Het loon van...
Vorige

1 van 871

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in Antwerpen?

Het loon van een maatschappelijk assistent bij de Stad Gent: 1.770 euro netto

We vroegen David Knockaert (32) uit Wondelgem hoeveel hij verdient …
David Knockaert (32) Wondelgem David Knockaert (32), Wondelgem
  • Beroep: Maatschappelijk Assistent bij de Stad Gent
  • Privé: Ongehuwd
  • Brutoloon: 2.942 euro
  • Nettoloon: 1.770 euro
  • Extra’s: 120 euro / maand in maaltijdcheques, eindejaarspremie, vakantiegeld, gratis gebruik en onderhoud stadsfiets voor woon-werkverkeer

Wat voor werk doe je precies?

Als maatschappelijk assistent bij de Stad Gent begeleid ik, samen met een collega, jongeren die deeltijd beroepsonderwijs combineren met deeltijds werk. Het gaat om een groep van in totaal 45 jongeren, die ingestapt zijn in een brugproject om hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Het gaat erom hun attitudes en kennis bij te spijkeren, en ervoor te zorgen dat ze toch met enige ervaring op zoek kunnen naar een baan op de reguliere arbeidsmarkt.

Doe je je job graag?

Zeker wel. Al is het ook een veeleisende job. Je werkt dagelijks met jongeren die, onder meer via het watervalsysteem dat ons onderwijs kenmerkt, in hun huidige positie zijn terechtgekomen. Ze hebben persoonlijke problemen, problemen op school, veranderen in hun laatste jaar als leerplichtige nog van richting of onderwijssysteem … Anderen zijn dan weer als minderjarige vluchteling hierheen gekomen: terwijl hun asielaanvraag of regularisering loopt, proberen we samen met hun begeleiders van op school hun leertraject vol te houden. En typisch voor Gent: heel wat nieuwkomers uit Bulgarije en Slovakije, die door hun taalachterstand in het deeltijds beroepsonderwijs terechtkomen. Ik weiger echter deze jongeren niet te zien als personen met problemen, maar als personen met veel talenten, die je mee probeert te ontplooien. De uitdagingen zijn dus groot, maar ik doe dit werk heel graag. Je krijgt er immers zoveel voor terug, als je maar het tempo van die jongeren volgt en zorgt voor uitdagingen. Ik ben blij dat ik in de stad waar ik woon, via mijn job ook iets kan doen voor het welzijn van de mensen die er wonen.

Ben je tevreden over je loon?

Ja. Naast mijn loon heb ik recht op maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, eindejaarspremie en vakantiegeld. Als ambtenaar wordt je loon ook meteen aangepast aan indexsprongen. Kilometervergoedingen zijn er niet, maar een mooie extraatje is de fiets van de stad waarmee ik me naar het werk verplaats, en die onderhouden wordt door jongeren en volwassenen uit een van onze tewerkstellingsprojecten. Geen gezeur over treinvertraging of fileverkeer voor mij!

Zou je voor een hoger loon een andere job aannemen?

Neen. Wanneer je als ambtenaar werkt, is die vraag sowieso niet aan de orde, omdat de vergoedingen vastliggen in loonschalen. In overstappen naar de privésector of het bedrijfsleven heb ik geen zin. In mijn huidige job bepaal ik zelf mijn agenda. De prestatie- en cijferdruk van een baan in een bedrijf zegt me niks. Ik wil werken in functie van mensen en niet in functie van producten. De commerciële sector heeft weinig ziel.

Spaar je?

Ik doe maandelijks aan pensioensparen en probeer daarnaast, bij het begin van elke maand, wat geld te sparen. Onlangs heb ik een huis gekocht, de kost van die aankoop heb ik zelf gedragen.

Wat is momenteel je grootste kost?

Een deel van mijn loon gaat naar de afbetaling van het huis. Het is niet dat daar de helft van mijn loon in kruipt. Verre van! Mijn budget ligt qua afbetaling, sparen en plezier maken perfect in evenwicht. Momenteel ben ik wel bezig met verbouwingen en wordt ook de tuin onder handen genomen. Ik zie het huis echter als een investering, een uniek project waar je zelf iets van maakt.

Waar geef je graag geld aan uit?

Ik probeer ieder jaar een mooie reis te maken. Dit jaar ga ik naar Congo. Daarnaast kan ik genieten van cultuur, een uitstapje, een concert, een etentje, een goed boek of een CD.

Waar geef je niet graag geld aan uit?

Dure gadgets genre iPad of andere snuisterijen. Soms kriebelt het wel, moet ik toegeven., maar voorlopig kan ik aan de verleiding weerstaan. Dergelijke spullen zijn duur in aankoop, en als je dan ook nog wat bijbehorende snufjes begint te kopen, loopt de factuur snel op. Nee, bedankt!

(ml) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via online@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

29 april 2013
Anderen bekeken ook