Het loon van...
Vorige

1 van 871

Volgende
Volgend artikel:

Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld

Het loon van een stadsgids: 200 euro netto

We vroegen stadsgids Lut Depaepe (66) uit Gent hoeveel zij verdient …
Stadsgids Lut Depaepe uit Gent Lut Depaepe (66), Gent
  • Beroep: Stadsgids
  • Nettoloon: 200 euro

Wat doe je voor job?

Ik ben een gepensioneerde leerkracht geschiedenis. De laatste jaren van mijn actieve loopbaan ben ik beginnen gidsen. Nu is het een uit de hand gelopen hobby, goed voor zo’n 80 gidsbeurten per jaar. Bovendien ben ik ook al 10 jaar voorzitster van de Gidsenbond van Gent.

Wat vind je van je inkomen?

Per gidsbeurt krijg ik minimum 50 euro. Het is een wijdverspreid misverstand dat gidsen vrijwilligers zijn. Ik ontvang meer dan een vrijwilliger mag verdienen (27,92 euro per dag), dus heb ik het statuut van zelfstandige in bijberoep en betaal ik sociale lasten. In een goed jaar hou ik 1.500 euro over, de verplaatsingskosten en parkingtickets ed. afgetrokken. Ik zie het als een hobby die me niks kost.

Wat vind je het leukste aan gidsen?

Het is gewoon een passie. Ik ben een geboren en getogen Gentenaar en heb een historisch zicht op wat Gent is en zal worden. Bovendien heb ik na 36 jaar in het onderwijs een mededeelzame natuur. Het contact met de mensen is ook heel fijn. Ze zijn altijd content, op die 14 jaar heb ik nog nooit ontevreden klanten gehad.

Wat is het populairste plekje in Gent?

Gent ondergronds is heel erg in trek. We bezoeken dan de kelders van het stadhuis en het Augustijnenklooster. Ook de themawandelingen rond eten en drinken trekken veel volk: het Groot Vleeshuis, de Wippers (harde karamellen omgeven door vanillesuiker) en de typische pralines en kazen.

Wat is je grootste kost?

De klassieke zaken: gas, water, elektriciteit, telefoon, internet, tv …

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Ik geef thuis graag feestjes of we gaan eens goed op restaurant. Het gidsen geeft me de vrijheid om veel te doen. Zo kan ik allerlei boeken kopen over Gent, kunst en cultuur. Meestal kosten die wel wat. Bovendien ga ik ook graag naar tentoonstellingen, ook als die in Rijsel of Lyon zijn.

Waar droom je van?

Het grootste probleem is dat gidsen geen statuut hebben. Wij zijn geen erkend beroep. Bij problemen kunnen we nergens terecht, we worden van het kastje naar de muur gestuurd. Gelijk wie kan zich uitgeven voor gids. Mijn grote hoop is dat gids een beschermd beroep wordt.

(mr) 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

16 juli 2012