Je loonbrief ontcijferd: een overzicht
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Patrick (46)
“Veel mensen weten niet goed wat de job van tandtechnicus inhoudt, daarom dat het misschien een knelpuntberoep is. Als tandtechnicus ondersteun je de tandarts in het maken van technische materialen die achteraf in de mond geplaatst worden. Denk aan protheses, kroon- en brugwerk, facetten… Dat is werken in het labo, maar ook achter de computer met nieuwe technieken zoals CAD/CAM-systemen. De job evolueerde de jongste jaren vooral digitaal heel sterk.”
Zelf interesse in een job als tandtechnicus? Bekijk het actuele vacatureaanbod en... go for happy!
“Na mijn humaniora begon ik vol enthousiasme aan binnenhuisarchitectuur. Maar dat was niets voor mij. Daarna wees mijn mama mij op de opleiding van tandtechnicus. Een voor mij onbekende opleiding, moet ik toegeven. En wat bleek? Die richting lag mij enorm goed. Ik heb geen spijt van de switch.”
“Enorm graag. Ze geeft me de kans om creatief bezig te zijn met mijn handen. Je moet niet nadenken over veel theoretische dingen, maar vooral over het esthetische van de zaak. Tijdens je job ga je volledig op in het precisiewerk. De tijd vliegt echt.”
“De eerste 6 maanden word je als tandtechnicus wat minder betaald. Dat is een beetje standaard zo in de sector, omdat je nog heel wat moet leren. Maar na verloop van tijd – en hoe meer aspecten van de job je opsteekt – gaat die looncurve pijlsnel omhoog. Als ik dat in het begin vergeleek met mijn vrienden die hogeschool hebben gedaan, dan zat ik na dat half jaar al bijna op hetzelfde niveau. Het is dus even een paar maanden heel hard doorbijten en werken om een allround-tandtechnieker te worden, maar de beloning is extra mooi.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Doorheen mijn carrière heb ik wel wat opportuniteiten zien voorbijkomen. Soms werd ik zelf gecontacteerd door andere labo’s. Dan ga je het gesprek aan met je huidige werkgever en passen ze je loon aan om je te houden. Ik heb in totaal in twee labo’s gewerkt. Maar toen ik overstapte van het ene naar het andere, was dat niet voor een hoger loonbriefje, maar voor de kansen die ik kreeg bij de andere werkplaats. Zo kon ik me verder toespitsen op het maken van protheses, een geweldige kans.”
“38 uren. Zoals in veel sectoren. In veel labo’s werken ze met ofwel een arbeidersstatuut of een bediendestatuut, dat is een verschil. Ik ben altijd als arbeider ingeschreven, maar dat heeft me nooit een zichtbaar nadeel opgeleverd.”
CHECK: Arbeider/bediende, wat zijn de grote verschillen?
“Zeker. Dat is iets wat ik al even doe. Ik denk dat sparen in onze cultuur zit.”
“Ja. Uiteraard met pensioensparen. Ik overleg dat met mijn verzekeringsmakelaar en zij raden mij dan een bepaalde vorm aan. Daar ben ik ook al jaren mee bezig. Je moet nu al aan later denken.”
“Op dit moment lijkt me dat de lening op ons huis. En dan misschien binnenkort de energieprijzen zeker? Maar dat zien we dan wel weer.”
“Ik kom niet meteen op iets. Ik ben niet zo’n materieel persoon. En als ik iets koop, dan moet het functioneel zijn. Geen nutteloze dingen. Ik ga best wel rationeel om met mijn geld. Ik koop niet zomaar iets wat ik niet nodig heb.”
TEST: Leef jij boven je stand?
“Aan iets gaan eten of lekker gaan drinken. Of vakanties. Dat zijn misschien wel de standaardantwoorden? (lacht) Eigenlijk vooral de belevenissen. De dingen die het leven gezellig maken. Dat is voor mij belangrijk.”
“Die belevenissen wat groter maken. (lacht) Een verdere of langere reis. Of een duurder restaurant. Maar voor de rest zou ik eigenlijk niet zo veel speciaal doen, denk ik. Genieten!”
(ch/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
13 januari 2023Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Ben jij ook benieuwd wat het verschil is tussen een arbeider en een bediende? Kom het hier te weten.
Sommigen zijn al blij als ze op het einde van de maand nog genoeg overhouden om de huishuur te betalen. Maar sparen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Volgens een studie van de Nationale Unie der Vrije en Intellectuele Beroepen verdient een arts gemiddeld 5.000 euro bruto per maand. Benieuwd welke de bruto lonen zijn van enkele andere vrije medische beroepen?
We vroegen aan dentaal technicus Pieter Tossyn (29) uit Kessel-Lo hoeveel hij maandelijks verdient ...
We vroegen Frank Serneels (49) uit Aarschot hoeveel hij verdient als tandarts...
We vroegen Myriam Van Linden (50) uit Munsterbilzen hoeveel zij verdient ...
Jobat vroeg zelfstandig tandtechnicus Serge Van Rompaey (45) uit Schilde hoeveel hij netto per maand verdient ...