Welke voordelen hebben leerkrachten met een vaste benoeming?
Wie aan een carrière in het onderwijs begint, doorloopt een hele procedure alvorens een vaste benoeming te krijgen. Hoe verloopt het en wat zijn de voordelen?
Mieke (39) uit Gavere
“Ik geef Godsdienst aan leerlingen met ASS in de 3e graad van het middelbaar onderwijs. Zij krijgen hetzelfde lespakket als jongeren in het gewoon onderwijs, maar er is een specifieke ‘autiwerking’, afgestemd op hun noden en behoeften.”
“Ik had via een vriendin deze vacature aangeboden gekregen, en ik had al veel goede commentaren gehoord over deze school.”
Zelf op zoek naar een job in het onderwijs? Bekijk het actuele vacatureaanbod en … go for happy!
“Ik doe mijn job heel graag. Vooral de connectie met de leerlingen en het toffe lerarenteam zorgen daarvoor. Ik krijg veel voldoening van lessen die goed lopen en wanneer er vanuit onverwachte hoek een fijne input komt van de leerlingen.”
“Ik ben best tevreden over mijn loon. Ik ben nog niet vast benoemd, dus ik weet dat mijn loon nog zal stijgen. Als alleenstaande moeder zijn er wel uitdagingen natuurlijk, maar ik kom niets tekort.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Ik zou nooit veranderen omdat ik me zo goed voel op de school waar ik nu lesgeef, en ik denk niet dat ik dat ergens anders zou kunnen vinden. Zelfs al zouden ze me het dubbele van mijn loon aanbieden, ik zou echt niet zwichten. Ik doe mijn job graag en ik ben nu zo vertrouwd met mijn collega’s, daar kan geen geld tegenop.”
“Ik werk voltijds, dat komt neer op 20 uren lesgeven. Daarnaast ben ik zeker nog eens 20 uren aan het werk thuis met voorbereidingen en verbeteringen. Dat is best wel pittig, maar ik heb het er voor over omdat ik het zo graag doe.”
De feiten: Hoeveel uur werkt een leerkracht per week?
“Ik spaar niet echt met het geld dat ik verdien door te werken. Op het eind van de maand heb ik altijd wel voldoende overschot, maar dat zet ik niet opzij op een spaarrekening. Onrechtstreeks spaar ik wel via het kindergeld, waar niet veel van gebruikt wordt, dus ik spaar eigenlijk vooral voor mijn kinderen.”
“Momenteel ben ik daar niet echt mee bezig. Ik vertrouw erop dat ik later een gepast pensioen zal ontvangen. Nu ik erover bezig ben, zet me dat wel aan het denken. Misschien moet ik wel eens beginnen aan pensioensparen...”
Check: 7 tips om een mooi pensioen op te bouwen
“Nu ik alleenstaande ben, is mijn grootste kost de huur van mijn huis. En de kosten voor nutsvoorzieningen lopen ook hoog op.”
“Ik zal nooit geld uitgeven aan extreme extravagante dure kledij of accessoires. Ook zogenaamde ‘statusproducten’ zeggen met niets.”
“Ik geef graag geld uit aan gezonde voeding, zeker voor mijn kinderen. Met een abonnement op Hello Fresh lukt dat aardig. Graag koop ik ook eens een mooi meubeltje of leuke decoratie, maar dit meestal tweedehands.”
“Ik zou in de eerste plaats geld opzij zetten voor mijn kinderen zodat ze later kunnen studeren en zich geen zorgen moeten maken over hun financiële situatie in het leven.” “Ik zou een huis kopen en een verre reis maken. Goede doelen steunen vind ik ook belangrijk.”
(mvh)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
25 februari 2022Wie aan een carrière in het onderwijs begint, doorloopt een hele procedure alvorens een vaste benoeming te krijgen. Hoe verloopt het en wat zijn de voordelen?
We vroegen aan lerares Jessica Dalemans (33) uit Gent hoeveel zij maandelijks verdient en welke extralegale voordelen zij heeft …
Vaak wordt gezegd dat het salaris van een leerkracht in België niet bepaald riant is. Laat ons de lonen van leerkrachten in het lager en secundair onderwijs in 36 landen even vergelijken...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
Een week lang hielden leerkrachten Caroline, Friedl, Wendy en Pascal een werkdagboek bij. Hoeveel uur presteren zij? En waaraan?
Een job in het onderwijs spreekt nog steeds vele jonge mensen aan. Maar hoeveel verdien je in het onderwijs? En heb je recht op extralegale voordelen?
We vroegen aan Tineke (53) uit Lier hoeveel ze verdient.
Een leerkracht moet uiteraard meer kunnen dan kinderen leren dat één plus één gelijk is aan twee. Maar wat moet er nog in je DNA zitten om leerkracht te worden?