Onderhandelen over je loon
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Karel (44) uit Lokeren
“Ik ben PAB-assistent bij een persoon met een motorische beperking. PAB-assistent zijn wil zeggen dat je volgens het ‘persoonlijk assistentiebudget’ betaald wordt van de persoon voor wie je werkt. Inhoudelijk zijn mijn taken heel divers. Van boodschappen doen, tot verzorging (assisteren bij wassen, toiletbezoek…) en koken. Ik voel me zowat een manusje van alles.”
“Eigenlijk ben ik de ‘handen en voeten’ van de persoon voor wie ik werk. Wat hij zelf niet meer kan, voer ik uit, maar ik laat hem ook nog de zaken doen die hij zélf kan. Hij heeft een assistentiehond, die ook zaken doet voor hem (bijvoorbeeld s ’nachts bij problemen op de alarmbel duwen, deuren openen…). We gaan ook regelmatig op stap, al was dat door de coronapandemie niet evident. Nu begint dat weer wat op gang te komen, en ik merk dat hij daar enorm van geniet. Hij heeft een aangepaste wagen waar ik mee rijd. We gaan dan eens naar de zee of een terrasje doen, dat doet deugd.”
Zie jij werken voor iemand met een persoonlijk assistentiebudget helemaal zitten? Check dan zeker het actuele vacatureaanbod op Jobat.be
“Ik ben altijd een zorgend type geweest. Als man is dat misschien eerder uitzonderlijk, maar toch wist ik al van jongs af aan dat ik iets met verzorging wilde doen. Uit ervaring wist ik dat mensen die een PAB-assistent zoeken vaak te kampen hebben met mensen die na een tijd stoppen, omdat ‘de was en de plas’ hen teveel wordt. Ik heb daar echter geen problemen mee, integendeel, ik doe dat graag. Via een advertentie op een werkgeverssite ben ik dan bij deze persoon terecht gekomen, en er was onmiddellijk een klik tussen ons.”
“Ik doe mijn job heel graag. De band die ontstaan is met de persoon voor wie ik werk is uniek. Soms zijn er mindere momenten, als hij eens een slechte dag heeft bijvoorbeeld. Dat probeer ik dan op te vangen met wat humor, of ik laat hem even met rust. Dan houd ik me bezig met kleine taakjes die nog moeten gebeuren, zoals een lamp ophangen of ergens een vijs indraaien.”
Ambieer je een (nieuwe) job als verzorgende of zorgkundige? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek… naar jou!
“Het enige minpunt vind ik dat ik geen echte collega’s heb. Het is een 1 op 1 relatie, en eens ventileren bij een collega zou wel deugd doen. Er is wel nog een andere assistente die voor hem werkt, maar wij zien elkaar amper want de uren dat ik niet werk, werkt zij, en omgekeerd. Uit ondervinding heb ik ook gemerkt dat overleggen met de andere assistente weinig meerwaarde oplevert. We doen ons werk elk op onze eigen manier, en daar is iedereen tevreden mee.”
“Ik ben daar op zich wel tevreden over, al zou ik graag wat meer verdienen. Gelukkig woon ik samen, en draagt mijn vriendin ook bij aan ons huishouden. Als alleenstaande zou ik het toch niet kunnen bolwerken op het einde van de maand.”
ONTDEK: Hoeveel zou een PAB-assistent gemiddeld moeten verdienen?
“Ik zou écht willen blijven werken waar ik nu werk, maar ik zou graag een loonsverhoging ontvangen. Dit is echter niet evident, want hij is gebonden aan zijn eigen persoonlijke budget dat hij van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) krijgt. Dus ik zou niet veranderen denk ik, de band is te mooi om zomaar op te geven voor een hoger loon.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas
“Ik werk 32 uren per week, met soms weekendwerk.”
“Ik spaar wel, samen met mijn vriendin. Dit doen we met een klassiek spaarboekje. De beurs en beleggingen, daar ken ik weinig van.”
“Op zich wel. Ik heb een buitenverblijf kunnen kopen in het buitenland, de opbrengsten van het verhuur daarvan beschouw als ik sparen voor mijn pensioen.”
EXTRA: De 7 beste tips om te sparen voor je pensioen
“De gestegen nutsvoorzieningen en de kosten die komen kijken bij herstellingen aan ons eigen huis en ons buitenverblijf.”
“Ik heb geen interesse in merkkledij. Ook mijn vriendin geeft niet graag geld uit aan dure juwelen.”
“Het vliegtuig opstappen om naar ons buitenverblijf te gaan is vaste traditie, daar geef ik met plezier geld aan uit. Ook eens goed gaan eten en geschenkjes kopen voor mijn vriendin, ja, dan geniet ik van het geld dat ik daar aan spendeer.”
“Ik zou permanent in het buitenland gaan wonen en eventueel de persoon waarvoor ik werk uitnodigen voor vakanties bij ons. Ik zou ook een deel investeren in goede doelen, zoals de opleiding van assistentiehonden. Uit ervaring weet ik dat dit veel geld kost, en deze dieren zijn goud waard.”
En jij? Blijf jij werken wanneer je de lotto hebt gewonnen?
(Marieke Van Hoestenberghe)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
3 juni 2022Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Jobat vroeg bejaardenhulp Christoph Claessens (28) uit Antwerpen hoeveel hij netto per maand verdient …
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Eigenlijk is hij grafisch vormgever. Maar we kennen hem vooral dankzij 'Down the road' op tv. Wat kun jij – professioneel en privé – leren van Dieter Coppens?
Elke dag verlof: voor sommigen onder ons is het pensioen een mooi vooruitzicht om naar uit te kijken. Maar wat als je al op je 40ste op pensioen kunt?
We vroegen aan Marissa Verschueren (29) uit Antwerpen, begeleider PAB, hoeveel ze maandelijks verdient en welke extra's ze krijgt …
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
Kom jij maar moeilijk tot rust? Ben jij voortdurend aan het piekeren en krijg je daar ontzettend veel stress van? Overweeg dan eens de volgende tips ...