Horeca betaalt slechter dan schoonmaak
Beginnende medewerkers in de horeca verdienen gemiddeld een kwart minder dan mensen die net beginnen als schoonmaker, zo blijkt ...
In ons restaurant sta ik dagelijks in voor de organisatie (zoals boekhouding en aanwervingen) en werk ik deels in de zaal als kelner en barman. Samen met mijn zakenpartner zorg ik ervoor dat alles in goede banen wordt geleid.
In het winterseizoen werk ik zo’n 42 uur per week. In het zomerseizoen, wanneer de mensen al sneller een terrasje doen, kom ik aan meer dan 56 uur werken per week. Drukke periodes wisselen zich nu eenmaal af met periodes waarin het rustiger is. Dat is het leven van een zelfstandige.
Wat ik doe vind ik heel leuk. Ik heb het nodig om fysiek actief te kunnen zijn in het restaurant zelf. En aan de andere kant is het tof om enige verantwoordelijkheid te kunnen dragen. Zo sta ik ook in voor het nemen van belangrijke zakelijke beslissingen omtrent leveringen, personeel, enz. Het personeel motiveren behoort ook tot mijn taken. Niets zo leuk als na een succesvolle avond met het personeel een glas te kunnen drinken.
Het is hard werken voor het loon dat ik verdien, maar ik mag zeker niet klagen.
Wanneer ik niet werk, ga ik heel geregeld zelf uit eten bij concullega's. Hetzij met mijn vriendin, met onze medewerkers van het restaurant of met andere vrienden. En dan letten we niet echt op een euro.
Nee. Ik heb onlangs, na vijf jaar tijd, mijn aandelen afbetaald. Nu nog enkele schulden aflossen bij mijn familie en dan zien we wel verder.
Aan een dure wagen of andere luxe-artikelen.
Aan eten en reizen.
Ik speel uit principe niet mee op de Lotto, dus ik zal het grote lot dan ook nooit winnen.
Jazeker: het weeshuis van vrienden in Nepal, waar ik zelf 2 keer een half jaar heb gewoond. Door de persoonlijke band kan ik tot op de cent na volgen wat er met het geld gebeurt. Op ons jaarlijks benefiet haalden we met het restaurant zo’n 2.500 euro op.
(jn)
11 februari 2013Beginnende medewerkers in de horeca verdienen gemiddeld een kwart minder dan mensen die net beginnen als schoonmaker, zo blijkt ...
Stop de tijd, speel een partijtje biljart. Mocht het reclamebureau Modulo een slogan moeten bedenken voor zijn eigen keldercafé, dan zou het iets in die trant kunnen zijn.
Gezien het grote succes van 'Mijn Restaurant' op vtm vroegen we John Haenebalcke, leraar aan de Hotelschool in Gent en eigenaar van z'n eigen zaak, hoe je een succesvol restaurant kan uitbaten.
Slijt je ook (te veel) uren aan een vierkante vergadertafel? Stel voor om eens aan de toog te vergaderen. Dat is effectiever, leert onderzoek.
Michel Wydrych (37) baat café Leopold uit op de Veemarkt in Tienen. Hij is zelfstandige en de winst die hij boekt, vormt zijn inkomen. Hoeveel hij verdient?
Mannen in de gezondheidszorg werken bijna zeven uur meer dan hun vrouwelijke collega’s, zo blijkt uit een analyse van het Nederlandse ING Economisch Bureau.
Je doet je werk niet graag? Wel, het kan ongetwijfeld erger. Voor deze 7 jobs zijn er amper kandidaten te vinden. En met reden!
Het binnenbrengen van positieve psychologie heeft een gunstige impact op de cultuur van een bedrijf. En deze 5 domeinen zijn daarbij cruciaal.
Terwijl de ene werkgever vreest voor daling van de productiviteit, maakt de andere van EK-voetbalwedstrijden net een teamevent.