Hoe vind ik een stageplaats in het buitenland?
Je wil graag op stage in het buitenland? Tof! Maar hoe ga je te werk om zo'n stageplaats in orde te krijgen? Zo dus ...
Ik werk als programmamedewerker en workshopfacilitator bij AFS Vlaanderen. AFS biedt heel wat interculturele programma’s aan voor volwassenen en jongeren. Ik zit in het team dat de programma’s vormgeeft, omkadert met de gepaste begeleiding en geïnteresseerde deelnemers op weg helpt.
Het is voor ons belangrijk om de deelnemers zo goed mogelijk te begeleiden tijdens het hele proces. Ik geef hen info over wat ze zoal kunnen verwachten van AFS voor, tijdens en na de uitwisseling, en waar ze terecht zullen komen in het buitenland. Ik help hen ook bij de inschrijving. Daarna verwijs ik hen door naar lokale vrijwilligers om hen zo voor te bereiden op de reis die ze zullen maken en op de nieuwe cultuur die ze zullen leren kennen.
Het is ook mijn taak om de Belgische vrijwilligers te trainen zodat ze weten hoe ze hun deel van de begeleiding kunnen aanpakken en hoe zij op hun beurt de deelnemer de best mogelijke omkadering kunnen bieden. Ik heb zelf als vrijwilliger bij AFS Denemarken en AFS Vlaanderen gewerkt, dus ik kan me goed in hun schoenen verplaatsen en kan erg gericht inspelen op hun realiteit als AFS-vrijwilliger, ook al ben ik zelf momenteel staflid.
Heel graag! AFS is een educatieve organisatie die culturele diversiteit promoot en stimuleert. En dat interesseert me heel erg. De combinatie van sociaal engagement met een psychologische en antropologische insteek, en een focus op culturen en talen, vind ik enorm boeiend. Ik leer heel veel bij over mijn eigen waarden omdat ik ondergedompeld word in een mix van culturen. Mijn collega’s zorgen voor een open werksfeer, wat het elke dag leuk maakt om op kantoor aan te komen. De rit naar daar vind ik iets minder fijn, want ik ben elke dag vier uur onderweg om van mijn huis tot in Mechelen te geraken en weer terug.
Ik woon nog thuis, dus ik ben best tevreden over mijn loon. Ik werk momenteel vooral om ervaring op te doen, dus ik ben blij met alles wat ik krijg. Voor mij is deze eerste job een echte mijlpaal. Hiervoor heb ik heel lang als vrijwilliger gewerkt, dus het geeft voldoening om deze keer betaald te worden voor wat ik doe. Op termijn zou ik wel graag wat meer verdienen.
Voor een voltijdse functie moet je 37 uur per week werken, maar ik ben zelf aangenomen onder een tijdelijk, deeltijds contract. De uren zijn heel flexibel. Ik moet vaak ’s avonds of in het weekend werken, maar krijg hier meestal wel verlofdagen voor in de plaats. Ik wist op voorhand dat ik geen nine-to-fivejob kon verwachten, want AFS steunt op vrijwilligers die pas na de werkuren tijd hebben.
Ja, maar niet echt op een gestructureerde manier. Ik heb nog niet zoveel kosten omdat ik bij mijn ouders woon, dus ik kan wel wat aan de kant zetten. Aan pensioensparen doe ik nog niet, maar daar moet ik me misschien weleens in verdiepen.
Ik geef het meeste geld uit aan vervoer. Dat klinkt heel gek, maar dat is het niet als je weet dat ik een langeafstandsrelatie heb met een vrouw uit Duitsland. Het zijn vooral de ritten naar het station en de lange treinreizen die de kosten de hoogte in jagen.
Ik leef eigenlijk erg sober. Daarom kan ik moeilijk geld uitgeven aan dure luxeproducten, zoals merkkledij en dure etenswaren, die niet per se beter zijn dan dezelfde producten met een lagere prijs. Wanneer ik dat toch doe, is dat een uitzondering op de regel. Ik wil wel verzorgd voor de dag komen, maar ik gooi liever geen bakken vol geld overboord om dat te doen. Daarnaast geef ik liever geen geld uit aan dingen die moreel niet te verantwoorden zijn. Ik vlieg bijvoorbeeld liever niet met Ryanair om ethische redenen.
Mijn familie en vrienden zijn voor mij het belangrijkste. En daarom geef ik het allerliefste geld aan ervaringen die ik met hen kan delen. Iemand opzoeken of afspreken om samen iets leuks te doen? Daar word ik echt gelukkig van. Ook steun ik graag goede doelen, maar dan moet ik ervan overtuigd zijn dat mijn geld ook echt daar terecht komt waar het gebruikt zou moeten worden.
Ik denk dat ik gewoon alles op een spaarrekening zou zetten en zou wachten tot ik het geld voor iets nuttig kan gebruiken. Ik zou geen overhaaste beslissingen nemen en honderd handtassen kopen, gewoon omdat het kan. Wat ik wel zou doen, is een groot bedrag aan de kant houden om gericht goede doelen te kunnen ondersteunen.
(sdc)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
2 februari 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je wil graag op stage in het buitenland? Tof! Maar hoe ga je te werk om zo'n stageplaats in orde te krijgen? Zo dus ...
Een lange reis achter de rug of voor de boeg maar bang dat je waarde op de arbeidsmarkt hierdoor daalt? Volg deze tips en maak van je reis een troef!
Entr, please! Sinds december is ENTR the place to be voor concertgangers van intercultureel centrum De Centrale.
Droom jij er ook van om professioneel naar het buitenland te trekken? Bij velen blijft het bij dromen. Dankzij deze drie tips is de stap makkelijker gezet.
Op (zaken)reis naar het buitenland? Wees je dan bewust van de plaatselijke gebruiken. Tips die nodig kunnen zijn tijdens je trip.
Enkele redenen waarom werkloosheid misschien net de ademruimte is die sommige twintigers nodig hebben.
Haar liefde voor ouderen en voor haar vak leidde verpleegkundige Femke vorig jaar naar het Wit-Gele Kruis. Ze geniet er van een goede balans tussen zelfstandig werken, een ondersteunend team en vrijheid in haar planning.
We vroegen aan Marco Bouman (51) hoeveel hij verdient en wat zijn job als online groeiconsultant precies inhoudt...
In de top 10 van meest bestelde bedrijfswagens zijn er 8 stekkerwagens, waaronder 7 'full electric'. Een overzicht...