Je loonbrief ontcijferd: een overzicht
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Frank (48) uit Oostende
“Ik werkte in dit bedrijf eerst als arbeider. Toen stond ik ‘aan de band’ om de vleesbereidingen te maken. Ik heb me opgewerkt tot productie operator, met meer verantwoordelijkheden. Ik ben ploegleider en deel de taken uit aan de arbeiders. Ikzelf werk ook nog mee in de productie, zoals het vlees vermengen met kruiden en allerhande bereidingen maken.”
Zelf op zoek naar een job als productie operator? Bekijk het actuele vacatureaanbod en... solliciteer!
“Een hele tijd geleden werkte ik in een ander bedrijf via een interimkantoor. Ik was daar niet echt tevreden, en via datzelfde interimkantoor ben ik terecht gekomen waar ik nu werk. Na 6 maanden kreeg ik daar mijn vast contract, en ik ben van mening dat ik daar zal blijven tot mijn pensioen.”
“Ik doe mijn job heel graag. Zeker nu, met meer verantwoordelijkheden, voel ik me gewaardeerd. Ik heb een zeer goed contact met mijn leidinggevende en collega’s.”
“Daar ben ik heel tevreden over. Ik kan voorzien in mijn dagelijkse behoeften en die van mijn dochter.”
Salariskompas: Vegelijk je loon met dat van anderen!
“Nee, dat niet. Ik zou daar blijven werken, wetende dat hoe langer ik daar werk, hoe meer mijn loon nog zal stijgen.”
“Ik werk fulltime, maar ik doe vaak overuren. Gemiddeld werk ik 40 uren in de week.”
“Ja, ik spaar zeker. Ik vind dat heel belangrijk, ook voor mijn dochter.”
“Dat ligt nog ver voor mij, maar ik ben er zeker van dat ik een mooi pensioen zal ontvangen, ik vertrouw op een vangnet dat mij zal helpen ‘op mijn oude dag’.”
Check: Hoeveel pensioen zal jij krijgen?
“Nutsvoorzieningen en gezonde voeding, en ook de afbetaling van mijn hypothecaire lening.”
“Dure restaurants en luxeproducten zeggen met niets.”
“Ik ga graag naar festivals, daar geef ik graag geld aan uit. Ook aan speelgoed en mooie kleren voor mijn dochter spendeer ik graag geld.”
“Ik zou projecten opzetten voor mensen die in armoede leven, bijvoorbeeld investeren in een fabriek waar deze mensen kunnen tewerkgesteld worden. Ik zou mijn familie helpen en zeker geld opzij zetten voor mijn dochter. Ook zou ik mijn huis afbetalen. Ik zou wel blijven werken, maar waarschijnlijk minder uren.”
(Marieke Van Hoestenberghe)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
1 juli 2022Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Als je een bepaalde job wil moet je die vaak eerst op interimbasis doen. Toch zijn er enkele stappen die je kans op een vast contrast vergroten.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Stijn De Grom is productie-operator bij Belcolade, de Erembodegemse chocoladefabriek van de Puratosgroep. Daar staat hij mee in voor de fascinerende reis van ruwe grondstoffen tot chocolade.
In welke leeftijdsgroep je ook zit, ongeacht je ervaringsniveau en je motivatie, je kan áltijd een nieuwe job vinden. Hoe? Zo!
Het mediaanloon in ons land bedraagt 3.302 euro, aldus het Jobat Salariskompas. De helft van de Belgische werknemers verdient dus méér dan 3.300 euro/maand.
Flexi-jobs zijn niet alleen populair bij werknemers, ook werkgevers zien er steeds vaker de voordelen van in. Kan het binnenkort overal?
De werkende Belg gaat er qua loon opnieuw op vooruit. En toch daalt de algemene tevredenheid over het loonpakket en het algemene geluksgevoel op vlak van werk.