Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Het loon van een medical management assistent: 3.377 euro bruto

medical management assistent
We vroegen aan Katrien (39) uit Zottegem hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...

Katrien (39) uit Zottegem

  • Beroep: Medical management assistent
  • Diploma: graduaat medisch secretaresse (sinds 1995 omgevormd tot professionele bachelor Organisatie en Management, afstudeerrichting Healthcare Management, nvdr.)
  • Privé: samenwonend
  • Bruto maandloon: 3.377,32 euro
  • Netto maandloon: 2.178.86 euro
  • Extralegale voordelen: groepsverzekering, hospitalisatieverzekering

Wat houdt je job in?

“Ik ondersteun vijf artsen bij hun administratie. Dat gaat van het beheren van hun agenda over klasseren van dossiers tot het opmaken van facturen. Ik sta in voor het bestellen van medisch materiaal en de stockcontrole ervan. De artsen geven hun noden aan en ik zorg dat het administratief in orde komt. Na een patiëntenbezoek bezorgen de artsen mij de gedicteerde verslagen om uit te typen. Aan de hand van de prestatiecodes maak ik de facturen op.”

“Ik fungeer eigenlijk als schakel tussen de artsen aan de ene kant en de patiënten en leveranciers aan de andere kant. Regelmatig komen de verpleegkundigen langs voor dossiers of materiaal. Ook al zit ik alleen in mijn bureautje, ik voel me nooit eenzaam.” (lacht)

Zelf op zoek naar een job als management assistent(e) in de zorgsector? Bekijk het actuele vacatureaanbod...

Doe je je job graag?

“Jawel, na 16 jaar vind ik het nog altijd boeiend. Toegegeven, het is wel even minder geweest door een te grote werkdruk. Normaal gezien werk ik 38 uur per week, maar op een bepaald moment had ik 290 overuren! Fysiek en mentaal kreeg ik het heel moeilijk. Tijdens mijn ziekteverlof drong een reorganisatie van de dienst zich op. Tijdelijk werkte ik samen met een collega. Nu sta ik er opnieuw alleen voor, maar de artsen typen nu bepaalde brieven zelf, wat al heel wat van de werklast vermindert.”

Wat is het mooiste aan je job?

“Het organisatorische! Dingen regelen, zorgen dat alles efficiënt verloopt… dan voel ik me in mijn sas. Als ik merk dat de artsen probleemloos kunnen functioneren dankzij mijn inbreng, voel ik me goed. Vroeger haalde ik ook voldoening uit het contact met patiënten, maar tegenwoordig ondervind ik weinig respect op dat vlak. Patiënten tonen minder en minder geduld.”

Ben jij een geboren management assistant? Go for happy en solliciteer vandaag nog!

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Dat zit toch wel een stukje in de genen. (lacht) Mijn mama en tante werkten als verpleegkundige en mijn nonkel als hoofdverpleegkundige. Als kind interesseerde het medische me bijgevolg heel erg. Mama stond wel heel weigerachtig tegenover een mogelijke carrière in de medische sector voor haar dochter. De job van verpleegkundige mag je niet onderschatten en dat wist ze! Aangezien ik in het middelbaar Secretariaat-Talen studeerde, was de opleiding Medisch Secretaresse een logische keuze. Voor mama stond dit beroep net voldoende verwijderd van verpleegkunde, dus legde ze zich neer bij mijn keuze.” (lacht)

“Ik vond onmiddellijk werk in Jette. Een leuke tijd, behalve dan het pendelen. Een bus, twee treinen en nog een bus… (blaast) Op een werkdag was ik drie uur onderweg van en naar het werk. Na een half jaar solliciteerde ik voor een vacature in het ziekenhuis van Zottegem, op tien minuten van mijn deur. En 16 jaar later zit ik er nog. (lacht) Het vergde wel wat aanpassing qua mentaliteit. Werken in de anonieme grootstad Brussel of in de centrumstad Zottegem waar de mensen elkaar (en hun geschiedenis) toch wat beter kennen: op sociaal vlak valt dat toch moeilijk te vergelijken.”

Op zoek naar een job dicht(er) bij huis? Jobat.be helpt je met veel plezier...

Ben je tevreden over je salaris?

“Tja, het mag altijd wat meer zijn, zeker? Zestien jaar geleden begon ik aan 1.500 euro netto per maand. Vandaag verdien ik ongeveer 2.100 euro. Ik hoopte toch wel dat mijn loon wat sneller zou stijgen. Nu goed, blijkbaar kom ik momenteel in de fase van mijn carrière waar mijn loon wat sneller de hoogte in moet gaan. Tenzij ik nog van dienst zou veranderen. In dat geval val ik automatisch onder de nieuwe IFIC-barema’s waarbij je start aan een hoger loon om dan te plafonneren bij hogere anciënniteit. In mijn geval betekent dit loonverlies.”

“Ik zit dus eigenlijk vast. Wil ik mijn loon behouden, mag ik niet meer van functie veranderen. Ach ja, momenteel wil ik niet van job veranderen. Ik woon dicht bij mijn werk, heb fantastische directe bazen… Aan de andere kant, als ik nog van job wil veranderen, mag ik niet al te lang meer wachten. Als je al wat ouder wordt, blijkt het toch moeilijker.”

Waar gaat het merendeel van je loon naartoe?

“Aan dit alles hier! (wijst in het rond) De afbetaling van onze woning loopt nog een aantal jaren, dus weten we zeker waar we voor gaan werken. Daarnaast zijn mijn partner en ik levensgenieters. De restaurantjes en bistro’s in de buurt mogen ons regelmatig verwelkomen. Jammer genoeg kent de dierenarts ons ook al vrij goed. Met drie katten in huis ontvangen we op tijd en stond wat dierenartsfacturen. Maar dat hebben we er zeker voor over.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Kan je sparen?

“Ja. We moeten wel! Je moet toch iets achter de hand hebben, mocht er iets voorvallen. We doen al heel lang aan pensioensparen, maar we proberen onze spaarrekening ook regelmatig bij te spijzen. Ik weet dat het niets opbrengt, maar het blijft volgens mij de veiligste manier van beleggen.”

Hoe ga je om met de hogere energieprijzen?

“Drie jaar geleden plaatsten we zonnepanelen. Om onze spaarreserves niet nodeloos te belasten, leenden we hiervoor wat extra bij. Vorig jaar veranderden we ons variabel energiecontract naar een vast contract. Hopelijk kunnen we daar nu wat van profiteren. We vergeleken verschillende leveranciers, maar dat bleek toch wel een heel moeilijke oefening. Overal krijg je andere parameters of blijft een deel zelfs verborgen zolang je geen klant bent of inschrijft op een nieuwsbrief.”

“We denken aan een pelletkachel als bijverwarming, maar we moeten dat nog eens goed bekijken. Sowieso proberen we zo weinig mogelijk te stoken. Vanaf mei (dit jaar zelfs al eind april) zetten we de verwarming lager. Hopelijk scheelt dat ook wat in de centjes.”

Lig je wakker van je pensioen?

“Volgens My Pension kom ik met mijn pensioen niet aan de prijs van een kamer in een rusthuis. We hebben nog veel jaren om te sparen, maar het levert toch wel enige zorgen. Langer werken voor een hoger pensioen moet ik ook niet doen. Als ik drie jaar langer werk, krijg ik 70 euro meer. Tja, is het dat waard?”

“Werken tot mijn 65 jaar vind ik geen probleem. Als de sfeer goed blijft op de dienst zie ik dit zeker zitten. Mogelijk dat het mentaal lastiger wordt na verloop van tijd en dat ik binnen een paar jaar anders spreek, maar momenteel lig ik eerder wakker van de hoogte van mijn pensioen dan van de pensioenleeftijd.”

ONTDEK: 5 tips om tot je 67e door te (kunnen) blijven werken

Waar kun je echt geen geld aan geven?

“Euh? (denkt na) Moeilijke vraag... Ik geef graag geld aan iets dat comfort geeft. Of aan restaurantbezoek. Risicovolle beleggingen liggen me minder. Speelgoed kopen als investering en dat in de originele verpakking jarenlang stockeren… Dat geld zie ik toch liever op mijn spaarboek. Een lening aangaan voor een chique auto zal je me evenmin snel zien doen.”

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Reizen! Tot hiertoe vielen de reizen weg door andere kosten. Er viel altijd wel wat te herstellen of investeren waardoor de ontspanning moest inboeten. Die schade wil ik met die lottowinst ruimschoots inhalen. Het liefst reis ik rond met de auto. Van punt A naar punt B, met op het einde een paar dagen uitrusten op één plaats. Zalig!”

“Uiteraard komt familie op de eerste plaats en zal ik er proberen voor te zorgen dat iedereen het goed heeft. Als dierenliefhebber kan ik niet anders dan ook enkele dierenasielen te steunen. Een aantal goede doelen zoals het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen mogen ook wel een extra duwtje in de rug krijgen. De zorgsector, dat ga je niet zo snel uit mij krijgen!” (lacht)

Aan de slag in de zorg? Deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!

(Tim Buysse)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de (volledige) naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

6 juli 2022
Anderen bekeken ook