6 knelpuntberoepen in de zorg
Wat zijn de grote knelpuntberoepen in de zorg? We brengen de lijst en toetsen die aan de praktijk in het ziekenhuis en het woonzorgcentrum.
Inge Struyf (54) uit Mortsel
“Als verpleegkundige in een woonzorgcentrum sta ik in voor de verzorging van de bewoners. Op mijn afdeling verblijven ouderen die hulpbehoevend of licht dementerend zijn. Een gemengde afdeling dus. De dag begint meestal met een briefing, waarbij de collega’s uit de vorige shift een stand van zaken geven. En dan gaan we de gang op om de bewoners te wassen en ze naar de eetzaal te brengen voor het ontbijt.”
“Als verpleegkundige heb ik enkele extra taken, zoals wondzorg, bloedafnames, de medicatie klaarzetten, dokters en familieleden te woord staan… Daarnaast ben ik ook referentieverpleegkundige palliatieve zorg, en staat er wekelijks een vergadering met het palliatief supportteam op de agenda. Ik sta dus in voor het optimaliseren van de palliatieve zorg, ik voer gesprekken rond het zorgplan en het levenseinde, school mijn collega’s en informeer de bewoners en hun familie.”
Iets voor jou? Check het actuele vacatureaanbod voor verpleegkundigen…
“Al van kleins af aan wist ik dat ik mensen wilde helpen. Of dat in de verpleging ging zijn, in het onderwijs of als psychologe, dat is later pas beslist. Oorspronkelijk wilde ik eigenlijk met kinderen aan de slag, maar na mijn studies ben ik in de thuisverpleging gerold. Jarenlang ben ik op de baan geweest, tot ik acht jaar geleden wat meer structuur wou. En dat vond ik in het woonzorgcentrum.”
“Met hart en ziel! Ik voel elke dag de dankbaarheid van de bewoners, de familie, de collega’s en de directie. Da’s zo’n fijn gevoel. Je wordt geapprecieerd, dat wil toch iedereen?”
“Tot vorig jaar had ik gezegd dat het zorgpersoneel te weinig verdiende voor het werk dat ze deden. Maar we hebben onlangs opslag gekregen, dus ik kan niet meer klagen. De overheid was van plan over een tiental jaar nieuwe barema’s in te voeren: de zogenoemde IFIC-barema’s. Maar de pandemie heeft alles wat versneld en als ik me niet vergis, is het aan het begin van de zomer in voege getreden. Toch iets positief aan de coronacrisis. Al was de voorbije tijd héél zwaar, met het verlies van enkele bewoners…”
“Nee, geld is niet de reden waarom ik elke dag naar het woonzorgcentrum ga. Moest ik plots het dubbele aangeboden krijgen, dan misschien wel. (lacht) Maar waar ik nu aan de slag ben, heb ik het ongelooflijk naar mijn zin.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Sinds 1987 heb ik altijd fulltime gewerkt, tot enkele jaren geleden. Nadat ik ziek werd, heb ik mijn uurrooster moeten afbouwen en stilaan terug moeten opbouwen. Intussen zit ik terug op negentig procent, goed voor 34,2 uren per week. Omdat ik in shiften werk – de vroege, de late en in het weekend – gebeurt het dat ik de ene week wat meer werk dan de andere. Maar ik vind het een ideaal ritme voor een verpleegkundige van mijn leeftijd."
“Toch wel. Mijn huis is intussen helemaal afbetaald, waardoor ik elke maand toch een mooi bedrag aan de kant kan zetten.”
“Dat moet! Momenteel doe ik aan pensioensparen én aan langetermijnsparen.”
Bereken: Hoeveel pensioen zal jij krijgen?
“De renovatie van mijn huis. Vorig jaar heb ik nog alle ramen laten vervangen en binnenkort hoop ik het dakterras en de tuin op te frissen.”
“Een dure auto. Niet dat ik géén wagen nodig heb, maar ik zie het puur als vervoersmiddel. Als ik op mijn werk en in de supermarkt geraak, dan is het goed. Exclusieve kleding is ook niets voor mij. Het mag wel wat kosten, maar een kleedje van 500 euro laat ik toch mooi hangen.”
“Als ik één ding niet ben, dan is het materialistisch. Ik geef het liefst geld uit aan belevenissen, zoals een mooie reis. Eerder ging ik al naar Canada en Afrika, maar er zijn nog zoveel mooie plekken op de wereld die ik graag wil zien. Daarnaast probeer ik mijn kinderen een financieel duwtje in de rug te geven en ga ik graag op restaurant met mensen die ik graag zie.”
“Dan neem ik een sabbatjaar om de wereld rond te reizen. Even alles achter me laten en herbronnen. Om dan terug als verpleegkundige in het woonzorgcentrum aan de slag te gaan, deeltijds dan wel. Maar het geeft me zoveel voldoening, dat ik het nooit volledig zou kunnen opgeven. Natuurlijk delen mijn kinderen dan ook in de winst. Als jonge twintigers dromen zij stilaan van een eigen stek, en dan kan een mooie spaarcent goed van pas komen.”
Go for happy! Bij ons vind je als verpleegkundige dé job die helemaal bij je past…
(dt/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
20 september 2021Wat zijn de grote knelpuntberoepen in de zorg? We brengen de lijst en toetsen die aan de praktijk in het ziekenhuis en het woonzorgcentrum.
Sinds vorig jaar is de zorgsector niet meer uit het nieuws weg te slaan. Het is ook een sector die veel mensen aanspreekt. Maar kan dat zomaar?
We vroegen aan een begeleider wonen en leven in een woonzorgcentrum hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
We vroegen een 26-jarige zorgkundige uit Turnhout naar haar job en hoeveel zij daarmee maandelijks verdient...
2.718 euro bruto per maand. Dat is vanaf juli 2021 het officiële startloon voor een bachelor verpleegkunde. En dat is een behoorlijke loonsverhoging.
Brecht Declercq (31) is al ruim zeven jaar actief bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. Hij vertelt...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Wat doet een Junior Accountant precies? Welke vaardigheden zijn belangrijk? En welk salaris mag hij/zij verwachten?
Hoe ga je om met een conflict op de werkvloer? En vooral: hoe los je zo’n conflict op?