Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in Antwerpen?

Het loon van een manager in de bouw: 4.000 euro netto

We vroegen Patrick Maenhout (59) uit Drongen hoeveel hij verdient …
Patrick Maenhout, manager gentbouw+ Patrick Maenhout (59), Drongen
  • Beroep: manager bouwfirma
  • Nettoloon: 4.000 euro

Wat doe je voor job?

Voor de renovatiefirma gentbouw+ verzorg ik de coördinatie van de grote projecten en leid ik de nieuwe baas op. De laatste tien jaar was ik zelf zaakvoerder en nu ben ik een veertiger aan het inwerken om mijn job over te nemen.

Waarom geef je de leiding van je bedrijf uit handen?

Ik heb er al een hele loopbaan opzitten. Tot in 2001 was ik bediende bij gentbouw. Daarna heb ik het bedrijf overgenomen en het omgedoopt tot gentbouw+. Ik heb er een bvba van gemaakt en was acht jaar lang zaakvoerder. In 2009 heb ik mijn eigen vennootschap opgericht (een gcv) en nu ben ik de zaak dus stap per stap aan het overlaten aan mijn opvolger. Met mijn eigen bedrijfje kan ik later elders in de bouw gaan werken. Eigenlijk was mijn functie altijd hetzelfde, alleen mijn statuut is een paar keer veranderd.

Was het geen riskante stap om op je vijftigste nog zelfstandige te worden?

Voor de werkzekerheid moet je dat niet doen. Maar ik heb bij de overname in 2001 ook geen zotte investeringen gedaan. Rendeerde ze zoveel te beter, mislukte ze dan heb ik het tenminste geprobeerd. En het is heel goed gelukt: ik laat een heel gezonde firma achter. Dat is altijd mijn filosofie geweest: een arme zaakvoerder met een florerend bedrijf. Je hebt bazen die hun onderneming kaalplukken voor persoonlijk gewin, maar daar doe ik niet aan mee.

Doe je je job graag?

Mijn werk is mijn hobby, ik kan er mijn creativiteit in kwijt en dat bezorgt me veel plezier. Ik heb iets moois gecreëerd waarvan ik het bestaan niet afwist. Ik ben geen ondernemer, maar een werker. Bijna zonder het te beseffen ben ik een selfmade projectmanager geworden, en verdien ik mijn brood met mijn hobby: het ontwerpen en coördineren van renovaties en vernieuwbouw. Het grote nadeel daarvan is dan weer dat het je zeven dagen op zeven opslorpt. Ik heb daar geen spijt van, maar zie wel dat de jongere generatie het anders aanpakt en ook nog echt een leven naast het werk wil.

Wat vind je van je inkomen?

Mijn loon moet mijn kosten dekken. Ik kijk naar wat ik nodig heb om te leven, dat is voor iedereen verschillend. De rest laat ik in het bedrijf zitten. Ik betaal mezelf maandelijks 4.000 à 5.000 euro uit.

Wat is je grootste kost?

Mijn twee hypothecaire leningen.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Maakt geld gelukkig? Ik ben tevreden als ik weet dat ik kan kopen wat ik wil, ook al koop ik het niet. In mijn weinige vrije tijd fiets ik graag en ben ik creatief bezig: schetsen en schilderen, tentoonstellingen en beurzen bezoeken, en boeken over architectuur kopen.

Waar droom je van?

Van Zuid-Frankrijk. Ik hoop daar ooit naartoe te trekken. Wat ik daar ga doen, weet ik nog niet. Op mijn vijfenzestigste beslis ik: doe ik nog iets of stop ik. Waarschijnlijk zullen we dan twee à drie keer per jaar naar de Provence gaan. Het klimaat is ideaal om te ontspannen van een stresserende job. Op mijn vijftigste overwoog ik nog om er te gaan wonen en werken, maar dat is gepasseerd denk ik.

(mr) 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

12 februari 2013
Anderen bekeken ook