Carrièreswitch als zorgkundige: 50+ en zin in zorg?
50 worden. Een kantelmoment. En misschien daarom ook hét moment om je loopbaan een nieuwe wending te geven.
“Ik ben actief als zorgkundige in een woonzorgcentrum. Ik werk er ondertussen al 6 jaar en ben verantwoordelijk voor het verzorgen van de bewoners. Dat wil zeggen: hygiënische zorgen (helpen bij het wassen, toiletbezoek…), maaltijdbegeleiding, zinvolle dagbesteding enzovoort...”
“Daarnaast ben ik ook stagementor voor jonge studenten die een tijdje komen meedraaien. Ik begeleid ze door hun stage, leer ze de kneepjes van het vak en beoordeel ze op het einde op hun prestaties. Die beoordeling gebeurt in samenspraak met andere stagementoren.”
“Ik ben er best wel tevreden mee. Ik werk op een fijne plaats en heb een leuk team van collega’s waarmee ik goed kan opschieten. Dat is wel belangrijk, maar ik haal er ook gewoon veel voldoening uit om bewoners te verzorgen en hen een aangenaam thuisgevoel te geven. De dankbaarheid en waardering die ik terugkrijg zorgt ervoor dat ik mijn job dus met veel plezier uitoefen.”
Op zoek naar een job als zorgkundige? Bekijk het actuele vacatureaanbod…
“Ik werk voltijds, dus 38 uur per week, en dat volgens een vast contract. Maar ik moet wel twee weekends per maand werken, waardoor ik niet elke week aan hetzelfde aantal uren zit. Mijn vast werktijd per dag blijft wel op 8 uur staan.”
“Natuurlijk heb ik ook recht op vakantie: tien dagen, die ik aan de hand van een planning dien op te nemen. En tijdens mijn hoofdverlof wordt dat drie weken aan een stuk (drie maal vijf dagen en een extra weekend).”
“Ik ben blij met mijn loon, maar ik vind wel dat wij als zorgmedewerkers onderbetaald worden voor wat we doen. Ik werk bijvoorbeeld voltijds en in verschillende ploegen: vroege, late, onderbroken shift, weekends, feestdagen… Het gebeurt ook vaak dat een late dienst om 21:00 uur eindigt, om dan de volgende dag weer om 7:00 uur op het werk te staan. Dan heb je niet veel tijd om te recupereren.”
“En aangezien de overheid steeds meer op de zorg bespaart, en dus ook op het aantal medewerkers, wordt de werkdruk per persoon hoger. Dat is heel belastend, zowel fysiek als psychisch. Want je wilt goed voor de bewoners zorgen, dus spring je bij wanneer er iemand ziek is, of blijf je na je werkdageinde nog een uurtje hangen om mee te helpen… En zo heb je op het einde van de week zeven dagen aan een stuk gewerkt. Dat eist soms zijn tol.”
“Aangezien zorgkundige een essentieel beroep is, heb ik gelukkig geen loonverlies gehad. Ik ben dus altijd kunnen blijven werken, behalve tijdens het moment van ‘hoog risico-contact met positieve besmetting’. Toen moest ik thuis in isolatie blijven. En om geen loonverlies te hebben, besloot ik om een weekje verlof op te nemen.”
Verdien jij zoals zou moeten? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Aangezien ik vorig jaar samen met mijn vriend een huis heb gekocht, is een goede loonbalans wel belangrijk. Het grootste deel gaat elke maand naar de hypotheek en verschillende rekeningen van water, energie en boodschappen. Bij die laatste heb ik gemerkt dat de winkelprijzen (ook voor witte producten) sinds het begin van de coronacrisis zijn gestegen. Dus dat neemt natuurlijk een grotere hap uit het budget dan vroeger. Want ik probeer er ook altijd wel op te letten dat ik voldoende spaar en alleen als het écht moet ga shoppen, een reisje plan of op restaurant ga (nu afhalen).”
“Ja, ik lig daar wel wakker van. Ik weet niet of ik tot mijn 67ste in de zorg kan blijven werken, omdat het fysiek en psychisch belastend is. En helaas wordt de job van zorgkundige niet als zwaar beroep gezien. Maar ja, we zullen tegen dan nog zien hoe het gaat. Ik heb sowieso nog heel wat jaren te gaan, dus wie weet verandert het nog tegen dan.”
“Dure producten, zoals een gsm van 1.000 euro of merkkleding van 100 euro per stuk. Ze vragen soms echt veel te veel voor bepaalde producten, en ik krijg het niet over mijn hart om dat er aan uit te geven.”
“Een groot deel van het geld op de spaarrekening zetten, mijn hypotheek aflossen en mijn huis renoveren. En dan nog iets leuks voor mezelf kopen.”
(ga/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
20 januari 202150 worden. Een kantelmoment. En misschien daarom ook hét moment om je loopbaan een nieuwe wending te geven.
In zakelijke situaties kunnen mondmaskers een belemmering vormen voor een vlotte communicatie. Hoe ga je daar mee om?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
We vroegen een 28-jarige zorgkundige uit Turnhout naar zijn job en hoeveel hij daarmee maandelijks verdient...
Onze buren uit Nederland volgen als tweede, op de voet gevolgd door werknemers uit Groot-Brittannië en Duitsland. Frankrijk hinkt achterop...
Woonzorgcentrum Zuiderlicht in Mariakerke bewijst dat het anders kan: “Minder werkdruk, meer tijd voor de bewoners en inspraak: daar heb je niet méér medewerkers voor nodig dan elders.”
Als verpleegkundige op de dienst intensieve zorgen van het UZ Brussel komt Vanessa (50) dagelijks in contact met Covid-19-patiënten.
Verlies jij 's ochtends ook zoveel tijd op het werk door een overload aan e-mails? Dankzij de volgende 9 tips zeg je vaarwel tegen die mailstress!
De zorgsector schreeuwt om personeel. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn er diverse opleidingsstelsels in het leven geroepen. Hoe gaat dat in zijn werk?