Het loon van een hoofdverpleegkundige psychiatrie: 4.779 euro bruto
We vroegen aan Pieter Hoornaert uit Wezemaal wat zijn job inhoudt en hoeveel hij verdient ...
Jonathan (41)
“Het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent is een plek waar mannen verblijven die strafbare feiten hebben gepleegd maar omwille van hun psychische stoornis niét thuishoren in de gevangenis. Als verpleegkundige moet ik, samen met alle artsen, ervoor zorgen dat de risicofactoren verminderen waardoor de kans op recidive verkleint. Het uiteindelijke doel is dat de patiënten op een verantwoorde manier kunnen terugkeren naar de maatschappij, zonder een gevaar te vormen voor zichzelf of hun medemensen – of een minder strenge omgeving.”
“In het FPC staat het sociaal-therapeutisch behandelmodel centraal, wat wil zeggen de patiënten een sociale identiteit aanleren. Er worden hen waarden en normen bijgebracht en ze worden geconfronteerd met allerhande sociale gedragingen, ook van henzelf.”
Als verpleegkundige nood aan een nieuwe uitdaging? Deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
“In de kleedkamer van het rugby geraakte ik aan de praat met een nieuwe speler, en hij vertelde me dat hij werkte in het FPC, als orthopedagoog. Blijkbaar zochten ze nog verpleegkundigen, mensen als ik, dus ik heb meteen gesolliciteerd. De rest… is geschiedenis (lacht).”
“Absoluut! In het FPC mag je jezelf helemaal ontplooien, en dat voelt goed. Bovendien staat een gezonde work-lifebalance hoog op de prioriteitenlijst en wordt er, in mijn geval, rekening gehouden met het gezin. Ik wilde elke woensdag thuis zijn voor de kinderen, en daar werd helemaal niet moeilijk over gedaan. Ook verlof nemen is nooit een probleem.”
Vergeet de work-life balance! Time balance is wat er écht toe doet...
“Ik mag zeker niet klagen!”
“Neen, de som op je bankrekening is niet alles hé. Het is het totaalplaatje dat telt: heb je een goede baas? Kun je je plek vinden in het team? Moet je geen uren pendelen om op je werk te geraken? Die zaken zijn voor mij minstens even belangrijk.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen...
“Veertig uren. Als verpleegkundige moet ik uiteraard ook op feestdagen en in het weekend werken. Ik werk telkens één weekend, om dan het volgende weekend thuis te kunnen zijn.”
“Weinig. Momenteel gaat al ons geld naar de renovatie van ons huis. Maar als we klaar zijn, hopen we toch elke maand een mooie som aan de kant te kunnen zetten.”
“Ik vrees ervoor dat we, met het pensioentje dat we van de overheid gaan krijgen later, niet ver zullen springen. Daarom doe ik zelf al aan pensioensparen, en ook mijn werkgever doet aan pensioenopbouw.”
Pensioensparen via je werkgever: ook voor jou interessant?
“De hypothecaire lening, en de verbouwingen die maar blijven duren (lacht).”
“Aan overdreven luxe. Mij ga je niet snel in een grote, fancy auto zien rijden…”
“Aan een mooie reis, een keer goed shoppen, uitstapjes met het gezin en de hobby’s.”
EXTRA: 5 tips om te kunnen sparen én genieten
“Daar moet ik niet lang over nadenken: het huis tot in de puntjes afwerken! Daarnaast zou ik een som opzijzetten voor de kinderen, zodat zij later niet met lege handen aan het leven moeten beginnen. Of ik zou stoppen met werken? Nee, al zou ik wel minderen. Drie dagen in de week lijkt me dan wel genoeg. Oh, en ik zou elke dag een fles champagne leegdrinken. Gewoon, omdat het kan (lacht).”
(dt/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
21 november 2022We vroegen aan Pieter Hoornaert uit Wezemaal wat zijn job inhoudt en hoeveel hij verdient ...
Werken in kinder- en jeugdpsychiatrie heeft een perceptieprobleem. Onterecht, betreurt de bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssens...
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
We vroegen aan Rosa (40) uit Gent hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Mensen willen op kantoor werken, maar geen tijd verliezen met pendelen. Daarom omarmen Belgische bedrijven en HR-professionals steeds meer hybride werken.
Een gezonde geest in een gezond lichaam: dat willen we allemaal. En focus! Deze vuistregels wijzen je in de goede richting.