Het loon van een labo-elektromecanicien: 1.600 euro netto
We vroegen Dirk Möger (41) uit Hemiksem hoeveel hij verdient ...
Ik werk in een klinisch laboratorium van een Antwerps ziekenhuis. Daar neem ik de bloedstalenanalyse van patiënten voor mijn rekening. Of om vakterminologie te gebruiken: ik houd me bezig met de hematologische en biochemische stalen.
Zeker weten. In deze job krijg je reeds als jonge persoon redelijk veel verantwoordelijkheden. Bij andere sectoren moet een werknemer vaak langer in dienst zijn om hogerop de ladder te klimmen.
De keerzijde van de medaille is dan wel dat je in mijn beroep niet echt carrière kunt maken. Als mijn loon stijgt, is dat doorgaans omwille van mijn anciënniteit. En dus niet omdat ik bijvoorbeeld promotie heb gekregen.
Ik mag zeker niet klagen. Al heb ik wel het gevoel dat de buitenwereld een verkeerd beeld heeft over het inkomen van een laboratoriumtechnoloog. Mensen geloven soms onterecht dat werken in een labo gepaard gaat met een hoger loon dan andere medische beroepen.
Gemiddeld 36 à 40 uur. Ik werk in shiften: vroeg, doorheen de dag of laat. Ook daar ben ik tevreden mee, want die regeling zie je niet zomaar in elk labo terugkomen. Mijn vriend werkt trouwens ook in shiften, waardoor we onze planning goed op elkaar kunnen afstemmen.
Meestal werk ik 1 weekend per maand. Dan heb ik wel een dagje vrij in de week, die ik gebruik om inkopen te doen. Het voordeel? Ik kan rustig naar de supermarkt gaan wanneer het niet druk is!
Elke maand tracht ik zo’n 800 euro te sparen. Een deel daarvan gaat naar de gemeenschappelijke spaarrekening van mijn vriend en ik. Momenteel spaar ik om later een huis te kopen, maar ook op korte termijn zet ik graag een extra centje opzij. Dat geld gebruik ik om op reis te gaan.
Mijn vriend en ik betalen een appartement af, wat me iedere maand 400 euro kost. En natuurlijk gaat een groot deel van mijn loon naar wekelijkse inkopen zoals de telefoonrekening. Ik heb geen auto, waardoor mijn maandelijkse kosten best meevallen.
Mij zal je zelden geld zien besteden aan merkkledij. Het lijkt mij redelijk nutteloos om een bepaald bedrag te betalen voor enkel en alleen de naam. De kwaliteit van de kledij is toch veel belangrijk? Verder moet ik toegeven dat ik nooit dvd’s zou kopen. Toch krijg ik ze wel graag van andere mensen!
Eigenlijk aan alles wat te maken heeft met mijn familie en vrienden. Voor mij is dat heel breed: iets gaan eten of drinken, cadeautjes geven, samen uitgaan en ga zo maar door. Ook stort ik elke maand 25 euro naar het goede doel, ik help graag anderen. Tot slot mag een van mijn belangrijkste hobby’s zeker niet ontbreken in dit lijstje: reizen!
Ik zou zeker mijn job niet opgeven, maar ik zou wel minder uren werken. Een groot deel van het geld zou ik aan het goede doel geven én aan mijn Afrikaanse familie.
In mijn vrije tijd zou ik iets nieuws doen wat me echt gelukkig maakt. Dan denk ik aan een snit- en naadcursus om mijn eigen kledij te maken. En nu ik toch voldoende tijd heb, zou ik veel meer reizen. Ik moet de hele wereld hebben gezien!
(sdc)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
13 januari 2016We vroegen Dirk Möger (41) uit Hemiksem hoeveel hij verdient ...
We vroegen aan Danielle Dekker (49) uit Humbeek, labo-assistente bij Labotex, hoeveel zij maandelijks verdient ...
Werkgevers hebben niet het recht om het medisch dossier van een zieke werknemer te bekijken, aldus het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Het merendeel van wat je dokter doet, kan een robot beter. Dat beweert Gina Siddiqui, een studente geneeskunde aan de University of Pennsylvania.
Het Dendermondse ziekenhuis az Sint-Blasius won zopas de Kwinta Excellence Award 2015, een mooie erkenning van de kwaliteit van de organisatie.
Niet enkel in fabrieken is automatisatie een tendens, ook in ziekenhuizen worden complexe ingrepen en operaties steeds vaker door robots uitgevoerd!
We vroegen aan grafisch vormgever Nellle (64) uit Gent hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Wie dacht dat enkel harde cijfers en resultaten zakenpartners over de streep halen, think again. Flirten blijkt immers een essentieel onderdeel van zakendoen.
In de meeste kmo’s is het ziektebriefje nog steeds van belang bij afwezigheid door ziekte, zo blijkt.