Nieuw statuut student-zelfstandige: alle info
Goed nieuws voor studenten met ondernemerszin. De regering heeft een gloednieuw statuut gelanceerd om ondernemerschap bij studenten te stimuleren.
Ik ben webdesigner, online marketing specialist en zaakvoerder van DN Design. Mijn taak bestaat eruit om te zorgen dat klanten (voornamelijk kleine ondernemingen) een website krijgen die voldoet aan hun verwachtingen. Daarnaast zorg ik dat ze beter scoren in Google en voorzie ik promotie op sociale media.
Op school interesseerde alles mij op vlak van websites bouwen, SEO, marketing... Omdat ik nog niet kon werken in een vast bedrijf besloot ik dan maar om de touwtjes in eigen handen te nemen en zelf een onderneming te starten. Samen met mijn klasgenoot Dylan richtte ik begin 2017 dus DN Design op. Met nieuwe referenties en kennissen is ons klantenbestand alsmaar blijven groeien.
Dylan en ik zien onze zaak eerder als een hobby en niet echt als een 'job'. Op zoek gaan naar klanten, afspraken maken, websites uitbouwen en beter laten scoren in Google is iets wat we beide met plezier doen.
Momenteel is het nog een job als student-ondernemer, waardoor mijn loon nog niet zo hoog ligt, omdat ik mij niet volledig kan focussen. Ik heb nu eenmaal nog andere prioriteiten, zijnde afstuderen. (lacht) Voor een student ben ik wel zeer tevreden over mijn loon. Elke maand komt er ongeveer 3.000 tot 4.000 euro binnen op de rekening van het vennootschap. Een vakantie- of weekendjob moet ik dus niet echt meer doen. Ik zou mezelf natuurlijk nu al meer loon kunnen uitkeren, maar herinvesteer liever terug in het bedrijf.
Als zelfstandige in bijberoep heb ik al geproefd van de vrijheid die je krijgt om te werken wanneer je wil. Ik zou het persoonlijk moeilijk vinden om vast in dienst te gaan werken. Het hoger loon bereik ik op termijn wel door mij meer te focussen op DN Design.
Als student heb ik nog andere zaken zoals een stage, een bachelorproef en allerhande opdrachten. Mijn avonden en weekends houd ik weliswaar zoveel mogelijk vrij om voor mijn onderneming te werken. Die uren tel ik niet echt, maar ik schat toch dat dit rond de 25 à 30 uren per week zijn.
Nog niet, aangezien ik nog student ben.
Neen.
Momenteel woon ik nog bij mijn ouders, dus huur hoef ik nog niet te betalen. Ik zou zeggen dat ik mijn grootste kost niet kan uitdrukken in euro’s, wel in tijd. Omdat ik elk vrij moment gebruik om te werken voor DN Design.
Belastingen, leningen voor dure auto's, te dure gsm's of kledij.
Vakanties en investeringen in de toekomst van DN Design. Daarnaast sport ik bijna elke dag, dus geef ik met plezier geld aan fitnessabonnementen en sportkledij.
Om te beginnen: een groot huis kopen, enkele mooie wagens (klink cliché maar wie wil dit nu niet) en de wereld afreizen. Ook al denk ik dat teveel geld je niet gelukkig maakt.
(kv)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
18 juli 2016Goed nieuws voor studenten met ondernemerszin. De regering heeft een gloednieuw statuut gelanceerd om ondernemerschap bij studenten te stimuleren.
Mellissa Buys van het HR-communicatiebureau Fantastic behaalde pas het postgraduaat digitale marketing aan de HoGent. Ze vertelt wat het precies inhoudt.
Je hebt entrepreneurs en intrapreneurs, twee groepen van mensen met een ondernemende mindset.
We vroegen Frederik Vermeire (32) uit Brugge wat hij doet en hoeveel hij verdient...
Van een ambacht overstappen naar een rendabele economische activiteit is geen evidentie.
Waar West-Vlaanderen altijd onderaan het lijstje bengelde als het aantal starters werd genoemd, is die tendens recent helemaal omgeslagen.
Je kan geld verdienen door lang te studeren en een goede carrière uit te bouwen, maar dat gaat vaak traag... Wil je het graag sneller? Lees dan volgende tips...
Komt jouw collega vaak te laat op het werk? Als je zelf wél altijd stipt op tijd bent, dan kan dit enorm frustrerend zijn. Hoe pak je dit probleem best aan?
Vergeet quiet quitting, rage applying is the next big thing! Maar wat is het eigenlijk? En kan het jou als werknemer wat opleveren?