Het loon van een zelfstandig vertaalster: 2.500 euro netto
We vroegen zelfstandig vertaalster Els Peleman (34) uit Herentals hoeveel zij verdient …
Ik geef training in diverse bedrijven en organisaties die in hun medewerkers willen investeren om hun kennis (en liefde) voor de Franse taal een flinke boost te geven. Door de Franse taaltrainingen krijgen ze meer vertrouwen, zowel met collega’s, klanten, leveranciers en in vergaderingen. Concreet betekent dit dat ik zelf naar het bedrijf of de organisatie ga - van de kust tot de regio Gent - en aan een groepje van maximum 6 personen taaltraining geef.
Ik stap met plezier in de auto. De ene keer heb ik een groepje ingenieurs van zonnepanelen, dan weer verkopers van auto-onderdelen of jonge mensen die naar het buitenland gaan vertrekken ... Individuele sessies zijn ook mogelijk. Zo heb ik momenteel enkele ontzettend gemotiveerde beenhouwers die elk een team leiden van 8 à 12 medewerkers. Ze willen hun Franstalige medewerkers beter coachen. Het accent ligt vooral op spreken en begrijpen, met het oog op toekomstige exitgesprekken, aanwervingsgesprekken en algemene coaching. Schriftelijke vaardigheden komen veel minder aan bod.
Die afwisseling vind ik super: diverse sectoren, diverse profielen. Meestal komen de mensen de eerste keer met een beetje tegenzin. Ze hebben nog “hopen” werk te verzetten en dan nog dit erbij … Ik doe mijn uiterste best om de uurtjes samen zo pittig mogelijk te laten verlopen. Zie ik één iemand die op zijn uurwerk gluurt, dan weet ik dat ik van thema of oefening moet veranderen. Mijn ervaring uit mijn vorige jobs komt goed van pas. Ik werkte als werknemer in kleine bedrijven en grote bedrijven, in binnen- en buitenland en heb zelf veel opleidingen gevolgd.
Uiteraard is dit onvoldoende. Ik kan mijn vaste kosten hiermee niet betalen, laat staan om een leuk sociaal leven te hebben. Het minpunt is dat ik veel tijd verlies tussen twee bedrijven, dat ik zeer flexibel moet zijn, soms regent het annulaties. Het lukt momenteel (nog) niet om mijn agenda optimaal in te vullen. Dit is een van de prioriteiten waar ik nu aan werk. Naast deze trainingen zou ik ook heel graag outplacement-begeleiding geven.
Dit is zeer onregelmatig en tot op heden heb ik geen voltijds uurrooster. Voor elk uur dat ik training geef, moet ik ongeveer één uur rekenen aan voorbereidingen én administratie. Avond- en weekendwerk vind ik niet vervelend, integendeel, mijn boodschappen, doktersbezoek etc. doe ik liever als de meeste mensen aan het werken zijn.
Dat is helaas onmogelijk. Sterker zelfs, ik “eet” mijn spaarboekje op momenteel. Ik hoop op betere tijden, op meer opdrachten én op het einde van de crisis.
Een jeansbroek van 230 euro, een "plastic" handtas met een logo van een couturier, een superdure tv, gsm of tablet. Let wel: ik kan wel meegenieten met mensen die hierdoor wel in de zevende hemel geraken. Ieder zijn pleziertje.
Voor de crisis: aan een vliegtuigticket! Ik onderhoud graag het contact met mijn buitenlandse vrienden en heb niet genoeg aan de virtuele “facebook” vriendschap. Skype is fantastisch, maar samen leuke dingen doen, dat mis ik nu toch. Samen op een zeilboot, een museum bezoeken, terrasje doen … “Le dépaysement” is voor mij een noodzakelijke vitamine.
Ik koop ook graag eens een bos bloemen of een cadeautje voor anderen (of voor mezelf). Men kan vrienden, familie, buren, een lieve kinesist niet vaak genoeg een bloemetje geven. Daarnaast geef ik ook graag geld aan een leuke avond of uitstap met vrienden: een optreden van Jef Neve of Ennio Morricone, een etentje thuis of buitenshuis …
Aan intensieve taalcursussen heb ik in het verleden ook al een aardige som uitgegeven: ik combineerde dan een taalcursus in Italië met vakantie.
Ik zou eerst verhuizen. Ik verlang naar een stek met meer ruimte en comfort. Daarna zou ik een tiental vliegtuigtickets kopen voor de 10 mensen die mij het nauwst aan het hart liggen en mij sinds jaar en dag accepteren in goede en kwade jaren. Voor de vrienden met vliegangst of die onafscheidelijk zijn van hun huisdieren zou ik een super-de-luxe barbecue organiseren.
Voor mijn nieuwe woning zou ik een kunstwerk kopen, om zelf van te genieten en zo een kunstenaar te steunen. En ja, ik zou ook investeren in een nieuwe auto. Het lijkt mij zalig om in een veilige, comfortabele auto van bedrijf X naar bedrijf Y te rijden.
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
16 april 2014We vroegen zelfstandig vertaalster Els Peleman (34) uit Herentals hoeveel zij verdient …
We vroegen aan Bart Delobel (34) uit Leuven, sporttrainer bij Defensie, hoeveel hij maandelijks verdient ...
We vroegen aan Nathalie Claessens (25) uit Antwerpen, lerares middelbare school, hoeveel zij maandelijks verdient ...
We vroegen Shana Uyttendaele (23) uit Rumst hoeveel zij verdient ...
Door de krapte op de arbeidsmarkt zou je kunnen denken dat werkzoekenden tegenwoordig kieskeuriger en veeleisender zijn bij het kiezen van een job. Klopt dat?
Ieva werkt als financiële antenne bij KU Leuven: de balans tussen structuur en uitdaging in een fantastische stad.
Na zijn studie handelsingenieur startte Michiel Verbauwhede (23 jaar) als ploegleider bij Unilin, bekend van onder andere de Quick-Step-vloeren.
Uit onderzoek blijkt dat kantoormedewerkers die in een hybride model werken aanzienlijk kunnen besparen. Tot duizenden euro’s!
Veel bedienden mogen een of twee dagen thuis werken, maar niet iedereen maakt daar gebruik van. Er zijn immers voordelen én nadelen aan hybride werken.