Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Het loon van een lerares middelbaar: 1.825 euro netto

We vroegen Nathalie Claessens (25) uit Antwerpen hoeveel zij verdient ...
Nathalie Claessens Nathalie Claessens (25), Antwerpen
  • Beroep: leerkracht Frans secundair onderwijs (3de graad)
  • Privé: alleenwonend, in een relatie
  • Brutoloon: 3.000 euro
  • Nettoloon: 1.825 euro (interim)
  • Extra’s: een voordelige hospitalisatieverzekering bij Ethias en korting met de lerarenkaart bij culturele instellingen

Wat doe je voor job?

Ik geef Frans in de derde graad op een middelbare school in Antwerpen. Ik ben nog niet vastbenoemd, dus ik vervang momenteel collega's waar nodig. Op twee jaar tijd is dit de vierde school waar ik lesgeef.

Doe je je job graag?

Ja, heel graag. Het contact met de leerlingen verloopt heel goed, je bouwt na een tijd een band met hen op, ze nemen jou in vertrouwen voor bepaalde zaken of komen na de les vragen stellen. Ze waarderen je inzet. Ook de kennisoverdracht geeft een grote voldoening. Altijd fijn om op het einde van het jaar te zien dat je ze iets hebt bijgebracht.

Wat vind je van je inkomen?

Ik ben zeer tevreden met mijn inkomen. Ik ben een starter, werk nog geen twee jaar en als ik mijn loon vergelijk met dat van vrienden, merk ik dat ik toch wel boven het gemiddelde uitsteek.

Hoeveel uren werk je per week?

Ik sta 20 uur effectief voor de klas, maar daar komt uiteraard nog wat extra bij: lesvoorbereidingen, examens afnemen, toetsen verbeteren … noem maar op.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Nee. Zelfs als ik dat zou willen, zijn er in de buurt weinig alternatieven. Ik heb het geluk dat de school waar ik nu lesgeef dichtbij huis is, maar het had evengoed anders kunnen uitdraaien. De korte afstand maakt mijn loon nog interessanter, vind ik.

Spaar je?

Jazeker, of dat probeer ik toch. Ik doe aan pensioensparen en probeer elke maand een bedrag opzij te zetten. Het bedrag zelf varieert, afhankelijk van de periode in het jaar. Tijdens de feestdagen of de zomer geef ik meer uit aan cadeaus en vakanties, waardoor er op het einde van de maand minder overblijft om opzij te zetten.

Wat is je grootste kost?

Dat zal de huur zijn, en de vaste kosten zoals elektriciteit en internet.

Let je meer op je centen door de crisis?

Het was al crisis toen ik begon te werken, dus ik kan niet echt vergelijken. Ik leef niet extreem zuinig, maar bij het boodschappen doen, let ik wel op wat ik waar ga kopen.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

De laatste technologische snufjes. Ik heb bijvoorbeeld geen tv en die staat ook niet bovenaan mijn verlanglijstje. Ik heb een iPhone, maar niet het laatste model. Dat hoeft ook niet.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Lekker eten. Ik ga graag op restaurant en kan daar ook veel aan uitgeven, omdat het meer is dan eten alleen. Ik ga ook graag uit met vrienden, op café of elders. En shoppen natuurlijk. Een mooi paar schoenen, ook als ze duur zijn, kan ik moeilijk laten liggen.

Waar droom je van?

Een vaste benoeming. Ik werk momenteel als uitzendkracht en dat geeft onzekerheid. Ik heb nu wel werk, maar dat kan bij wijze van spreken volgende week gedaan zijn, en dan zit ik zonder loon.

Wat zou je doen als je de lotto won?

Wellicht een eigen stek kopen, dan hoef ik niet langer te huren. Daarnaast eens goed op reis gaan, maar verder zou ik niet veel veranderen aan mijn uitgavenpatroon.

(mr) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

10 februari 2014