De opmars van de traineeships: "Jonge talenten zijn altijd erg enthousiast"
Als young graduate krijg je volop leer- en ontplooiingsmogelijkheden én vind je steeds vaker een traject dat jou op het lijf geschreven is. Zeker bij Attentia.
Sander Tilkin (29) uit Kessel-Lo
“Ik ben sinds oktober 2019 aan de slag als programmamedewerker bij YAR Vlaanderen. We werken met jongeren die vastlopen op een aantal domeinen in hun leven. Wij coachen hen en voegen er netwerk aan toe. Hiervoor moet ik ook zelf op zoek gaan naar partners, organisaties en vrijwillige medewerkers. Ons programma draait rond persoonlijke ontwikkeling en werkt volgens een vaste structuur.”
“Samen met mijn collega sta ik in voor de organisatie van het YAR-programma in de regio Vlaams-Brabant en Brussel. Ik treed dan op als verbindingspersoon voor alle betrokkenen: jongeren, ouders, hulpverleningsorganisaties, vrijwilligers, scholen, enz. Kortom: een job met heel wat organisatie-, communicatie- en coachingskills. En heel veel veerkracht.”
“Verschrikkelijk graag. In 2018 engageerde ik me voor het eerst bij YAR als vrijwilliger. Toen ik er ook effectief aan de slag kon als programmamedewerker was ik in de wolken. Ik werk zielsgraag met mensen en specifiek met jongeren. En bij YAR kan ik dat bovendien met toffe, bekwame en geëngageerde collega’s. In dit team terechtkomen was echt een verademing. Mijn job is heel uitdagend en geeft mij veel groeikansen. Professioneel én als mens. Voor mij is er heel duidelijk een leven vóór en ná YAR.”
“Ik ben heel tevreden met mijn salaris. Dat is voor mij trouwens ondergeschikt aan de liefde voor mijn job en de voldoening. Het brutoloon ligt vast binnen wettelijke barema’s. Maar netto kan dat verschillen omwille van maandelijkse premies voor bepaalde opdrachten zoals avond- of weekendwerk en residentiële trainingsweken met overnachting.”
“We werken volgens een 38-urenstelsel en ik heb 22 verlofdagen. Mijn overuren mag ik het hele jaar door opnemen.”
“Die hele situatie heeft ook effect gehad op onze werking. Normaal gezien hebben we regelmatig ontmoetingen met onze jongeren. Hetzelfde geldt voor de vrijwillige coaches waarmee we nauw samenwerken. Ondanks de maatregelen die onze contacten beperkten, gingen we creatief aan de slag. Met een aantal initiatieven hielden we het engagement van zowel jongeren als vrijwillige medewerkers warm. Daar zijn we best wel trots op. Op het vlak van verloning is er weinig veranderd. Al vielen de vergoedingen voor de speciale opdrachten natuurlijk weg.”
“Het merendeel van mijn loon gaat naar de huur van mijn appartement. Wonen in Leuven is helaas niet zo goedkoop. Daarnaast spendeer ik best wel wat centjes aan het uitbreiden van mijn vinyl- en boekencollectie. Het geld dat ik dan nog overhoud, spaar ik.”
“Hmmm … moeilijke vraag. Ik kan weinig bedenken waaraan ik geen geld zou kunnen geven. Er zijn wél een aantal dingen die ik nog nooit gekocht heb en wellicht ook nooit zal kopen. Sandalen en dag- of nachtcrèmes, bijvoorbeeld.”
“Ik doe aan pensioensparen maar daar houdt de bekommernis rond mijn pensioen op. Ik geniet momenteel zoveel van mijn job dat ik niet té veel vooruit wil denken. Tegen de tijd dat ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt, zal de regelgeving daarrond wellicht flink wijzigen. Daar ga ik alleszins vanuit. Ik word dit jaar 30 en heb dus nog tijd zat om daarmee bezig te zijn.”
“Dat hangt af van de hoeveelheid geld. Alleszins blijven werken voor YAR en meteen een heel groot feest geven. Ik droom van een eigen huis en stiekem ook van een vakantiewoning. Ik zou ook investeren in mijn hobby’s: kunst, muziek, lezen en sport. Mijn ouders en broer mogen ook meedelen in de winst. En een aanzienlijk deel zou gaan naar goede doelen die mij nauw aan het hart liggen. YAR, natuurlijk. Maar ook een project zoals Mobile School van Arnoud Raskin, net als mij een uitgeweken Bilzenaar. Idealiter blijft er dan nog voldoende over om mij nooit nog zorgen te maken over geld.”
(rl/em)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
28 augustus 2020Als young graduate krijg je volop leer- en ontplooiingsmogelijkheden én vind je steeds vaker een traject dat jou op het lijf geschreven is. Zeker bij Attentia.
Vroeger was het zo dat je enkel recht had op vakantie als je het jaar voordien gewerkt had. Nu heeft iedereen recht op vakantie.
Deed je het altijd goed op school? Maar heb je het gevoel dat je het werkleven minder vlot doorzwemt en het meer op spartelen lijkt? Je bent niet alleen.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Tijdens een sollicitatie mag een werkgever niet meer persoonsgegevens over jou verzamelen dan nodig. Maar wat betekent dat concreet?
De traditionele werkdag, met werkuren van pakweg negen uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s avonds, heeft zijn beste tijd gehad.
Wat is de meest onderwezen vreemde taal in het algemeen en in het beroepsonderwijs in de EU?
"Wat zijn je zwakke punten" is een standaardvraag die je op elk sollicitatiegesprek mag verwachten. Maar hoe beantwoord je die vraag het best?
Een tiental verschillende profielen van verkopers staan op de lijst van knelpuntberoepen van VDAB. Waarom is verkoper zo’n knelpuntberoep?