Hoe trouw blijven werknemers hun werkgever gemiddeld?
Een leven lang met volle goesting en overtuiging voor dezelfde werkgever werken: het is niet iedereen gegeven...
Tom van den Borne (25) uit Antwerpen
“Als HR-consultant zoek ik de ideale werkkrachten voor de klant, en help ik mensen die momenteel niet aan het werk zijn aan een job. Als ik de perfecte match heb gevonden en de uitzendkracht mag aan de slag, dan stel ik meestal wekelijks een nieuw contract op en betaal ik de lonen uit. En tussendoor check ik zowel bij de klant als de uitzendkracht of alles goed verloopt op de werkvloer.”
“Nadat ik mijn diploma behaalde, wist ik niet goed wat ik wilde doen. Al moest het een job zijn waar ik me helemaal in kon vinden. En toen ik de vacature van ASAP las, was ik helemaal verkocht. Van nature ben ik iemand die sociaal is, sterk in z’n schoenen staat en heel nieuwsgierig is. Dat bleek de ideale combo voor de job van HR-consultant.”
“Absoluut! Ook al ben ik nog maar drie maanden bezig, mijn job zal altijd uitdagend blijven. Elke keer opnieuw op zoek gaan naar die ene sterke kandidaat, het contact met klanten uit tal van sectoren. En het geeft heel veel voldoening als je de perfecte match vindt tussen klant en uitzendkracht. Onlangs heb ik mijn tweede starter gehad. Dat is zalig!”
“Ik ben heel tevreden over mijn loon. Mijn vrienden, die net als ik een bachelorsdiploma hebben, verdienen ongeveer evenveel, dus ik kan zeker niet klagen.”
“Een moeilijke vraag, omdat ik nog nooit voor die keuze heb gestaan. Maar ik doe mijn job ontzettend graag, dus waarom zou ik dat opgeven voor iets wat misschien leuk is? Ik denk niet dat ze me bij ASAP snel kwijt zullen geraken. (lacht) Als ik geen reden heb om te vertrekken, blijf ik gewoon.”
“Mijn eerste werkdag viel in het begin van de coronacrisis, dus ik heb niets anders gekend. Normaal werk ik vijf dagen per week, full time dus. Maar dat werd onmiddellijk teruggebracht naar drie dagen per week, waardoor ik twee dagen economisch werkloos ben. Voor die twee dagen krijg ik dus ‘maar’ 70 procent van mijn loon. Nu hou ik zo’n 1.600 euro per maand over, maar dat zal, één keer ik full time aan de slag kan, wel iets meer zijn.”
“In de coronacrisis werk ik drie volle dagen, maar normaal gezien zou ik veertig uren per week moeten werken. Dat levert me jaarlijks dan ook een paar extra verlofdagen op.”
“De eerste maand was dat wat moeilijk. Ik was nog maar net verhuisd, en een groot deel van mijn loon ging op aan meubels en decoratie, om van mijn appartementje een echte thuis te maken. Maar nu dat achter de rug is, kan ik toch wel een mooie som op mijn spaarrekening zetten. En dat vind ik belangrijk, zodat ik altijd iets achter de hand heb voor het geval dat… Meestal zet ik, wat ik op het einde van de maand overhoud, aan de kant om tijdens mijn verlof op reis te kunnen gaan.”
“Eerlijk gezegd ben ik daar absoluut nog niet mee bezig. Misschien omdat ik nog maar vijfentwintig ben, en net gestart bent?”
“Dat is moeilijk te zeggen. Tot voor kort was dat de inrichting van mijn appartement. Een zetel, een keukentafel, leuke gordijnen, potten en pannen, … Dat kostte geld. Nu ik alles bij elkaar heb, is het nog even kijken wat mijn grootste kost zal zijn.”
“Een auto. Ik woon midden in het centrum van Antwerpen, waardoor ik alles perfect te voet of met de fiets kan doen. Zelfs het openbaar vervoer heb ik bijna nooit nodig. Een auto zou dus pure geldverspilling zijn. Een grote kost die ik uitspaar, want niet alleen de auto op zich maar ook de verzekering en de wegenbelasting kosten handenvol geld. En ik heb niet eens een eigen parkeerplaats. (lacht)”
“Als ik verlof heb, dan spendeer ik graag mijn vrije tijd met de mensen die ik graag zie. Eens goed gaan eten met familie, een terrasje doen met vrienden, daar geniet ik van. En natuurlijk aan reizen. Geen dure hotels of een typische strandvakantie, maar een echte onderdompeling in de cultuur.”
“Goede vraag! (lacht) Ik denk niet dat ik snel zou stoppen met werken, omdat ik mezelf altijd wil blijven ontplooien. En in je job blijf je je leven lang leren. Misschien dat ik wel wat meer verlof zou nemen, om nog meer te reizen en tijd door te brengen met vrienden en familie. Sowieso dat er ook een mooie som naar een goed doel zou gaan.”
(em)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
13 juli 2020Een leven lang met volle goesting en overtuiging voor dezelfde werkgever werken: het is niet iedereen gegeven...
Het nieuwe werken staat midden op de werkvloer. Hoe jouw HR-afdeling daarmee omgaat, zegt iets over de wendbaarheid van je werkgever.
We vroegen Mieke Meynen (42) uit Spalbeek (Hasselt) naar haar job en hoeveel ze daar maandelijks mee verdient...
Een job in human resources, het klinkt boeiend. Of je geschikt bent voor een HR-job? Wel als je deze zeven eigenschappen bezit.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Wat doet een compliance officer precies? Wat zijn de competenties die nodig zijn? En... hoe rijkelijk worden zij betaald?
220 sollicitatiegesprekken hadden ze bij Aquafin gepland. Toen kwam de lockdown en verhuisden alle interviews naar tientallen home offices.
Wat doet een HR Generalist precies? Welke skills heeft hij/zij nodig? En welk loon mag hij/zij verwachten? Een overzicht...
Met ons stappenplan zie je zeker niets over het hoofd...