Het loon van een zelfstandige elektricien: 1.500 euro netto
Wij vroegen Miguel Devisch (23), een zelfstandige elektricien, hoeveel hij verdient...
Ik ben schrijnwerker en meubelmaker. Op mijn achttiende ben ik begonnen in loondienst. Na een tijdje ben ik zelfstandige in bijberoep geworden, tegelijk werkte ik ook nog voor een meubelbedrijf. Uiteindelijk heb ik toch de sprong gewaagd naar volledig zelfstandige.
Ja. Ik wou altijd al zelfstandige worden. Wat ik nu kan doen, dat is mijn levenswerk. Al mijn opdrachten zijn voor mensen uit Ottergem en omstreken. Ik doe verschillende dingen: binnenhuisafwerking, gyproc zetten, … eigenlijk ben ik een manusje van alles.
Ik werk alle weekdagen 12 tot 14 uur. In het weekend doe ik het papierwerk.
Voor de uren die ik werk, verdien ik niet zoveel. De loonkost is te hoog waardoor ik maar weinig overhoud van mijn centen. Maar dit is wat ik altijd al wou doen, ik ben blij dat ik zelfstandig kan werken. Ik heb maar een kleine eenmanszaak en nu kom ik rond. Meer werk zou ik toch niet aankunnen en personeel inhuren is te duur. De concurrentie is groot, dus moet ik me specialiseren.
Dat zijn twee machines die ik gebruik voor de afwerking van de deuren. Die kosten zo’n 26.000 à 27.000 euro.
Aan machines voor in mijn zaak. Nu moet ik bepaalde afwerkingen nog door een ander bedrijf laten doen omdat die machines gewoon te veel geld kosten.
Van nog lang mijn eigen ding te kunnen doen, en genoeg werk te hebben om als zelfstandige mijn brood te blijven verdienen.
Dan zou ik investeren in mijn zaak en wat geld geven aan de mensen rondom mij die me altijd geholpen hebben: zij die me helpen bestellingen naar de klanten te brengen of die eens bijspringen in de zaak. Maar uiteindelijk is geld toch niet alles.
(mr)
11 februari 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wij vroegen Miguel Devisch (23), een zelfstandige elektricien, hoeveel hij verdient...
Van alle zelfstandigen en kmo-bedrijfsleiders heeft 65% last van stress. Dat blijkt uit de stresstest van Securex en NSZ waaraan 1380 ondernemers deelnamen.
De textielbranche is een van de meest vergrijsde sectoren in ons land. Toch wordt er volop geïnnoveerd, maar daarvoor is vers talent nodig.
We vroegen Patrick Staes (40) uit Willebroek hoeveel hij verdient ...
Elektrisch rijden zit in de lift. Steeds meer bedrijven kiezen voor de elektrificatie van hun vloot. Toch leven er nog wat vooroordelen. Onterecht, zegt Alexander Buyckx, Strategic Consulting Manager bij Athlon.
Ook jongeren kunnen tegenwoordig een goede leider zijn. Meer nog: uit onderzoek blijkt dat de ideale leidinggevende jonger is dan 35 jaar…
Van duizend leerlingen tot 64.000. De STEM-Olympiade is een groot succes. “Met STEM kan je de wereld redden.”
Louisa en Silke werken bij FOD Financiën: “Er is hier oog voor wat je graag doet en waar je goed in bent”
De bouwsector kampt al jaren met personeelstekorten. Kan duaal leren - de schoolbanken afwisselen met praktische ervaring op de werf - een oplossing bieden?