Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in Antwerpen?

Het loon van een poetsvrouw: 1.300 euro bruto (20u/week)

52-jarige poetsvrouw
We vroegen een 52-jarige poetsvrouw uit de provincie Antwerpen naar haar job en hoeveel zij daarmee maandelijks verdient...
  • Leeftijd: 52
  • Locatie: Turnhout
  • Beroep: Poetsvrouw
  • Diploma: Familiehulp
  • Privé: Alleenstaande (weduwe), twee jonge kinderen (ten laste)
  • Bruto maandloon: 1.300 euro (20 uur/week)
  • Netto maandloon: 1.100 euro
  • Extralegale voordelen: Groeps- en hospitalisatieverzekering (gratis voor personeel, voor de kinderen via jaarlijkse bijdrage) en maaltijdcheques

Wat doe je als job?

“Sinds 2002 werk ik als ‘interieurverzorgster’, wat betekent dat ik insta voor de netheid van alle ruimtes in een gebouw: de gangen, de bureaus, de cafetaria’s, vergaderzalen, toiletten… Dat betekent dus niet alleen schoonmaken, maar ook het ledigen van de bureauvuilbakjes en de gesorteerde vuilzakken in de cafetaria, en het onderhouden van de stoep voor het gebouw.”

Doe je je job graag?

“Ik doe mijn job zeker graag. Sommige mensen kijken op je neer als je zegt dat je als ‘kuisvrouw’ werkt, maar dat is gewoon hun mening, en niet de mijne. Ik haal net voldoening uit mijn werk, omdat ik weet dat ik anderen een proper kantoor of een nette eetzaal geef. En iedereen zit graag in een ruimte die fris en gekuist is.”

“Mijn collega’s maken mijn werk bovendien nóg leuker, en dat vind ik belangrijk. Je job moet je aanspreken, maar je collega’s ook. Als je niet goed overeenkomt met andere mensen op de werkvloer, dan ga je je niet zo goed voelen, en ga jij je job ook niet zo graag doen. Maar dat is bij mij dus niet het geval. Ik ga graag naar het werk.”

Op zoek naar een job als schoonma(a)k(st)er? Deze bedrijven zijn op zoek… naar jou!

Hoeveel uur werk je per week?

“20 uur per week. Op die manier ben ik vaak genoeg thuis om voor de kinderen te zorgen, de was te doen, schoon te maken enzovoort… Huishoudelijke taken nemen het meeste van mijn tijd in beslag, waardoor ik ze soms voor een andere dag of voor het weekend laat, omdat ik naar het werk moet. Het is soms een heel chaotische planning, maar ik probeer er het beste van te maken. En het feit dat ik vaak bij mijn kinderen kan zijn, geeft mij nóg meer moed om door te gaan.”

Ben je tevreden over je salaris?

“Ik ben best tevreden over mijn loon, maar het is zeker niet gemakkelijk om als alleenstaande weduwe met twee kinderen goed rond te komen op het einde van de maand, laat staan iets te sparen. De maaltijdcheques en verschillende verzekeringen van het werk maken het leven natuurlijk iets beter, maar ik moet soms echt alles uit te kast halen om, bijvoorbeeld, schoolkosten te dekken. Een hoger salaris zou zeer welkom zijn, maar er zijn mensen die het met nóg minder moeten doen. Dat neemt uiteraard niet weg dat het ook hier heel moeilijk kan zijn. Maar het leven gaat verder, je mag nooit opgeven.”

Verdien jij genoeg? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Heeft de coronacrisis effect op je loon/werking?

“Ja. Tijdens de eerste lockdown moesten alle winkels dicht, en ook de kantoren van mijn werkplaats sloten de deuren. Hierdoor moest ik een hele tijd thuisblijven. Het was geen leuke periode, want hoewel ik begreep dat een complete lockdown misschien wel heel goed was voor onze gezondheid, maakte ik me wel zorgen om mijn job.”

“Gelukkig mocht ik na de lockdown terug aan de slag, maar dat gebeurde – nog altijd trouwens – met een paar regeltjes: een mondmasker dragen, handen goed en regelmatig ontsmetten, altijd de 1,5 meter afstand houden… Een mondmasker is niet altijd even leuk, zeker niet als je een bril draagt. Maar als ik hierdoor een veilige wereld creëer voor mij, mijn kinderen en alle andere mensen, dan doe ik dat met alle plezier.”

Waar gaat het grootste deel van je loon naartoe?

“Vooral naar boodschappen en schoolkosten voor de kinderen. En dan zijn er uiteraard ook nog de huiskosten zoals water, elektriciteit en gas. Het grootste deel van mijn loon gaat dus echt naar basisvoorzieningen. Als je een dak boven je hoofd hebt, als je warm en droog kan zitten, dan ben je goed bezig. Al de rest - zoals vakanties en etentjes - komen pas daarna, wanneer het financieel haalbaar is.”

Lig je wakker van je pensioen?

“Absoluut. Maar zeker niet in positieve zin. Ik ben namelijk bang dat ik, wanneer het zover is, niet toekom op het einde van de maand. Als ik kijk naar hoe laag de pensioenen staan, dan maak ik me zeker zorgen over de toekomst, en of ik mijn kinderen wel een aangenaam leven ga kunnen geven.”

Waar kun je echt geen geld aan uitgeven?

“Aan heel dure producten, zoals smartphones of horloges met diamanten. Ook niet aan zaken die je niet nodig hebt, zoals allerlei kleine, toeristische gadgets die je in de rekken van elke tweedehandswinkel vindt. Die dingen zijn in het begin leuk om te hebben, maar na een tijd verlies je je interesse erin, en worden ze gewoon een zoveelste versiering op je kast. Als het goedkoop is, en de kinderen kunnen ermee spelen, dan neem ik het soms wel mee.”

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Ik zou een huis kopen, een heel klein beetje genieten en het grootste deel sparen voor later, zodat mijn kinderen een mooi leven kunnen hebben. Ik zou sowieso niet stoppen met werken, want ik denk dat je dat wel nodig hebt. Niet alleen om gewoon bezig te zijn, om iets te doen, maar ook voor de sociale contacten. Thuisblijven met veel geld klinkt misschien leuk, maar als je weinig mensen rondom je hebt, is er niets meer aan.”

(ga)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

26 februari 2021
Anderen bekeken ook