalen?
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
Nu de zomer aangebroken is, gaat weer een legertje studenten op zoek naar een vakantiejob. Omgekeerd kijken ook heel wat bedrijven in deze periode uit naar extra krachten. Wat hebben ze mekaar te bieden?
Ik ga aan de slag als jobstudent. Mijn werkgever is onduidelijk over het contract. Wat is verplicht?
We vroegen aan Ellen (24) hoeveel zij verdient als jobstudent en wat haar job precies inhoudt.
Je hebt een student in de familie, je wilt zelf een studentenjob óf een student aanwerven? Wij overlopen vier kwesties rond wat mag en kan.
Mijn loon van vorige maand is nog steeds niet uitbetaald. Vanaf wanneer moet daar interest op betaald worden?
11,62 euro bruto per uur is het gemiddelde loon in een studentenjob.
Demi (zorgkundige) en Luk (leidinggevende Geriatrie) werken samen bij het Sint-Trudo Ziekenhuis: “We helpen elkaar tot iedereen klaar is”