Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Het loon van een thuisverpleegkundige bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

We vroegen aan Jolien (24) uit Brugge hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Jolien Bleyaert (24) uit Brugge
  • Beroep: thuisverpleegkundige bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen
  • Studies: verpleeg- en vroedkunde
  • Privé situatie: woont nog thuis
  • Bruto maandloon: 2.188,65 euro (voor 32u/week met 0 jaar anciënniteit), aangevuld met premies voor permanentie, avond- en weekendwerk
  • Extralegale voordelen: maaltijdcheques, smartphone met abonnement, bedrijfswagen met mogelijkheid tot privégebruik, ecocheques, hospitalisatieverzekering, eindejaarspremie en attractiviteitspremie, groepsverzekering met extralegaal pensioen, bijkomende compensatiedagen, anciënniteitsverlof (vanaf 5 jaar in dienst) ...

Wat doe je als job?

“Als thuisverpleegkundige doe ik, in tegenstelling tot wat heel veel mensen denken, meer dan alleen oudere mensen verzorgen. Dat is natuurlijk een deel van de job, want wij zorgen ervoor dat onze patiënten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, in hun vertrouwde omgeving. ’s Morgens help ik bijvoorbeeld bij het wassen en het aankleden. Of zet ik de medicatie klaar voor de rest van de week. Maar ik zie ook heel veel patiënten – zowel jong als oud – om verpleegtechnische zorgen toe te dienen zoals wondverzorging, het afkoppelen van chemo, de poortkatheter spoelen..."

"Zelfs op scholen ga ik langs om kinderen die lijden aan suikerziekte insuline te geven. Het belangrijkste is dat de patiënten hun gewone leven kunnen verderzetten, ook al zijn ze ziek of hebben ze dagelijkse verzorging nodig. En dat doe ik trouwens niet alleen, want we werken heel nauw samen met gezinszorg, huisartsen, kappers...”

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Al van kleins af aan wist ik dat ik in de zorgsector wou werken. Toen ik als jobstudent bij het Wit-Gele Kruis terecht kwam, zag ik meteen hoeveel het voor mensen betekent om gewoon thuis te kunnen blijven. Daarna heb ik nog een master verpleeg- en vroedkunde gedaan, om nadien bij het Wit-Gele Kruis aan de slag te gaan.”

Doe je je job graag?

“Absoluut. De mensen zijn zó dankbaar. Ik heb het gevoel dat ik ook echt een verschil maak. Ik sta heel dicht bij mijn patiënten. Zeker bij de ouderen, omdat ik daar bijna dagelijks op bezoek ga. Dan bouw je een zekere band op. Het is ook een erg veelzijdige job. Ik zeg altijd: ‘de oudere mensen zijn mijn vaste patiënten, de jongeren maken het dynamisch’.”

Wat vind je van je loon?

“Helemaal niet slecht! Zeker als je weet dat we als verpleegkundige een auto en een smartphone ter beschikking krijgen. Bovendien investeert het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen veel in opleiding zodat we altijd op de hoogte blijven van nieuwe evoluties en trends. Zo blijven we kwaliteitsvolle zorg garanderen.”

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Neen, want ik heb het hier echt naar mijn zin. Ik heb ook heel fijne collega’s en dat is ook veel waard.”

Hoeveel uren werk je per week?

“Dat is elke week anders. Normaal gezien werk ik 32 uren per week, maar meestal is dat net iets meer. Omdat we bij patiënten thuis werken, is het soms moeilijk om daar een tijdspanne op te plakken. Afhankelijk van bepaalde zorgen of situaties kan dit weleens uitlopen. Dat maakt de job natuurlijk wel afwisselend en dynamisch. En in tegenstelling met een ziekenhuis kunnen wij er niet altijd direct assistentie bij roepen. Een beetje meer werken voor het belang van de patiënten, is ook een algemeen gegeven binnen de zorgsector.”

Spaar je?

“Ja, ik zet elke maand wel wat geld opzij. Momenteel woon ik nog thuis, waardoor ik goed kan sparen. Binnenkort ga ik samenwonen met mijn vriend, maar zelfs dan ga ik nog genoeg opzij kunnen zetten. Het plan is om binnen enkele jaren een huis te kopen, dus ik weet waarvoor ik werk.”

Denk je aan je pensioen?

“In het begin wist ik gewoon niet wat pensioensparen betekende. Tot ik naar de bank ging voor wat meer uitleg. Ik ben dan onmiddellijk gestart met pensioensparen, omdat het toch wel belangrijk is om later een appeltje voor de dorst te hebben. Voorlopig spaar ik het maximum, wat dat is ook nog eens fiscaal voordelig (lacht). Win-win!”

Wat is je grootste kost?

“Als sparen een kost is, dan is het dat. Maar binnenkort zal dat het huurgeld en het huishouden zijn.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Dure handtassen. Dat vind ik echt weggesmeten geld.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Met stip op één: kleren. Maar ook aan lekker eten kan ik makkelijk geld spenderen. Of kleertjes en speelgoed voor mijn metekindje. Als ik schattige schoentjes in de winkel zie staan, kan ik niet weerstaan.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Misschien moet ik eerst eens deelnemen (lacht). Als ik de loterij zou winnen, zou ik voor mezelf een fermette kopen en ervoor zorgen dat mijn ouders en mijn zus zich verder geen zorgen moeten maken om geld. Maar ik zou wel blijven werken. Want mijn patiënten zou ik voor geen geld van de wereld kunnen missen.”

(em)

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

5 november 2019
Anderen bekeken ook