3 op 10 werken in mentaal ongezonde omgeving
Een internationale enquête toont aan dat bijna drie op de tien werknemers hun werkomgeving mentaal onveilig én ongezond vinden.
Tijdens de zomervakantie werk ik gedurende twee maanden als begeleider in een residentiële voorziening in Landegem, waar 20 volwassen personen met een fysieke beperking verblijven die niet meer in staat zijn om te werken. De jongste bewoner is 21 jaar, de oudste is er 68. Sommigen gaan tijdens het weekend nog naar huis, anderen verblijven er 7 dagen op 7. Het is de vierde zomer dat ik dit werk doe, want de ervaring sluit mooi aan bij mijn studies. Eerst heb ik een Bachelordiploma Toegepaste Psychologie behaald en nu ben ik net afgestudeerd aan de verkorte Bachelorstudie Sociaal Werk. Ik huur zelfs ieder jaar een kot voor de periode dat ik er werk.
Het sociaal contact en de ervaring met de sector vind ik heel fijn. De bewoners zijn altijd erg dankbaar en, vermits ze voornamelijk normaal tot licht mentaal beperkt zijn, kan ik met hen over dagdagelijkse dingen praten. Alleen is het ook zwaar werk, omdat je hen voortdurend dient te ondersteunen. Voor iemand met mijn lengte - ik ben groter dan 2 meter - is dat niet gemakkelijk. Daarom zou ik het niet als vaste job willen doen. In het begin vond ik het ook moeilijk werk, want je moet hen echt met alles helpen: gaande van naar het toilet gaan, wassen en maaltijden tot verschillende activiteiten. Na een tijdje raak je daarmee wel vertrouwd.
Ik begin ten vroegste om 7 uur en eindig ten laatste om 23 uur. De uren zijn afhankelijk van de bezetting in de voorziening: soms gaan er mensen tijdens de week naar huis of zijn de bewoners weg op activiteit, dan zijn er minder begeleiders nodig. Maar er zijn wel altijd opvoeders aanwezig van maandag tot zondag. Je uren weet je goed vooraf, en de extra shiften worden gecompenseerd. Deze week telt mijn werkweek bijvoorbeeld 4 dagen van 11 uur lang. Dan start ik om 7 uur en stopt ik na de middagactiviteit om 18u.
Ik heb een studentencontract en verlies dus niet veel van mijn bruto-inkomen. Van de 1.786 euro bruto houd ik 1.738 netto over. Daarbovenop krijg ik nog een premie van ongeveer 250 euro, voor extra werkuren. Dat geeft me in het totaal bijna 2.000 euro, en daar ben ik zeer tevreden mee. Dat motiveert me deels ook wel om iedere zomer terug te komen (ondanks de voorziening niet meteen in mijn buurt gelegen is): ik ken de mensen, weet wat het werk inhoudt, vind het leuk én het verdient helemaal niet slecht.
Niet om meer te verdienen, wél om fysiek minder zwaar werk te doen. Zo zou ik bijvoorbeeld wel eens willen werken met personen met een lichte tot matige mentale beperking.
Van de 2.000 euro die ik verdien, zet ik zo’n 1.200 euro opzij. Deels om er tijdens het jaar nog dingen mee te doen en ik spaar ook om alleen te gaan wonen, en voor mijn toekomstplannen.
Liefst aan kleine dingen: iets gaan eten en drinken, of naar de film.
Op dit moment: aan reizen. Ik zou wel graag eens een reis naar Azië of Amerika maken. Maar met de 1.000 euro die ik spaar, ga ik daar niet geraken. Dan stel ik die kleine reisjes liever even uit tot ik twee jaar gewerkt heb om dan een grote reis te maken.
Een huisje kopen natuurlijk.
(kc)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via online@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
9 september 2013Een internationale enquête toont aan dat bijna drie op de tien werknemers hun werkomgeving mentaal onveilig én ongezond vinden.
Mijn baas zet me als jobstudent in voor allerlei klusjes. Maar mag ik ook elk type werk verrichten?
We vroegen aan jobstudente Syrche De Schepper (24) uit Mechelen hoeveel zij als bakkersmeisje verdient ...
We vroegen Annick De Vreeze (30) uit Gent hoeveel zij verdient ...
Klaartje Cops (24) uit Brussel is consulent bij de bijzondere jeugdzorg. Hoeveel zij netto per maand verdient?
We vroegen Sarah Casier (27) uit Peizegem hoeveel zij verdient …
Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je in principe geen overuren maken. Je mag alleen overuren maken als er een duidelijke reden is, bijvoorbeeld een plotse of onverwachte toename van de hoeveelheid werk.
1 op de 3 Belgische werknemers was vorig jaar geen enkele dag afwezig op het werk wegens ziekte. Maar hoe zit het met de overige werknemers?
Gemeente Rumst neemt een nieuw organisatieplan in gebruik om zo meer in te zetten op innovatie, netwerken en welzijn.