Sven Ornelis: Chefkok
Radiomaker Sven Ornelis presenteert samen met Kürt Rogiers in de vroege ochtend Ornelis & Rogiers Showtime bij Q-Music. Maar wat is zijn echte droomjob?
Mijn hoofdjob is leraar in de Hotelschool in Gent. Ik leer de jongeren alle geheimen van de keuken: van een klassieke saus tot de nieuwe kooktrends. Maar ook de basis: we moeten hen eerst gewone tafelmanieren aanleren. Kinderen krijgen die van thuis duidelijk veel minder mee dan vroeger. In de maanden juli en augustus ben ik kok in mijn grillrestaurant De Esdoorn in Evergem.
Het is heel gevarieerd. Naast het klassieke lesgeven, verzorg ik met het zesde jaar grote banketten en volg ik de stages van onze leerlingen op. In de zomermaanden kan ik mijn eigen restaurant opendoen. Tot vier jaar geleden deed ik dat ook buiten de vakantiemaanden, maar dat was niet meer te combineren met lesgeven.
Dat vind ik oké. Alleen doordat ik niet vastbenoemd ben, verdien ik niet elke maand evenveel. In de vakantiemaanden daalt mijn loon, maar op jaarbasis is er geen verschil met de vastbenoemde collega’s. Voor het werk in het restaurant betaal ik me niets uit, alles gaat naar de nv.
De lening voor het restaurant.
Ik reis graag, en natuurlijk ga ik zelf ook graag eens eten. Onbewust ben ik ook op die momenten met mijn vak bezig. Je kijkt naar het interieur en ziet alle fouten ...
Dat mijn leerlingen hun mannetje kunnen staan in de horeca. Een goede kok is daarom nog geen goede restauranthouder. Pas als de leerlingen op hun stage 14 uur per dag werken, beseffen ze wat de horeca is.
(mr)
16 juli 2012Radiomaker Sven Ornelis presenteert samen met Kürt Rogiers in de vroege ochtend Ornelis & Rogiers Showtime bij Q-Music. Maar wat is zijn echte droomjob?
We vroegen Jurgen Blomme (39) uit Waarschoot hoeveel hij verdient ...
Tim Meuleneire (26), eigenaar en chef van sterrenrestaurant De Koopvaardij in Stabroek, is uitgeroepen tot ‘Eerste Kok van België 2010’. Maar culinaire erkenning is geen garantie voor financieel succes. “Een bord kopen, kost al 30 euro.”
'Leerkrachten hebben te veel verlof'. Die opmerking krijg je vaak te horen. Maar klopt dat ook? Wij zetten de voor- en nadelen van de job op een rij.
80% van de Belgische werkgevers ondervindt moeilijkheden bij het invullen van hun vacatures. Het tekort maakt kandidaten ook kieskeurig...
We tippen 10 jobs voor werknemers die niet aan een bureau willen zitten!
Werkgevers plaatsen voor ondersteunende functies een goede talenkennis hoger op het verlanglijstje. En kennis van Frans in het bijzonder.
Cathérine en Khalid gaan de uitdaging van Günter aan om een technische storing bij een bus op te lossen. Challenge Accepted!
Niet elke job is even veilig en in sommige gevallen is je job door de onveilige werkomstandigheden zelfs ronduit gevaarlijk. Een gevarenpremie kan je hiervoor financieel vergoeden.