Personeelstekort in zorgsector vraagt flexibelere taakverdeling
De taakafbakening van zorgverleners, zoals verpleegkundigen en zorgkundigen, moet flexibeler. "Het is alarmcode rood”, klinkt het bij koepelorganisatie Zorgnet-Icuro.
“Ik ben zorgkundige in een woonzorgresidentie. Ik werk daar met mensen die hulp nodig hebben om tot een comfortabele woon- en leefsituatie te komen. Meestal zijn dat ouderen, maar ook jongere mensen die niet meer zelfredzaam zijn, en dus hulp nodig hebben met de zelfzorgbasis, kunnen bij ons terecht.”
“Uiteraard. Ik haal er echt héél veel voldoening uit. Niet alleen leer je zo omgaan met mensen, je leert ze ook begrijpen. En de verhalen die ze over vroeger vertellen zijn erg interessant. Mensen denken vaak dat een job in de zorg enkel focust op het wassen en aankleden van bewoners, het opdienen van maaltijden enzovoort… Voor het basisdeel klopt dat, maar dit werk gaat zoveel verder dan dat. Het psychosociaal welzijn (een aangename thuis) van een bewoner is namelijk essentieel. Als iemand in de residentie zich bijvoorbeeld niet goed voelt, of gewoon een mindere dag heeft, dan staan wij altijd klaar voor hem of haar. We luisteren, geven raad als we dat kunnen…”
“En dat psychosociaal aspect wordt intensiever in uitzonderlijke tijden, zoals bijvoorbeeld een influenza- of COVID-19-crisis, zeker wanneer je met een overlijden te maken hebt. Een persoon waar je een hele loopbaan zorg voor hebt gedragen, die zelfs al een stukje familie is geworden, moet je dan plots afgeven. Dat is heel zwaar.”
“Ik heb een vast contract op uurloonbasis met een minimum van 28,5 uur per week. Maar mocht de nood er zijn, zoals in COVID-19-tijden elke dag wel het geval is, dan mogen ze mij ook meer inplannen. Terwijl ik vorig jaar bijvoorbeeld dagelijks op mijn minimum aantal uren zat, werk ik nu altijd voltijds, meestal zelfs met een paar overuren. Het zijn woelige tijden in onze sector.”
“Ja, over het algemeen eigenlijk wel. Maar als je de lonen op sectoraal vlak gaat vergelijken, dan zijn er vaak zéér grote verschillen.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij ons Jobat Salariskompas
“Op vlak van loon had de coronacrisis een positief effect op mijn leven: ik mocht heel veel overuren maken, en kon dus ook meer verdienen. Maar tegelijkertijd werd de job psychisch gezien zwaarder en kwamen er veel regels bij omtrent mondmaskers dragen, handen ontsmetten, afdelingen (zowel collega’s als bewoners) uit elkaar houden…”
“Het grootste deel van mijn salaris gaat naar rekeningen en de hypotheek. Dan is er nog eten en drinken, en een klein beetje voor mijn hobby. De rest stort ik op mijn spaarrekening. Dat laatste is écht wel nodig, want het leven wordt helaas alleen maar duurder en duurder. Je moet een goede reserve dus niet als luxe, maar als noodzaak beschouwen, zodat je onvoorziene omstandigheden gemakkelijker kan opvangen.”
“Ja, soms toch wel. Het werk in de zorg is zowel fysiek als emotioneel zwaar, en als ik dan kijk naar hoeveel pensioen ik later ga ontvangen, dan is dat onvoldoende. Daarom probeer ik dus zelf mijn buffer op te bouwen. Zodat ik op mijn oude dag van financiële rust kan genieten.”
“Aan overdreven luxe, zoals domotica, een jacuzzi, dure horloges, juwelen of auto’s… Ook niet aan A-merkproducten in de supermarkt. Ik koop bijvoorbeeld liever een pak melk van 0,50 euro in plaats van een bus van 1,90 euro. Bij dure merkkleding net hetzelfde: liever vijf gewone truien van 20 euro in plaats van een heel dure trui van 100 euro.”
“Dat hangt uiteraard af van het bedrag. Met een beetje geld leg ik het grootste deel opzij en ga ik bijvoorbeeld ergens iets eten. Als het een heel groot bedrag is, dan zou ik het investeren in vastgoed en proberen om armoede wat te bestrijden. En ik zou ook iets doen om de ontspanningsfaciliteiten in de woonzorgresidentie en woonzorgcentra te bevorderen.”
Lijkt een job in de zorgsector iets voor jou? Deze bedrijven zijn op zoek!
(ga/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
15 januari 2021De taakafbakening van zorgverleners, zoals verpleegkundigen en zorgkundigen, moet flexibeler. "Het is alarmcode rood”, klinkt het bij koepelorganisatie Zorgnet-Icuro.
Als verpleegkundige op de dienst intensieve zorgen van het UZ Brussel komt Vanessa (50) dagelijks in contact met Covid-19-patiënten.
Wie tegelijk de zorg opneemt voor een oudere en een jongere generatie, is een ‘sandwicher’. Het zijn er trouwens steeds meer...
50 worden. Een kantelmoment. En misschien daarom ook hét moment om je loopbaan een nieuwe wending te geven.
Wat als je als werknemer uit principe geen mondmasker tegen corona wil dragen? Kun je hiervoor ontslagen worden?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Chomi werkt als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Ik ga werken met een glimlach en kom met een glimlach thuis”
Artificiële intelligentie duikt steeds vaker op bij rekrutering... Blijft menselijke input nog wel nodig in het wervingsproces?
De cijfers spreken voor zich: sinds de introductie in 2019 wordt het mobiliteitsbudget steeds populairder bij werknemers en werkgevers...