Het loon van een zaakvoerder van een smartphone winkel: 2.000 euro netto
We vroegen aan Bernard Willemse (27) - zaakvoerder van New Phone Repair in Antwerpen, Gent en Leuven - hoeveel hij maandelijks verdient ...
Ik ben zaakvoerder en oprichtster van OHNE, een verpakkingsarme zaak in Gent. Die heb ik drie jaar geleden met vijf vennoten opgestart. Vorig jaar hebben we ook een tweede vestiging geopend. Ik sta in de winkel, vul de rekken mee aan, plaats bestellingen, zoek nieuwe producten, en onderhoud de website en de facebookpagina. Een hele boterham dus.
Ik doe mijn job heel graag. Vooral omdat ik constant in beweging ben. Een hele dag achter de computer zitten is niets voor mij. Voor ik aan dit avontuur begon, heb ik ook even lesgegeven, wat ik best graag deed. Voor mij zijn die twee jobs gelijkaardig: ze draaien allebei om samenzijn met mensen.
Wat mijn werk ook leuk maakt, is het feit dat de zaak gedeeltelijk echt van mij is. Alles kan de richting aannemen die we zelf willen. Als er iets niet vooruitgaat, is dat omdat we dat niet willen. Als er iets wel verandert, dan is dat ook onze eigen keuze.
Bovendien is mijn job erg gevarieerd. In het begin werkte ik alleen in de winkel, nu zijn we met drie om de twee winkels te bemannen. Zo kunnen we elkaar afwisselen, en dat verlicht de verantwoordelijkheid voor mij.
Dat zou zeker wel omhoog mogen, maar daarvoor wacht ik tot de zaken vooruitgaan. Mijn loon is een beetje gezakt nu we een derde persoon hebben aangenomen, maar daartegenover staat meer vrijheid. Mijn loon is niet het eerste dat moet veranderen in de zaak. Dat is vaak zo in een bedrijf. Als er geld is, dan wil je dat eerder investeren dan het voor jezelf houden. Nieuwe machines of andere dingen voor de winkels aankopen gaat voor op mijn loon.
Ik werk tussen de veertig en de vijftig uren per week. Bij de opstart werkte ik meer, nu is het wat rustiger geworden. Ik ben ook heel strikt in het gescheiden houden van mijn job en mijn privéleven. Als ik om 19 uur de winkel afsluit, werk ik niet meer. Ik kan dat makkelijk achter mij laten. Die grens stellen, is niet alleen nodig voor mezelf, maar ook voor mijn familie.
Nee, ik spaar voorlopig niet, maar ik hoop dat dat er in de toekomst wel van komt. Ik lig er niet wakker van. OHNE is een opstartende zaak, en ik heb er vertrouwen in dat het binnen twee jaar een heel ander verhaal zal zijn. Zoiets moet je tijd geven.
De school- en opvangkosten van de kinderen. Ik hoef geen huur te betalen, en dat is een groot voordeel. Daardoor kan ik prima leven met een lager loon.
Ik heb geen auto nodig, dus daar geef ik ook geen geld aan uit. Mijn man heeft een bedrijfswagen die ik af en toe kan gebruiken, en ik heb een mooie elektrische fiets, waardoor ik overal geraak waar ik moet zijn. Dat was dan wel weer een hele investering.
Ook aan kleren geef ik heel weinig geld uit. Die koop ik bijna nooit, omdat ze mij weinig interesseren.
Af en toe een koffie gaan drinken met vrienden, of eens uiteten gaan. Dat doe ik heel graag.
Ik denk dat ik weer een zaak zou opstarten, maar dan zou ik wel een stap verder gaan. Het concept uitbreiden naar grootwarenhuizen bijvoorbeeld. Nadat ik een paar maanden op reis ben geweest, natuurlijk.
(sdc)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
19 maart 2018We vroegen aan Bernard Willemse (27) - zaakvoerder van New Phone Repair in Antwerpen, Gent en Leuven - hoeveel hij maandelijks verdient ...
We vroegen aan frituuruitbaatster Sandy Siebens (38) uit Puurs hoeveel zij maandelijks verdient …
Ook de zelfstandige kleinhandel krijgt het steeds moeilijker om personeel te vinden. Unizo-topman Luc Ardies schreef daarom een handleiding met advies ...
Een nieuw jaar, een frisse start. Dat geldt zeker voor de medewerkers van technisch onderhoudsbedrijf Yontec in Hasselt.
Met de zomer in aantocht kan je eindelijk dat goede voornemen voor dit jaar in de praktijk brengen: naar het werk fietsen. De pro's en contra's.
Ook in de financiële sector zijn ze op zoek naar talent, en dat uit diverse hoeken. Onder de vele vacatures springen deze drie profielen eruit.
Vooral als intensivist aan UZ Leuven heeft Geert Meyfroidt al wat watertjes doorzwommen. Welke carrièrelessen geeft hij ons graag mee?
Het West-Vlaamse Indufarm zet landbouwbedrijven op weg richting die toekomst, met onder meer begeleiding voor een betere gezondheid van de dieren en met tal van slimme, innovatieve oplossingen.
De wegenwerker staat voor het eerst in de top 10 van grootste knelpuntberoepen. Dat blijkt uit de knelpuntlijst die VDAB recent bekendmaakte.