Checklist: past jouw job nog bij je?
Het leven is te kort om in een job te blijven die niet bij je past. Stel jezelf regelmatig 3 vragen om erachter te komen of jouw job nog de juiste voor je is.
Roxanne (39) uit Oostende
“Ik werk als sociaal cultureel werkster in een vereniging. Mijn job houdt in dat ik mensen samen breng. Voornamelijk werk ik met groepen rond bepaalde thema’s zoals gezondheid, cultuur en je goed in je vel voelen.”
Iets voor jou? Check de openstaande vacatures in de sociaal culturele sector.
“Dit is eigenlijk per toeval gegaan. Ik was wel op zoek in de sociaal-culturele sector. Aanvankelijk werkte ik in een gelijkaardige functie in Brussel. Na 3 jaar ben ik dan op zoek gegaan naar een job dichter in de buurt waar ik woon. Ik vind het heel belangrijk wat je doet als eerste job, ik heb dat eigenlijk onderschat. Dat bepaalt toch wel de rest van je curriculum.”
“Mocht ik me dit vroeger gerealiseerd hebben dan zou ik misschien geprobeerd hebben om binnen het onderwijs aan de slag te gaan, wetende dat er dan meer kans is op een vaste benoeming. Dat wil ik zeker meegeven aan mijn kinderen: dat ze wachten tot ze een job vinden die écht bij hun past, desnoods eerst met financiële steun van ons.”
Tip: Hoe vind je concreet de job die bij je past?
“Ik doe mijn job heel graag. Door het vele contact met mensen en creatief te kunnen zijn, kan ik me wel ontplooien. Ik heb het gevoel iets te kunnen betekenen en bovendien werk ik rond thema’s die me nauw aan het hart liggen.”
“Ik ben best tevreden over mijn loon. Er wordt ook 15 jaar anciënniteit meegenomen in de berekening wat wel een meerwaarde is. Ik word op hogeschoolniveau betaald, een job vinden in deze sector op masterniveau is heel moeilijk, en dat vind ik soms wel wat vervelend.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Ja, dat zou ik toch wel overwegen als het een even grote professionele uitdaging zou inhouden. Ik ben van mening dat in je verloning ook de waardering zit van wat je doet.”
“Ik werk 29 uren per week. Door de pandemie werk ik vooral van thuis uit, we mogen momenteel maar 1 dag per week naar het werk. Waarschijnlijk zal thuiswerken later ook structureel opgenomen worden in deze vereniging, zoals in veel anderen sectoren ons land.”
E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
“Niet veel, we betalen veel af voor de aankoop en verbouwing van ons huis. Onrechtstreeks vind ik dat wel een manier van sparen, want eens alles afbetaald is, zal dat toch een mooie erfenis zijn voor de kinderen. Op het einde van de maand hebben we niet de mogelijkheid om veel opzij te zetten.”
“Ja, dat wel. Voor de kinderen werk ik minder uren, en dan boet je in op je pensioen. Dat vind ik eigenlijk wat oneerlijk, want de zorg voor de kinderen is niet-betaalde arbeid waarvoor je geen compensatie krijgt. Ik doe aan pensioensparen, wat inhoudt dat ik 70 euro per maand aan de kant zet hiervoor.”
Extra: De 7 beste tips om te sparen voor je pensioen
“De afbetaling van ons huis en de verbouwingen die duurder zijn uitgedraaid dan verwacht. We hadden het geluk om een renteloze lening bij onze ouders te kunnen afsluiten, plus ook nog een hypotheek bij de bank. Al deze terugbetalingen zijn wel de grootste kost. Gelukkig zijn onze ouders over 3 jaar afbetaald, en dat zal voor wat meer ademruimte zorgen.”
“Waar ook veel geld naartoe gaat zijn de medische kosten van onze kinderen. Ze hebben alle 3 een oogafwijking. De oudste draagt reeds een bifocale bril en gebruikt speciale druppels die nog niet terugbetaald worden. Dit volgt dus ook voor de 2 anderen, en die kosten lopen hoog op. Ook orthodontie staat hen nog te wachten, dus dat zijn wel financiële zorgen eigenlijk.”
“Aan gastronomisch eten. Heel veel geld betalen voor een ‘schuimpje’ en een ‘zalfje’ peperdure saus op mijn bord, nee, dat zegt me niets.”
“Wat ik wél graag doe, is met een relatief laag budget op restaurant gaan met vrienden of mijn man. Ik kan er ook erg van genieten om boodschappen te doen, en mijn kar vol te laden met gezonde producten, wat resulteert in een volle ijskast, daar hou ik van. Het doet deugd dat ik daar niet moet op besparen.”
“Ik zou een grote vliegtuigreis maken met mijn gezin. Wij zijn eigenlijk nog nooit buiten de Benelux op reis geweest. Ook zou ik veel geld opzij zetten voor de kinderen, voor hun studies later en dat ook zij een huis zouden kunnen kopen.”
(mvh)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
28 februari 2022Het leven is te kort om in een job te blijven die niet bij je past. Stel jezelf regelmatig 3 vragen om erachter te komen of jouw job nog de juiste voor je is.
Zo nu en dan móet je je arbeidscontract eens onder de loep nemen. Ben je tevreden over je loon? Goed! Maar kijk zeker verder...
Lijkt het je wel wat om elke maand 1000 euro te krijgen? Er klinken steeds meer stemmen om iedereen een basisinkomen te geven, maar dat lijkt toch wat moeilijk…
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
We vroegen aan Mieke (39) uit Gavere hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Wie zich optimaal wil voorbereiden op z’n pensioen, zorgt nu al best voor een financieel actieplan. Hoe bouw je een mooi pensioen op?
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
De socio-culturele sector is een zeer gevarieerde sector. Allerhande profielen zijn er troef. Maar hoe ziet hun loon eruit?
‘En, vertel eens iets over jezelf.’ Het is de simpelste vraag ooit, en toch is de kans groot dat je niet meteen een antwoord klaar hebt.