Het loon van...
Vorige

1 van 871

Volgende
Volgend artikel:

Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld

Het loon van een metaalbewerkster: 1.600 euro bruto (halftijds)

metaalbewerkster
We vroegen een 51-jarige metaalbewerkster uit de provincie Antwerpen naar haar job en hoeveel zij daarmee maandelijks verdient...
  • Leeftijd: 51
  • Woonplaats: Retie
  • Beroep: Metaalbewerkster
  • Diploma: Landbouwtechnicus
  • Privé: Getrouwd, een kind ten laste
  • Bruto maandloon: 1.600 euro (halftijds)
  • Netto maandloon: 1.300 euro (+ 700 à 800 euro van ziekenkas)
  • Extralegale voordelen: Vakantiegeld, adv-dagen, maaltijdcheques, eindejaarspremie, zomerattentie, eindejaarscadeau en een deel van de winst.

Wat doe je als job?

“Ik werk als metaalbewerkster op een afdeling die zich op hoods, isolatie en luchthoorns van vrachtwagens richt. Ik doe dat nu al meer dan tien jaar, maar krijg sinds een schouderoperatie in 2016 aangepast werk. Tot op schouderhoogte lukt het nog om mijn armen te bewegen, maar als ik hoger ga, krijg ik veel pijn.”

“Omdat ik zelf graag wilde blijven werken, heeft de werkgever me aangepast werk gegeven. Ik doe nu dus vooral voorbereidingstaken aan de hood, het dak van de vrachtwagen. Dat kan gaan van vijzen insteken, de zonneklepsteunen vastmaken, de luchtleiding en het dakluik plaatsen...”

“Onze afdeling krijgt dus een kale cabine zonder wielen, zetels, motor of hood. Die laatste wordt bij ons geassembleerd. De hoods komen binnen op een kar, wij zetten die op een steun, en plaatsen alle luchtleidingen en overige kabels. Dan verplaatsen we de hood naar een andere steun, zodat we alle rubbers kunnen plaatsen en de daklichtgaten kunnen gladschuren.”

Zelf aan de slag in de metaalbewerking? Deze bedrijven zijn op zoek … naar jou!

Doe je je job graag?

“Ja, maar het is soms eentonig werk, waardoor je in een soort routine terechtkomt. Het gevolg? De dagen duren soms lang. We werken ook met een vroege en late shift, en ’s morgens zo vroeg opstaan, dat is niet altijd even gemakkelijk op mijn leeftijd.”

“Ik moet wel zeggen dat – mocht ik iets jonger geweest zijn – ik liever een andere job had gedaan. Begrijp mij niet verkeerd, het is leuk op het werk en mijn collega’s maken het nóg toffer – we lachen ook veel – maar als ik terugkijk op mijn leven, had ik er meer van kunnen maken. En dat is wel een beetje jammer. Maar ik denk dat iedereen wel wat spijt begint te hebben van dingen die hij/zij had kunnen doen, maar nooit echt heeft gedaan.”

“Ik ga nu overigens met de auto naar het werk, omdat de speciale bus, die mensen naar het industrieterrein bracht, zo’n vijf jaar geleden afgeschaft werd. Dat vind ik wel jammer.”

Hoeveel uur werk je per week?

“20 uur, omdat ik mijn armen dus moeilijk kan bewegen, en niet alle jobs kan uitoefenen. Het is wel vervelend omdat ik even moet rijden tot ik op mijn werk ben. En als je daar dan maar vier uur blijft, verlies je best veel tijd met je woon-werkverkeer.”

“Ik wil binnenkort dus wel graag meer uren werken, als het lukt. Maar dat moet ik gewoon met het bedrijf regelen. Ik vind het wel mooi dat dat allemaal kan. Het is echt een organisatie die mensen met gezondheidsproblemen minder uren wil geven, hen 4/5de laat werken of, zoals in mijn geval, halftijds. Niet elke werkgever is daar zo’n grote fan van.”

Ben je tevreden over je salaris?

“Aangezien ik halftijds werk, ben ik tevreden over mijn salaris. Halftijds betekent natuurlijk wel minder vakantiegeld en adv-dagen (extra betaald verlof). En, omdat ik niet voltijds kan werken, krijg ik een uitkering van de mutualiteit (halftijds werken, halftijds ziekenkas). Maar die brengt mij in een hogere belastingschijf, wat minder voordelig is.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij ons Jobat Salariskompas

Heeft de coronacrisis effect op je loon of werking?

“Eigenlijk wel, maar eerder beperkt. Tijdens de eerste coronagolf bleef ik bijna een maand thuis, omdat de fabriek verplicht moest sluiten. Nadien werd alles stilaan heropgestart, elke week met meer en meer mensen.”

“Het aantal besmettingen is gelukkig wel altijd beperkt gebleven. We houden ons ook goed aan de regels: mondmasker dragen, handen ontsmetten, in werkkleren naar het werk gaan en die ook terug mee naar huis nemen, inclusief ze zelf wassen...”

“Het is niet echt leuk om de hele dag een mondmasker te dragen, maar ik denk altijd aan de gezondheid van mijn familie. En als we het correct doen, is deze crisis ook sneller voorbij. En kunnen we binnenkort weer terug naar ons oude leven.”

Waar gaat het grootste deel van je loon naartoe?

“Verzekeringen, hypotheek, boodschappen en sparen. Dat laatste is nodig voor de toekomst, maar gebruiken we soms ook om gewoon wat te genieten van het leven, want dat is tevens erg belangrijk. Een leuk reisje, bijvoorbeeld.”

Lig je wakker van je pensioen?

“Nee. Ik moet nog meer dan tien jaar werken tot ik met pensioen kan. Ik ben van nature geen dromerig type; ik blijf liever met de voetjes op de grond, maar als je ziet dat de regering gewone mensen meer en meer belast, en vaak zelfs bijna al hun voordelen wegneemt, dan maak ik mij wel zorgen over de toekomst. Zeker wanneer ik zie dat die voordelen vervangen worden door extra taksen en verborgen belastingen, waardoor het leven soms echt moeilijk wordt. In combinatie met de lage pensioenen, wordt het dan nóg erger. En ik verwacht niet dat ze gaan stijgen. Ik denk dat ik alles best gewoon van dag tot dag bekijk, want je kan moeilijk plannen maken voor binnen tien jaar.”

Waar kun je echt geen geld aan uitgeven?

“Aan dure en verre reizen, zoals een trip naar New York. Ook niet aan pindakaas, omdat ik dat niet lust (lacht), of aan goede doelen. Ik heb gehoord hoeveel geld er achterblijft voor administratie, loon voor tussenpersonen enzovoort… Ik heb ooit op die manier kinderen in Afrika gesteund, maar toen ik hoorde dat nog geen 10 % van mijn bedrag aankwam, ben ik ermee gestopt. Ik geef het liever zelf aan mensen in nood, omdat ik dan zeker weet dat het volledig aankomt.”

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Ik zou stoppen met werken en de kinderen en kleinkinderen helpen. Voor de rest zou ik gewoon genieten van het leven, waarschijnlijk door middel van reizen, en de rest sparen, omdat dat altijd van pas kan komen in de toekomst.”

(ga/em)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

15 juli 2021
Anderen bekeken ook