Jürgen Mettepenningen: "Er gaat nog steeds veel goeds uit van de kerk"
Jürgen Mettepenningen, voormalig woordvoerder van aartsbisschop Léonard: "Ik ben ook geschokt maar weiger de kerk te reduceren tot al dat slechte."
Ik ben pastoor van twee parochies en verantwoordelijk voor twee pastorale eenheden. Bovendien draag ik met de hulpbisschop en de drie andere dekens van Brussel de verantwoordelijkheid voor het beleid van de kerk in de grootstad. Daarnaast ben ik deken van Brussel-West (een 33-tal parochies).
Heel graag, ik zou met niets ter wereld willen ruilen. Vooral het contact met de mensen, de pastorale projecten en de toekomstvisie over het beheer van gebouwen en lokalen boeien mij. Bovendien is het hart van mijn inzet gebouwd op het liturgisch samenkomen van de gemeenschappen, het persoonlijk gebed en de gezamenlijk opgezette vorming. En niet te vergeten: de vriendschap van de mensen in Kuregem en Anderlecht met wie ik al meer dan twintig jaar lief en leed deel.
Meer dan voldoende voor iemand die niet voor ‘nakomelingen’ moet zorgen.
Nauwelijks. Niet dat ik zoveel uitgeef: ik leef nogal sober, maar in mijn buurt zijn enorme sociale en materiële noden. Ik hoop dat ik later voldoende aan mijn pensioen zal hebben om waardig oud te worden.
De solidariteit met de armen en de parochieassistenten die minder verdienen en geen woonstvergoeding krijgen.
Aan nieuwe meubels, nieuwe kleren en schoenen. Er is een tweedehandszaak in de buurt. Ook niet aan een auto, ik heb er al twee jaar geen meer.
Als ik vrienden, collega’s of parochianen ontmoet, nodig ik hen vaak uit voor een middagmaal. En af en toe een goed boek en vakantie met de mobilhome. Meer moet dat niet zijn.
Om ooit eens op reis te gaan naar vrienden in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Ze nodigen me al jaren uit. En ik zou graag meer tijd besteden aan theologie, het lezen van goede romans en het bekijken van films en toneel.
(mr)
6 augustus 2012Jürgen Mettepenningen, voormalig woordvoerder van aartsbisschop Léonard: "Ik ben ook geschokt maar weiger de kerk te reduceren tot al dat slechte."
Hoeveel verdient meneer pastoor elke maand? Jobat vroeg het priester Adrien Dhooghe (60) uit Merelbeke. Zijn netto maandloon?
Aartsbisschop Léonard is niet om een straffe uitspraak verlegen. Hoeveel hij daarmee verdient, vraag je je af?
Hans Geybels deelde als woordvoerder vijf jaar lang lief en leed met kardinaal Danneels. Toen de kardinaal met pensioen ging, zocht hij een andere job. Die vond hij als directeur van het jezuïeten-communicatiecentrum. “Monsigneur Léonard heeft me ook gevraagd, maar ik kon me niet vinden in zijn scherpe stijl.”
We zijn er ons zelden van bewust, maar toch hanteren we allemaal een typische “stijl” van communiceren… In geval van conflicten, bijvoorbeeld.
« Mon burn-out est, au final, un cadeau » explique Ellen Bral, Sales and Operations Manager chez Bright Plus.
Artificiële intelligentie en slimme robots zijn al lang geen sciencefiction meer. Wat is de impact op de arbeidsmarkt? Welke jobs zijn futureproof?
In de extralegale voordelen waar de Belg op kan rekenen, zindert het corona-effect nog na. Terwijl de tussenkomst in kosten voor woon-werkverkeer afneemt.
Een hogere functietitel krijgen, zónder bijhorende loonsverhoging. Zou je dat aanbod accepteren?