Vrouwen kelderen zélf hun carrièrekansen
De discussie over gelijke arbeidskansen voor mannen en vrouwen is continu aan de gang. Toch blijven vrouwen denken dat mannen meestal een streepje voor hebben.
Moest ik fulltime werken, zou ik 1.600 euro krijgen. Voor mijn werk begeleid ik drugsverslaafden. Omdat ik in een risicovolle omgeving werk, moest ik stoppen zodra ik zwanger was. Ik krijg nu geld van de ziekenkas, zo’n 900 euro per maand.
Nee. En ik werk in een goed team. Moest het niet klikken, zou dat dé reden zijn om weg te gaan.
Ik probeer 100 euro per maand te sparen, maar meestal haal ik dat er tegen het eind van de maand weer af. Daarnaast zet ik maandelijks 50 euro opzij voor pensioensparen.
De afbetaling van onze lening kost 1.080 euro per maand. Het is een mooi huis, maar soms is het wel al heel krap geweest.
Niet echt. We hebben wel ons energieverbruik teruggebracht. We betaalden 300 euro per maand. Nu zetten we de verwarming pas op in oktober, en nooit hoger dan 20 graden. Met effect, want we hebben 1.000 euro teruggekregen.
Vooral aan kinderkleren, maar ook aan kleren voor mezelf.
Ik hoef geen prachtig servies of dure pannen.
Mijn vriend zou zuinig zijn en alles sparen, ik zou er wellicht extra kleren mee kopen.
(bvdb)    
16 juli 2012De discussie over gelijke arbeidskansen voor mannen en vrouwen is continu aan de gang. Toch blijven vrouwen denken dat mannen meestal een streepje voor hebben.
We vroegen Sarah Casier (27) uit Peizegem hoeveel zij verdient …
We vroegen Annick De Vreeze (30) uit Gent hoeveel zij verdient ...
Wil je weten of je gelijk behandeld wordt als je mannelijke collega’s?
In Vlaanderen zal ruim een kwart van de banen grote gevolgen ondervinden van de groene transitie. Hoe zit dat bij jou?
Boeken over welzijn, in al zijn facetten, zitten in de lift. We pikken er vier uit die opvallen, telkens op een andere manier.
Hoe reageer je wanneer je opkijkt tegen activiteiten met je collega's buiten de werkuren?
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd...
VDAB staat bekend als de motor die de arbeidsmarkt in Vlaanderen mee doet draaien. Maximaal inzetten op de competenties en talenten van mensen en hen kansen geven: die twee elementen vormen daarbij de rode draad.