Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Het loon van een magazijnier (en vervangend ploegbaas): 2.500 euro bruto

magazijnier en vervangend ploegbaas
We vroegen een 31-jarige magazijnier en vervangend ploegbaas uit de provincie Antwerpen naar zijn job en hoeveel hij daarmee maandelijks verdient...
  • Leeftijd: 31
  • Locatie: Beerse
  • Beroep: Magazijnier en vervangend ploegbaas
  • Diploma: Houtbewerking in Beroepsonderwijs (A3)
  • Privé: Single
  • Bruto maandloon: 2.500 euro
  • Netto maandloon: ca. 1.700 euro
  • Extralegale voordelen: Maaltijdcheques, woon-werkvergoeding, maandelijkse werkbonus, anciënniteitstoeslag, premie vervangende ploegbaas, hospitalisatieverzekering …

Wat doe je als job?

“Ik werk als vervangende ploegbaas en magazijnier. In totaal zijn er vier ploegbazen: de hoofdploegbaas, tweede, derde en vierde. Ik ben de derde in het rijtje en schuif automatisch vooruit als ploegbazen een en twee er niet zijn.”

“Als ik vervangend ploegbaas ben, zo’n twee à drie keer per week, check ik eerst mijn mailbox. Daar staat de ploegenoverdracht in en welke containers een half uur daarna vanuit het depot of de haven van Antwerpen aankomen, en waar deze moeten staan. In het interne programma, waar de dispatchdienst zijn planning opmaakt, krijgen we zo’n week op voorhand ons overzicht, maar er kunnen altijd wel last-minutewijzigingen plaatsvinden.”

“Eigenlijk is de job van ploegbaas vooral mensen aan het werk zetten (en zelf ook helpen, natuurlijk), alle documenten (goederenontvangstformulieren, planningen enzovoort…) controleren, mailen met de interne diensten, fouten opsporen en rechtzetten… Het vereist structuur, orde en coördinatie.”

“Werk ik een dag als magazijnier, dan wandel ik naar de kade om een container te lossen. Het goederenontvangstformulier vertelt mij hoeveel producten er in de container zitten alsook hoe ik ze moet stapelen. Uiteraard moet ik wel controleren of alles (productkwaliteit, barcode etc…) in orde is. Is dat het geval? Dan kan ik stapelen. Bij nieuwe producten moet je trouwens zelf een stapelwijze bedenken, wat altijd een beetje puzzelen is. Daarna brengen we alles naar de volautomatische wikkelmachine, de stickerplakzone, de weeg- en meetbrug. Uiteindelijk doet een heftruckchauffeur de verdere sortering.”

Zelf als magazijnier aan de slag? Deze werkgevers zijn op zoek… naar jou!

Doe je je job graag?

“Ja, zeker als vervangende ploegbaas. Ik ben tevreden wanneer alles zoals gepland gaat, wanneer er goed wordt gewerkt, maar ook wanneer er goed ‘gezwansd’ (lachen, plezier maken) kan worden. Werk is belangrijk, maar lachen ook. Wat wel minder is, is het rug- en benenbelastend aspect van het werk.”

“Als magazijnier vind ik mijn job de laatste tijd iets minder aangenaam. Het is heel druk door het coronavirus. Alles is veel dringender.”

Hoeveel uur werk je per week?

“38 uur per week. In een tweeploegensysteem: van 06:00 tot 14:00 uur en van 14:00 tot 22:00 uur. De vroege shift vind ik het leukst, omdat je dan bijvoorbeeld nog wat kan gaan wandelen in de namiddag, of ’s avonds warm kan eten. Bij een late shift heb je veel minder aan je dag, maar kan je wel langer opblijven, en dus ook later opstaan.”

“Mijn weekend is vrij, wat ik wel belangrijk vind. Een beetje rust of ruimte om je eigen ding te doen, is zalig. Er wordt soms wel gevraagd om weekendwerk te doen, maar dat is natuurlijk niet verplicht.”

Ben je tevreden over je salaris?

“Ik kan ervan leven en ik kan mijn onkosten betalen. Ik heb het geluk dat ik alleen in mijn ouderlijk huis mag wonen, waardoor ik huur uitspaar. Als ik zo’n huis zou moeten huren, dan zou het een pak krapper worden. Ik ben ook tevreden met de extralegale voordelen. Het is leuk om 3,50 euro (onbelast) aan maaltijdcheques per gewerkte dag te ontvangen.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas…

Heeft de coronacrisis effect op je loon/werking?

“Ja. Op mijn loon sowieso niet, maar wel op de werkdruk. Alles verloopt nog volgens normale procedures, maar er komen regelmatig containers binnen, die we sneller moeten uitladen, waardoor de werkdruk stijgt. Voor de rest is het gewoon de basis: mondmasker dragen, afstand houden, handen goed ontsmetten…”

“In de refter eten we momenteel in twee shiften, zodat er niet te veel mensen in dezelfde ruimte zitten. Het zijn vreemde tijden, maar we komen er wel. Nog eventjes doorbijten.”

Waar gaat het grootste deel van je loon naartoe?

“Water, gas, elektriciteit en dagelijkse boodschappen. Ik spaar ook via het pensioenspaarfonds en doe aan langetermijnsparen. Voor de rest gaat er ook geld naar abonnementen voor telefoon, internet, voetbal en muziekstreaming… Die laatste twee zijn natuurlijk een extraatje, net zoals wanneer ik lp’tjes koop. Dat is gewoon een leuke en rustgevende hobby. Rustig naar vinyl luisteren, creëert een aangenaam moment. Ook steun ik twee doelen: Greenpeace en Cliniclowns.”

Lig je wakker van je pensioen?

“Momenteel niet, omdat ik weet dat ik aan pensioen- én langetermijnsparen doe. Tegen dan heb ik een goede buffer opgebouwd, waardoor ik mij normaal gezien geen zorgen zou moeten maken. Maar je weet nooit wat de overheid nog van plan is. Er verschijnen de laatste jaren meer en meer hoge belastingen en taksen, soms zelfs verborgen, wat het natuurlijk veel moeilijker maakt om te overleven. Plus, wie weet moeten we tegen dan wel tot ons 75ste werken?”

“Ik vind werken tot mijn 60ste goed, omdat ik elke dag veel zware handelingen moet doen. Mijn job is geen zwaar beroep, maar het vraagt wel elke dag veel energie van mijn lichaam, en dat begin je op lange termijn te voelen.”

5 alarmsignalen... Hou jij dit werk vol tot aan je pensioen?

Waar kun je echt geen geld aan uitgeven?

“Aan een goedkopere woning, die ik nu al zou kunnen kopen. Ik spaar liever een beetje langer tot ik een goed basisbedrag heb. Vroeger moest je bijvoorbeeld op een beginbedrag van 20.000 euro rekenen, terwijl dat nu rond de 50.000 euro ligt. Dat is heel veel geld.”

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Sowieso dingen kopen die ik écht nodig heb, maar ook een woning in de Ardennen. Mijn droom is om daar ooit een bed and breakfast te beginnen, waarbij ik dan ook avontuurlijke wandeltochten aanbied. Ik wandel zelf heel graag, dus wil ik dat graag met mijn gasten delen.”

“Als het écht veel geld is, zou ik het bedrag met familie en vrienden delen. En ook met een paar goede afdelingscollega’s, die het in mijn ogen echt verdienen om een duwtje in de rug te krijgen, omdat ze een goed hart hebben.”

(ga/em)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

26 maart 2021
Anderen bekeken ook