Hogeropgeleid is op de arbeidsmarkt niet altijd beter
Met een hoog diploma ben je gegarandeerd beter af op de arbeidsmarkt dan met een lager diploma … of toch niet?
Omer (59) uit Gent
“Ik verkoop allerhande producten en volg de bestellingen op van leveranciers. Rayons aanvullen en klanten helpen die met specifieke vragen zitten behoren ook tot mijn taken. Wat ik positief vind, is dat ik redelijk wat verantwoordelijkheden krijg, ik doe niet enkel uitvoerend werk. Mijn baas hecht daar veel belang aan, dat zijn personeel passende taken krijgt zodat hij tevreden werknemers heeft.”
“Ik volgde (reeds 23 jaar geleden) een opleidingstraject dat verbonden was aan een sociaal verhuurkantoor, waar verschillende klussen in huizen moesten gedaan worden. Mijn leidinggevende toendertijd was klant bij de winkel waar ik nu werk, en deze wist mij te vertellen dat ze daar een nieuwe medewerker zochten. Zo ben ik daar begonnen, en tijdens de beginjaren heb ik veel interne opleidingen genoten binnen het bedrijf. Door de jaren heen heb ik veel ervaring opgebouwd. Dat is fijn, want eigenlijk heb ik geen ‘echt’ diploma, dus ik heb mijn deskundigheid op de werkvloer kunnen opbouwen.”
Zelf op zoek naar een job in winkelverkoop? Bekijk het actuele vacatureaanbod en go for happy!
“Ja, dat kan ik wel zeggen. Ik heb vroeger nooit graag gewerkt, maar binnen het bedrijf waar ik nu werk, kan ik me echt ontplooien en voel ik me gewaardeerd als werknemer én als collega.”
“Dat kan altijd beter natuurlijk... Toch vind ik het behoorlijk voor iemand als mezelf die ongeschoold is. Als ik het vergelijk met anderen die in dezelfde sector werken, ben ik best tevreden. Mijn baas geeft soms een loonsverhoging bij goede prestaties, en dat apprecieer ik. Ik ondervind wel dat de indexering van het loon te traag de prijsstijgingen volgt van de goederen op de markt tegenwoordig.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Neen, dat denk ik niet. Ik ben nu zo vast geworteld in het bedrijf en ik heb een goede band met mijn werkgever en collega’s. Ik zou ook wat angst hebben, gezien mijn leeftijd, dat ik ergens anders niet zou aarden.”
“Ik werk fulltime, dus 39 uren per week.”
“Ja, ik spaar redelijk wat. Ik heb lang gespaard via een spaarboekje, maar dat brengt niet zoveel op. Ik ben nu overgestapt naar een beleggingsfonds, wat beter is op lange termijn qua rendement.”
“Ja, dat zeker. Vroeger deed ik aan pensioensparen aan de hand van een verzekeringsformule. Dat heb ik nu stopgezet en ik ga sparen voor mijn pensioen in een fonds.”
ONTDEK: Wat is het fiscaal voordeel van pensioensparen?
“De huur van mijn huis en mijn auto. Ook de gestegen prijzen van de nutsvoorzieningen zijn een grote kost.”
“Dat vind ik een moeilijke vraag... Mocht ik écht rijk zijn zou ik aan alles geld kunnen uitgeven. Maar eigenlijk zeggen sterrenrestaurants en dure wagens me niet veel. Ik ben niet het type dat houdt van overbodige luxe, zoals de nieuwste en duurste smartphone bijvoorbeeld.”
“Ik vind het fijn om iets te gaan eten aan een redelijke prijs. Ook reizen doe ik ontzettend graag. Concerten, theater... kortom cultuur opdoen, daar geef ik met plezier geld aan uit. Jammer dat het de voorbije periode zo moeilijk was door de corona-pandemie, maar we hopen op beterschap.”
“Ik zou investeren in vastgoed. Een huis kopen en renoveren, wat ook goed is voor de kinderen en kleinkinderen als ik er later niet meer ben. Ik zou wel zeker blijven werken.”
En jij? Blijf jij werken wanneer je de lotto hebt gewonnen?
(Marieke Van Hoestenberghe)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
28 maart 2022Met een hoog diploma ben je gegarandeerd beter af op de arbeidsmarkt dan met een lager diploma … of toch niet?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
De Belg verdient gemiddeld 4.243 euro bruto per maand. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol ...
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
We vroegen aan Kristof (27) uit Antwerpen hoeveel hij verdient ...
Het grote voordeel van werken in de retail is dat je zelfs met een korte opleiding kunt uitblinken in het vak. De voornaamste eigenschap, met name klantvriendelijkheid, is nu eenmaal iets dat je hebt, of niet.
Verpleegkundige is sinds jaar en dag een knelpuntberoep. Zwaar werk zonder degelijke verloning luidt de mythe. Maar verdient een verpleegkundige echt zo weinig?
Om jongeren kennis te laten maken met hun organisatie, hanteert FOD Financiën een originele aanpak: een fiscaal rollenspel.