Zwaar beroep versnelt verouderingsproces
Wie een zwaar beroep heeft, is vroeger versleten en leeft minder lang, en dat is een argument voor een vroeger pensioen.
“Als opvoedster in een internaat voor kinderen met een mentale en/of motorische beperking ondersteun ik waar nodig. ’s Morgens help ik een handje bij het ontbijt, ’s avonds begeleid ik met het huiswerk of spelen we een leuk, ontspannend spel. Maar evengoed ga ik ’s nachts kinderen troosten na een nachtmerrie, of kom ik tussen als er een conflict is. En dat in een huiselijke sfeer, waar ze zichzelf echt kunnen ontplooien.”
“Voordien heb ik in heel wat kinderdagverblijven en kleuterscholen gewerkt, maar nergens voelde ik me echt op mijn plek. Achteraf gezien niet zo vreemd, want mijn passie lag ergens anders. Tijdens een loopbaanbegeleiding waren er drie sleutelwoorden die heel sterk naar boven kwamen: internaat, kinderen met een beperking en onderwijs. Daarmee wist ik natuurlijk genoeg. Ik wilde als opvoedster aan de slag. Maar die jobs lagen niet voor het rapen.”
“Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk had ik een vervanging beet. Goed voor één jaar. Ik herinner me nog goed toen mijn contract afliep: tranen met tuiten heb ik gehuild. Maar het lot was me goed gezind. Net dan nam een collega ontslag, en ik mocht gelukkig haar plek innemen. Twaalf jaar later ben ik er nog steeds (lacht).”
“Absoluut. Als je nooit met tegenzin gaat werken, weet je dat je goed zit. En als de kinderen je enthousiast begroeten als je begint, dan werkt dat natuurlijk aanstekelijk.”
Go for happy! Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) opvoeder…
“Ik mag zeker niet klagen. Al mag het altijd wat meer zijn (lacht). Als opvoedster verdien ik evenveel als een leerkracht, maar ik moet er wel vooral ’s avonds, ’s nachts en ’s morgens staan. Dat wringt soms wel een beetje, maar ik verkies werkgeluk boven geld.”
“Neen. Werken voelt helemaal niet als werken, dankzij mijn leuke collega’s en lieve kinderen. Dat is goud waard."
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Op papier? 36 uur. Maar in de praktijk is dat wat anders. Wij doen slapende nachten van tien uur waarvoor we maar vier uur betaald krijgen. Sommige nachten slaap je misschien wel zes uren, andere nachten bijna niets…”
“Ja, al is dat niet per se een vast bedrag. Wat overblijft op het einde van de maand, sluis ik door naar mijn spaarrekening. Alle kleine beetjes helpen.”
“Uiteraard. Ik doe aan pensioensparen en het appartement dat ik nu afbetaal, is een investering die me later alleen maar ten goede komt.”
“De lening van mijn appartement en de ziektekosten. Door een stom ongeluk heb ik een blijvend letsel aan mijn linkervoet. Dat brengt nog altijd heel wat kosten met zich mee, die niet altijd worden terugbetaald door de verzekering…”
“Mijn broeken en truien maak ik helemaal zelf, dus mij ga je niet snel in een kledingwinkel zien. En aan de nieuwste technologische snufjes geef ik echt geen geld uit. Doe mij maar een simpele telefoon en televisie.”
“Mijn linkervoet heeft wel wat extra zorgen nodig, dus aan schoenen geef ik graag wat meer geld uit. Daarnaast reis ik heel graag. Hoe verder, hoe liever!”
“Nog meer en nog verder reizen, dat sowieso! Maar ik zou ook een mooi goed doel uitkiezen, dat financieel wel een duwtje in de rug kan gebruiken. En niet te vergeten: de mensen die ik heel graag zie, zou ik een extraatje geven. Gewoon, omdat het dan kan.”
(dt/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
19 februari 2021Wie een zwaar beroep heeft, is vroeger versleten en leeft minder lang, en dat is een argument voor een vroeger pensioen.
We vroegen Kerlijne Foets (41) uit Zonhoven naar haar job en hoeveel zij daar maandelijks mee verdient ...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
We vroegen aan Tineke (53) uit Lier hoeveel ze verdient.
We vroegen aan Frederik Covents (24) uit Kieldrecht hoeveel hij netto verdient als jobstudent opvoeder/begeleider ...
We vroegen aan Marissa Verschueren (29) uit Antwerpen, begeleider PAB, hoeveel ze maandelijks verdient en welke extra's ze krijgt …
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen blijkt de stad waar de levenskwaliteit het hoogst is voor expats en hun gezinnen.
In de zoektocht naar talent zwaaien nogal wat werkgevers met een aanwervingspremie voor een collega die iemand nieuw aanbrengt op de werkvloer...
Bedrijven kunnen beslissen om hun werknemers geen toegang te geven tot Facebook. Maar je baas heeft ook iets te zeggen over wat je in je vrije tijd op sociale media doet...