Een starter van 69: pralinebedrijf op je oude dag
“Waarom zou ik de hele dag in mijn zetel liggen?”, oppert Hugo Van Caekenberghe, die op pensioengerechtigde leeftijd met een eigen pralinebedrijf begon.
Samen met mijn partner ben ik zaakvoerder van restaurant Jacqueline in Boechout. We doen alles zelf, dus de dag begint met het poetsen van het restaurant. In de voormiddag plaatsen we de nodige bestellingen, en wanneer de middagservice begint, ontvang en bedien ik de mensen. Na de middagshift doen we samen de afwas, en ’s avonds doen we alles nog eens over.
We zijn nu tweeënhalf jaar open en ik vind het nog altijd even leuk. Het wordt steeds drukker, al zijn er natuurlijk ook nog wel kalme periodes.
Ik doe mijn job heel graag. We hebben lang getwijfeld om zelfstandige te worden, maar we hebben dan toch de stap gewaagd. Het zijn zware dagen natuurlijk, maar dat weet je op voorhand als je met twee een zaak start. De vrijheid die daarbij komt kijken, is wel erg fijn: we zijn onze eigen baas, en als we een keer een dag willen sluiten, hoeven we aan niemand verantwoording af te leggen.
Ons restaurant is kleinschalig, maar dat vind ik net goed. Ik werk liever niet in een grote zaak waar je met een massa volk rondloopt. Mijn vriendin kan in de keuken ook gewoon haar gang gaan. Dat is erg fijn.
Daar ben ik zeer tevreden mee. Het voordeel aan een eigen zaak hebben, is dat je bijvoorbeeld ook eens kan gaan eten op kosten van de zaak, of dat je op reis kan voor het werk.
Dat schommelt tussen 75 en 90 uren per week. Op een normale dag beginnen we ’s morgens om 7 uur, en sluiten we de zaak rond half 1 ‘s nachts. Maar alles hangt af van de drukte natuurlijk.
We proberen elke maand een bedrag opzij te zetten. Dat lukt de ene maand beter dan de andere, want afhankelijk van de drukte schommelt ook ons loon. Daarnaast doen we ook aan pensioensparen, privé en via de zaak.
De vaste kosten, en onze huurverzekering. Zo’n dingen kosten ons het meeste geld.
Ik kan absoluut geen geld geven aan all-in vakanties. Dat zegt mij niets.
Op restaurant gaan. (lacht) En we gaan graag op reis naar Scandinavische landen, vaak voor het werk. Dat kan zijn om nieuwe producten uit te zoeken, of bijvoorbeeld om naar een evenement te gaan dat iets te maken heeft met eten of restaurants. We proberen op die reizen werk te combineren met enkele dagen rust.
Naar Zweden verhuizen, denk ik. Niet om daar een restaurant te beginnen, maar om te genieten van het leven. België is een redelijk hectisch land. Ik heb het gevoel dat Scandinavië veel rustiger is. Ik zou dan wel een hobby moeten zoeken om mij bezig te houden. (lacht)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
11 juni 2018“Waarom zou ik de hele dag in mijn zetel liggen?”, oppert Hugo Van Caekenberghe, die op pensioengerechtigde leeftijd met een eigen pralinebedrijf begon.
We vroegen Johan Gilbert (38) uit Leuven hoeveel hij verdient ...
Jobat vroeg zelfstandig restauranthouder Bart Roose (36) uit Essenbeek hoeveel hij netto per maand verdient ...
Gezien het grote succes van 'Mijn Restaurant' op vtm vroegen we John Haenebalcke, leraar aan de Hotelschool in Gent en eigenaar van z'n eigen zaak, hoe je een succesvol restaurant kan uitbaten.
Tim Meuleneire (26), eigenaar en chef van sterrenrestaurant De Koopvaardij in Stabroek, is uitgeroepen tot ‘Eerste Kok van België 2010’. Maar culinaire erkenning is geen garantie voor financieel succes. “Een bord kopen, kost al 30 euro.”
De horecasector kan je met geen enkele andere sector vergelijken. De sector staat onder druk, al zijn er ook mogelijkheden en kansen.
Verveel jij je ook weleens tijdens het uitvoeren van je job? We delen 7 tips om met die gevoelens om te gaan!
We vroegen aan Stephanie (31) hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Tot 31 mei geven meer dan 100 jonge medewerkers van chemie- en life sciencesbedrijven gastlessen. Zij doen dat in de eerste graad van het middelbaar onderwijs.