Werken tot je 67ste. Zie jij dat zitten?
We gaan met z’n allen langer moeten werken, dat weten we ondertussen. Maar zijn we daar ook klaar voor?
“Ik ben verkoopster in een lokale supermarkt. Ik sta aan de kassa, vul rekken en help klanten bij het zoeken naar de juiste producten. Alles hangt af van de dagplanning. Als ik bijvoorbeeld de eerste kassa heb, dan blijf ik daar tot de pauze. Ik mag natuurlijk wel collega’s inschakelen om mee een tweede, derde of vierde kassa te openen wanneer het te druk wordt in de winkel. Sta ik niet aan de kassa, dan moet ik rekken vullen.”
“Elke ochtend en avond, voor en na de openingsuren, controleren we de koeling. ’s Morgens gaan de bakken van de groenten en het fruit erin, altijd volgens datum. ’s Avonds leggen we alles klaar voor de collega’s die de volgende ochtendshift doen. De bevroren bakkerijproducten bakken we ter plaatse in de oven. Dat ruikt altijd lekker.”
“Eigenlijk wel, maar het is toch zwaar werk. Gelukkig heb ik heel toffe collega’s, waar ik goed mee overeen kom. We hebben een hechte band en dat maakt het werk veel aangenamer. Ik heb liever niet de ochtendshift, omdat ik het de volgende dag wel in mijn rug voel wanneer ik zware bakken moet optillen en verplaatsen. Uiteindelijk leer je daar wel mee omgaan, want het gaat vooral om je techniek.”
“Waar ik héél veel plezier aan beleef, zijn de interacties met klanten. Ik voel mij altijd goed wanneer ik iemand kan helpen bij het uitkiezen van een product. Ik probeer dan gewoon eerlijk te zijn en mijn eigen ervaring te delen. En je merkt dat mensen dat appreciëren. Reclame zien ze overal, een eerlijke mening daarentegen niet (altijd).”
Go for happy! Bekijk het actuele vacatureaanbod in winkelverkoop…
“30 uur per week. Dus 4/5de. Ik heb dat bewust gedaan zodat ik meer tijd heb voor het huishouden en voor mijn dochter. Maar eigenlijk ook omdat ik voel dat mijn lichaam geen voltijds zwaar werk meer aankan. En aangezien dit lichaam nog eventjes moet meegaan, geef ik het liever nu al een beetje rust. Het zorgt er wel voor dat ik bijvoorbeeld tandartsafspraken op mijn vrije dag kan inplannen, zonder werk te moeten missen of verlof in te zetten. Dat is handig.”
“Ja, ik kan er wel mee leven. Het bedrijf zorgt goed voor haar werknemers, dus ik ben er blij mee. Maar ik weet ook dat die zorg er is, omdat het soms veel heffen en tillen is. De extralegale voordelen zijn dan altijd mooi meegenomen omdat ze onbelast zijn.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Ja. Mondmaskers zijn verplicht in de winkel, tenzij we natuurlijk (middag)pauze hebben. Voor de rest moeten we ze altijd dragen. Handen ontsmetten gebeurt voor en na elke pauze, maar we wassen onze handen ook grondig met zeep. En in de refter mogen er maximum vijf mensen binnen.”
“Afstand houden we zeker, maar dat is heel moeilijk wanneer het druk is in de winkel. Mensen moeten nu ook eenmaal hun boodschappen kunnen doen, en dan is die afstandsregel van 1,5 meter moeilijk na te leven. We ontsmetten de karren en het betaalapparaat wel heel goed na élk klantenbezoek, en zorgen ervoor dat er in de winkel altijd voldoende handgel beschikbaar is.”
“Naar de maandelijkse rekeningen, verzekeringen, de afbetaling van de lening, boodschappen… De basis dus.”
“Ja. Ik ga dit werk zeker niet kunnen volhouden tot mijn pensioen. Het zware aspect laat mij regelmatig nadenken. Als ik na een drukke dag in mijn zetel lig, ben ik blij. En dan droom ik soms over een toekomst waarin ik weet dat ik mijn lichaam een welverdiende rust kan geven.”
En jij? Hou jij jouw werk vol tot aan je pensioen? 5 alarmsignalen!
“Aan veel goedkope kleding. Ik koop liever één stuk dat iets duurder maar degelijk is, in plaats van een hele kleerkast vol dingen waar ik niet zoveel waarde aan hecht. Hoe meer kledingstukken je hebt, hoe moeilijker je kan kiezen, en hoe minder liefde elk stuk krijgt. Dat betekent niet dat ik geen goedkopere stuks heb. Als iets heel goed past en de kleur staat me goed, twijfel ik niet.”
“Een huisje aan de Belgische kust kopen en daar een bed and breakfast uitbaten. Niet alleen omdat ik Hotel heb gestudeerd maar ook omdat wij vroeger altijd op vakantie naar zee gingen. En als ik terugdenk aan die mooie tijd, maakt dat mij nostalgisch.”
Is een job in winkelverkoop iets voor jou? Deze bedrijven zijn op zoek…
(ga/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
6 april 2021We gaan met z’n allen langer moeten werken, dat weten we ondertussen. Maar zijn we daar ook klaar voor?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
1,8 miljoen loontrekkenden krijgen jaarlijks tot 250 euro aan ecocheques. Wat is daar nu zo eco aan? En wat kun je er allemaal mee kopen?
Waarom ervaren mensen werk als iets dat ze liefst zo snel mogelijk achter zich laten? Wat kan ervoor zorgen dat ze zich gelukkig voelen op het werk?
In supermarkten staan ook altijd vacatures op binnen de marketing-, ICT-, boekhouding- en HR-sector. Ben je benieuwd hoeveel je betaald krijgt voor zo’n job voor of achter de supermarktschermen? Wij zochten het uit.
Wordt winkelen zonder kassa de toekomst? Tal van retailers zijn alvast aan het experimenteren...
We vroegen aan Nicole Sprangers (50) uit Turnhout hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
In heel wat bedrijven hebben coaches tegenwoordig vaste voet aan de grond. Dat daarvoor niet altijd externe partijen nodig zijn, bewijst VDAB.