6 op de 10 blijven zelfstandig in bijberoep door lager pensioen
60% van de Belgen die als zelfstandige in bijberoep actief zijn, zetten de stap niet naar zelfstandige in hoofdberoep omwille van het lagere pensioen, blijkt uit onderzoek...
Robbert De Wit (25) uit Tessenderlo
“Ik heb een eigen modewinkel in de Limburgse hoofdstad: HALO Hasselt. Hiervoor heb ik eerst wat ervaring opgedaan bij JD Sports op de Meir in Antwerpen. Ik mocht er na mijn studie Communicatiemanagement aan de Artesis Plantijn Hogeschool meteen aan een leerproces van twee maanden beginnen. Ik stond in voor zo’n beetje alles: kassa, stockbeheer, inventarisatie, verkoop, mensen helpen, winkel sluiten, … Dat was wel leuk. Ik heb mij daarna gespecialiseerd in sneakers en waagde mijn kans bij ‘size?’, een high-end sneakerwinkel uit Antwerpen, ook eigendom van JD Sports. Daar ben ik vier maanden gebleven. Het was een heel mooie ervaring. Zowel op creatief als commercieel vlak.”
“Uiteraard, het is 100% mijn passie. 200% zelfs. Het is een droom die uitgekomen is. Want de idee voor een eigen winkel begon al op mijn 13de. Ik heb altijd interesse in mode gehad, en dan vooral in streetwear en niet-alledaagse high-end designermerken. Toen ik ouder werd, besloot ik om de sprong naar een eigen winkel (en webshop) gewoon te wagen. En ik ben echt blij dat ik het gedaan heb.”
“Twee keer per jaar – in januari en in juni – ga ik naar Paris Fashion Week om aankopen te doen voor het volgende seizoen. En dat is echt zó leuk. Je wordt altijd hartelijk ontvangen en de designers zijn vaak zelf aanwezig, waardoor je met hen kan praten over hun ontwerpen. Op die manier leer ik elke dag iets bij.”
“Maar het leukste aan zelfstandige zijn, is dat je je eigen baas bent. Je neemt je eigen beslissingen en hebt je eigen verantwoordelijkheden. Maar je hebt ook een heel druk leven. Het is echt continu werken en altijd bezig zijn. Het is geen 9-to-5-job, dus je moet echt gepassioneerd zijn. Ik aanschouw dit als mijn hobby, niet als mijn werk.”
“Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Elke dag, dus. En soms ben ik er in mijn dromen zelfs nóg mee bezig (lacht). Ik kies wel mijn eigen uren, maar ik hou mij natuurlijk aan de openingstijden van de winkel. Verlof nemen is ook een eigen keuze, maar je probeert als zelfstandige toch zo veel mogelijk te werken, omdat verlof mogelijk inkomstenverlies is. Als ik sluit – bijvoorbeeld om naar Paris Fashion Week te gaan – communiceer ik dat altijd uitgebreid via de socialmediakanalen en de website/webshop.”
“Natuurlijk, de winkel is nog jong, dus het is nog niet hoe het zou moeten zijn. Maar ik zie de omzet wel elke maand groeien. Het is een langzame groei, maar dat is beter dan alles meteen te forceren. Want als je dan valt, val je harder, terwijl ik nu elke dag iets bijleer. Mijn raad is dan ook om niet te hard van stapel te lopen in het begin, maar je zaak de tijd te geven om te ademen, om te groeien, om te leven. Want uiteindelijk is élke ondernemer ooit klein gestart.”
“Het feit de Hasseltse streetwear- en designermarkt niet zo groot is, heeft ook een impact. Ik heb in het begin lang getwijfeld tussen Antwerpen en Hasselt, maar zag uiteindelijk meer mogelijkheden in Limburg. De Antwerpse markt was verder uitgebouwd, maar had wel veel stevigere concurrentie. Ook de huurprijzen lagen een pak hoger, wat zeker niet altijd doenbaar is voor een kleine zelfstandige.”
“Absoluut. Ik denk dat die crisis op elke onderneming wel een invloed heeft (gehad). Ik heb zelf twee maanden moeten sluiten. Dat was uiteraard nodig voor ieders veiligheid en welzijn. Bovendien is zelfreflectie héél belangrijk tijdens zo’n periode. Ik heb echt de tijd genomen om alles op een rijtje te zetten. Om te kijken naar wat er goed en slecht ging en na te denken over mogelijke aanpassingen, ... De coronapandemie is een tegenslag voor iedereen, maar je kan er ook heel veel uit leren. En ik denk dat een positieve attitude altijd een stap in de goede richting is.”
“Naar de aankoop van verschillende seizoenscollecties, mijn vaste kosten, alle investeringen, … Het is als zelfstandige natuurlijk altijd een risico, maar als je stil blijft zitten, groei je niet. Je moet je in het diepe durven smijten en er 100% voor gaan. Ongeacht de sector. En geduld hebben. Want je moeite en inzet hebben niet altijd een impact op korte termijn.”
“Als zelfstandige heb je sowieso niet veel pensioen. En ik ben nog jong, dus ik lig er niet echt wakker van. Altijd positief blijven, dat moet je doen.”
“Aan zaken die ik zelf voor mijn winkel kan doen. Het woord zegt het ook: ZELFstandige. Daarom doe ik de webshopfotoshoots bijvoorbeeld zelf, net zoals het ontwerp van visual merchandising (flyers, stickers, …), in-storedesign, beheer van de socialemediakanalen, de verkoop, de stock bijhouden, de websiteteksten verzorgen, marketing en concurrentieanalyse, … Hoe meer je zelf doet, hoe meer je bespaart en hoe meer je ook bijleert.”
“Ik zou niet veel anders doen. Misschien meer geld in de zaak steken. Maar ik zou er niet gelukkiger van worden, denk ik. Als je de lotto wint, krijg je het geld gewoon. Dat geeft toch niet zo veel voldoening. Alles wordt dan ook te vanzelfsprekend en dat zou ik niet willen. Ik wil ervoor werken en het écht verdienen.”
(ga/em)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
10 juli 202060% van de Belgen die als zelfstandige in bijberoep actief zijn, zetten de stap niet naar zelfstandige in hoofdberoep omwille van het lagere pensioen, blijkt uit onderzoek...
We vroegen aan Kristof (27) uit Antwerpen hoeveel hij verdient ...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
In supermarkten staan ook altijd vacatures op binnen de marketing-, ICT-, boekhouding- en HR-sector. Ben je benieuwd hoeveel je betaald krijgt voor zo’n job voor of achter de supermarktschermen? Wij zochten het uit.
Bij Retail Concepts, het bedrijf achter de bekende retailmerken A.S.Adventure, Juttu en Yaya kozen de medewerkers zélf de waarden van hun bedrijf.
Zin om nog wat extra geld te verdienen? Wel, begin dan toch gewoon een webwinkel. Hoewel. Net zoals in de winkelstraten biedt het internet ook geen garantie op makkelijk succes...
Er is een tijd vóór en ná corona. Ook op de werkvloer. Gaat het om iets tijdelijks? Of wordt dit het nieuwe normaal?
Wie van thuis uit kan/mag werken, kan/mag zich gelukkig prijzen. Maar heb je als telewerker recht op een thuiswerkvergoeding? En hoe groot is het bedrag?
Met de enorme hoeveelheid data die Telenet Group ter beschikking heeft, zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor collega’s en klanten gaat Gitte op zoek naar hoe je met data en technologieën als generatieve AI een zo breed mogelijk publiek kan helpen. Filip, die het digitale engagementteam leidt, vat het goed samen.